Ayasofya kararına siyasilerden ilk yorumlar

Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın ibatede açılması önündeki engeli kaldırdı.

Ayasofya kararına siyasilerden ilk yorumlar

Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın ibatede açılması önündeki engeli kaldırdı.

Karardan kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına onay verdi.

Ayasofya'nın ibadete açılacak olmasına ilişkin siyasilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.

Gelen bazı yorumlar şöyle:

İyi Parti'den ilk yorum

İyi Parti İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu: Hamdolsun. Bu karara vesile olanlara gönülden müteşekkiriz. İstanbul’da fethin tek sembolüne, Fatih'e ve fethin şerefli askerlerine borcumuzu ödedik. Şimdi sıra fethin ruhuna ve Şehr-i İstanbul'a karşı mesuliyetlerimize sadakatte... #AyasofyaCamii.

HDP'li vekillerden yorumlar

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Ayasofya'yı cami yaparak suç ve günahlarınızı örtemeyeceksiniz Soykırıma uğrattığınız mazlumların ahı sizi bulur, milyon tane cami açın bunu önleyemeyeceksiniz..! Dine karşı dini kullanıyorsunuz!

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya: Bakıyorum da! #Ayasofya meselesi toplumumuzda sağduyu ile dinciliğin, ırkçılığın ve hamasetin #Turnosol'u olmuş.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan: Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararıyla; ülkemizdeki Hristiyarlar, Avrupa’daki Müslümanlar için hayat daha da zorlaşacaktır. Ayasofya, Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki gerginliği azaltan bir mabetti. Ayasofya’nın kubbesi hepimize yeterdi. Yazık ettiniz.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan: Danıştay'ın #Ayasofya kararı, 86 yıllık tarihi bir ayıbı ortadan kaldırmıştır. Kendi topraklarımızda, Ayasofya’nın mahzun kalması hep yüreklerde yaraydı.Mülkiyeti Türkiye'de olan bir yapının aslından uzaklaştırılması, egemenliğimize de ters düşen bir durumdu.

#Ayasofya, kutlu fethin sembolü ve mührüdür. Bugün bu tarihi kararla vuslat bekleyen milyonlarca yürekte hüzün son bulmuştur. Bu kararla, #Ayasofya, taşıdığı anlamla yeniden buluşmuştur. Fatih'in ve tarihin emaneti #Ayasofya, artık manevi heybetine de yeniden kavuşacaktır.

Necip Fazıl, Sezai Karakoç ve Osman Yüksel Serdengeçti gibi birçok üstadın davası ve büyük bir heyecanla bekleyen milyonların duası, bugün karşılık bulmuştur. Bu duygularla #AyasofyaCamii’nin yeniden ibadete açılmasının hayırlı olmasını diliyoruz.

Ayrıca bu karar, #Ayasofya'nın insanlık ve farklı inanışlardaki herkes için taşıdığı tarihi/dünya mirası olmasına herhangi bir halel getirmeyecektir. Bizlere yakışan tavır da budur. #AyasofyaCamii tüm insalığın ortak bir değeridir.

AKP'li Şamil Tayyar: Danıştay 10.Dairesi, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ayasofya’da ibadet yolu açıldı. Ayasofya Camii ülkemize, İslam alemine hayırlı, uğurlu olsun.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Elhamdülillah. #AyasofyaCamii

Ayasofya kararına siyasilerden ilk yorumlar - Resim : 3

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Aslına rücu eden asil kalır.

Ayasofya kararına siyasilerden ilk yorumlar - Resim : 4

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: Hoş geldin.

Ayasofya kararına siyasilerden ilk yorumlar - Resim : 5

​Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ: "Ayasofya artık müze değildir, camidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay 10. Dairesi’nin iptal kararını gecikmeksizin derhal infaz etmiş. Ayasofya Camii'ni Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmiş ve ibadete açılmasına karar vermiştir. Hayırlı olsun."

​Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan: "Araplar taziyeye giderken ölenin Halefini çağırıyorlar, yerine layık bir adamsa fatiha okuyup baş sağlığı diliyorlar. Değilse ağlayıp geri dönüyorlar. Fatih’in halefi Sayın Erdoğan, Ayasofya’daki biletleri yırtıp, turnikeleri söktün ya gerisi teferruat."

İletişim Başkanlığı: "Fatih Sultan Mehmet Hân’ın emaneti... İstanbul'un kalbi... Doğunun batmayan yıldızı Ayasofya'da hüzün bitiyor, hasret sona eriyor."

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Bülent Arınç: "Şükürler olsun, dualarımız kabul oldu. Ecdadımızın emaneti Ayasofya artık mahzun değil. Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin kararnamenin altına imza atma şerefi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoağan’a nasip oldu. Kendilerini en kalbi duygularımla kutluyorum."

Etiketler
Ayasofya tartışması Bakanlar Kurulu Danıştay