Meclis'in gündemi: Odaları susturmak, bekçileri silahlandırmak, vekil geçişini engellemek...

Salgın nedeniyle çalışmalarına ara veren Meclis, 2 Haziran’da çalışmalarına başlayacak. AKP’nin öncelikli gündemi, partiler arası vekil geçişini durdurmak, odaları susturmak ve bekçileri silahlandırmak olacak.

Meclis'in gündemi: Odaları susturmak, bekçileri silahlandırmak, vekil geçişini engellemek...

Milyonlar salgınının beraberinde getirdiği ekonomik buhrana karşı yeni önlem ve destek paketlerinin hayata geçirilmesini beklerken iktidarın ajandasında tek adam rejimini “sağlama almayı” ve toplumsal muhalefeti susturmayı amaçlayan düzenlemeler bulunuyor.

17 Nisan’da çalışmalarına ara veren TBMM 2 Haziran’da yeniden toplanacak. AKP ve MHP çok sayıda tartışmalı ve antidemokratik düzenlemeyi TBMM gündemine getirmeye hazırlanıyor. İktidarın gündemindeki yasal düzenlemelerden ilki, meslek odalarının seçim sisteminin değiştirilmesi olacak. Aralarında salgın sürecinde halk sağlığı adına çalışmalar yürüten Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de bulunduğu çok sayıda meslek odasındaki muhalif seslerin “kısılmasını” isteyen iktidar, bu birimlerde üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılmasına yönelik değişikliğe hazırlanıyor.

TMMOB, TTB ve baroların da aralarında bulunduğu çok sayıda meslek örgütündeki üye sayısını bu yolla düşürmeye hazırlanan iktidar, üyeliği 10 yıldan az olanların seçimlerde oy kullanmaması için de düzenleme yapmayı planlıyor.

TMMOB ve bağlı odaların bazı yetkilerinin sınırlandırılması, bakanlıkların odalar üzerindeki denetim yetkisinin genişletilmesi de tartışılan seçenekler arasında yer alıyor.

AKP ve MHP, erken seçim iddialarının gölgesinde, Siyasi Partiler Kanunu’nu değiştirmek için de harekete geçti. İktidar, ‘toplu milletvekili istifalarını’ engellemek için partisinden ayrılan milletvekilinin en az altı ay başka partiye geçmemesi, toplu milletvekili transferinin yapılamaması ve partisinden ayrılan milletvekilinin bağımsız kalması gibi düzenlemeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İŞ BANKASI HİSSELERİ

CHP’ye verilen İş Bankası hisseleri de salgın hastalığa rağmen AKP’nin TBMM gündemine getirmeyi planladığı konular arasında. Geliri Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na giden hisselerin yönetim hakkını CHP’nin elinden almak isteyen iktidar, bu hisselerin Hazine’ye devredilmesi için başlattığı hazırlıklarda sona geldi. Düzenlemenin son halinin onay için Erdoğan’a sunulacağı bildirildi.

BEKÇİLERE YENİ HAKLAR

Son günlerde artan şiddetle gündeme gelen bekçilere yeni yetkiler verecek yasal düzenleme de Genel Kurul’da görüşülmeyi bekliyor. Bekçilere toplumsal eylemlere müdahale, polise takviye destekte bulunabilme, silah taşıyabilme, araç ve üst arama yetkisi veren düzenleme ilk görüşülecek teklifler arasında yer alıyor.

AKP ve MHP’nin salgın hastalıktan zarar gören, iflas eden ve ekonomik desteğe ihtiyacı olan yurttaşlar için TBMM gündemine getirmeyi planladığı herhangi bir çalışma bulunmuyor. Bu konuda CHP ve HDP’nin destek ödemeleri için ek bütçe talebi ve kanun teklifi ise görüşülmeyi bekliyor.

Etiketler
Bekçi Salgın Silah