12 Eylül zihniyeti AKP ile iktidarda

12 Eylül faşist darbesi 40’ıncı yıldönümünde dört bir yanda protesto edildi. Siyasi partiler, kitle örgütleri yaptıkları açıklamalarda darbe düzeninin AKP eliyle sürdüğü belirtildi.

12 Eylül zihniyeti AKP ile iktidarda

12 Eylül Askeri Darbesi 40’ıncı yıldönümü ülkenin dört bir tarafında eylem ve etkinliklerle protesto edildi. Darbe düzeninin AKP eliyle sürdürüldüğü ifade edilen açıklamalarda demokrasi için mücadele çağrıları yapıldı.

Faşist darbenin yıldönümünde siyasi partiler, sendikalar, kitle ve emek örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda da darbe lanetlendi.

BirGün'ün haberine göre, İstanbul’da siyasi parti, demokratik kurum ve kuruluşların Taksim Kazancı Yokuşu’nda yapmak istediği açıklamaya polis pandemi gerekçesiyle izin vermedi. HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Tülay Hatimolulları’nın da katıldığı açıklamada yasak kararı kınandı.

Hatimoğulları “İnsan sağlığını hiçe sayan bir anlayış, koronayı bahane ederek en demokratik hakkımızın önüne geçmek istiyor. 80 askeri cunta rejimiyle şu anki tek adam rejiminin sahneye koyduğu oyun tıpa tıp aynıdır” dedi. Açıklamanın ardından grup Galatasaray Meydanı’na yürüdü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de darbesi yıl dönümünde, darbe duyurusunun yapıldığı Elmadağ’da bulunan TRT Radyosu binası önünde açıklama yaptı. Darbenin devam ettiğini söyleyen İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, “12 Eylül Darbesi sabah 03.00’te buradan duyurulmuştu. Üzerinden tam 40 yıl geçti. 82’den bu yana yürürlükte olan darbe Anayasası ile hayatımıza sokulan darbe kurumları halen iş başında” şeklinde konuştu.

CUMARTESİ ANNELERİ HESAP SORDU

Cumartesi Anneleri de bu hafta 12 Eylül darbesinde işkence ile kaybedilenlerin akıbetini sordu.

1981 yılında Kars’ta gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır “40 yıldır verdiğimiz mücadeleye rağmen halen bir iddianame hazırlanmış değil. Katiller yargı önüne çıkarılmadı” derken, 1980 yılında İstanbul’da gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, darbecileri ve katilleri affetmeyeceklerinin altını çizdi.

Öte yandan Ankara’da ABD Büyükelçiliği yakınında basın açıklaması yapan Devrimci 78’liler Federasyonu üyelerinin, elçilik binasına siyah çelenk bırakma isteğine de pandemi gerekçesiyle izin verilmedi. İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki açıklamada ise şimdiye kadar yönetime gelen tüm hükümetler darbecilerle hesaplaşmak yerine darbenin nimetlerinden faydalanmayı seçtikleri ifade edildi.

Federasyon yöneticisi Hamit Mumcu, “Devrimcilerin kapatmadığı hiçbir hesap kapanmış sayılmaz” dedi. Açıklamanın ardından 12 Eylül’de katledilenler için denize karanfil atıldı.

Mersin 78’liler Girişimi de Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. GDarbeci siyasetle yüzleşilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, Demokratik halk güçlerinin, barış ve demokrasi talepleri etrafında birleşmesi gerekiyor” denildi.

AKP DE KINADI

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise sosyal medya hesabı yaptığı açıklamada, “Milletine silah doğrultundan daha ahlaksız ve daha hain kimse yoktur. Tüm darbeciler tarihimizin karanlık kişilikleri olarak millet vicdanında ebediyen mahkûm oldu” dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da 12 Eylül’ün demokrasi mücadelesinde acı barındıran bir olay olduğunu belirtti.