Saray vergi cennetlerini açıklayamıyor

Man Adası gibi vergi cennetleri listesi yayımlaması gereken hükümet AB’den yine ek süre istedi.

Saray vergi cennetlerini açıklayamıyor

Man Adası gibi vergi cennetleri listesi yayımlaması gereken hükümet AB’den yine ek süre istedi. CHP milletvekili Erdoğan Toprak konuya ilişkin olarak “AB’ye iletilen bahaneler, gerekçeler, ek süre talepleri aldatmacadan ibarettir” yorumunda bulundu.

Hükümetin yıllardır açıklamadığı vergi cennetleri listesi için yine ek süre aldığı ortaya çıktı. AKP; 2017’de Avrupa Birliği’ne (AB) taahhüt etmesine rağmen bir türlü TBMM’ye getirilmeyen düzenleme için AB’den ek süre talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın yayımladığı rapora göre AB üyesi 27 ülkenin maliye bakanları Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (ECOFIN) toplantısı için Brüksel’de bir araya gelirken toplantı sonunda, vergi konusunda işbirliği yapmayan ülkelerin sıralandığı “kara liste” yeniden güncellendi.

Kara listeye ilave edilen ülke sayısı 12’ye yükseldi. AB, vergi şeffaflığı bakımından gereğini yerine getirmesi ve vergi yasalarında düzenlemeye giderek vergi cenneti ülkelere, off-shore bankalara para ve servet transferini önlemesi için Türkiye’ye ek süre tanıdı.

Erdoğan Toprak ise bu yavaşlığı eleştirerek “71 maddelik torba yasanın mürekkebi kurumadan yeni bir torba yasa teklifini meclise getiren AK Parti grubu, ülkenin yapısal reform beklentilerine yanıt vermek yerine iktidarın günü kurtarma amacına zemin hazırlıyor. AB’ye iletilen bahaneler, gerekçeler, ek süre talepleri aldatmacadan ibarettir” yorumunda bulundu.

AB tarafından kabul edilen ve Türkiye’nin de vergi mevzuatında uyum sözünü taahhüt ettiği belge, çok sayıda şirket ve bireyin off-shore hesaplar kullanarak vergiden kaçtıklarının ortaya çıkması üzerine, 2017 yılında kabul edilmiş ve AB tarafından vergi cennetleri listesi belirleme süreci başlatılmıştı. Belgedeki ilkeler uyarınca, bir ülkedeki vergi uygulamaları bir başka ülkeden vergi kaçırılmasına imkân sağladığı takdirde o ülke AB’nin kara listesine alınıyor.

Söz konusu durumu düzeltmeye yönelik reformlar taahhüt eden ülkeler ise daha sonra kara listeden çıkarılıyor. Kara listedeki ülkelerin AB ile finansal işlemleri daha sıkı biçimde denetleniyor.

Listede olan ülkeler uluslararası ticari ve finansal ilişkilerde itibar kaybı, finansal işlemlerde daha fazla incelemeye ve sıkı denetime tabi tutulma yanında AB fonlarını kaybetme riskleriyle karşı karşıya kalarak, yaptırıma uğruyor. Kabul edilen AB belgesine göre Türkiye, tüm AB ülkelerine vergi bilgilerinin otomatik olarak aktarımını gerçekleştirmeyi bu konuda yasal düzenleme yapmayı taahhüt ettiği için de AB tarafından ek süre verildi. Ancak aradan geçen üç yıla rağmen iktidar bu konuda atması gereken adımları atmadığı gibi, vergi yasalarında gerekli değişiklikleri de TBMM gündemine getirmekten kaçınıyor. Brüksel’deki son toplantıda AB Maliye Bakanları, Türkiye’ye yeniden ek süre verilmesini kabul etti.

“Vergi Cennetleri Listesi” nedir?

1 Ocak 2006 tarihinden Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinin 7’nci bendi yürürlükte. Buna göre vergi cenneti olarak ilan edilen ülkelerde sermayesini tutan böylece vergiden kaçınan sermayedarlardan yüzde 30 vergi kesintisi yapılması öngörülüyor.

Ancak aynı maddeye göre vergi cennetlerinin hangi ülkeler olduğunu bakanlar kurulunun belirlemesi gerekiyor. Buna karşın hükümet kendi çıkardığı bu yasayı uygulamanın önüne yine kendisi geçiyor. Zira aradan geçen 14 yıldan beri Türkiye bu yasaya ek olarak bir vergi cennetleri listesi yayımlamadı. Bu izaha muhtaç durum “Man Adası” gibi ülkelerde hangi sermayedarların parasının bulunduğunu gündeme getiriyor.

Etiketler
Man Adası Saray Vergi