Erdoğan’ın hedefindeki İlker Başbuğ ne dedi, AKP ne yanıt verdi?

2009 yılında Meclis’ten geçirilen yasayı örnek göstererek FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılması gerektiğini söyleyen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten sonra Erdoğan’dan da tepki geldi.

Erdoğan’ın hedefindeki İlker Başbuğ ne dedi, AKP ne yanıt verdi?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, FETÖ’nün siyasi ayağına dair açıklaması nedeniyle AKP’nin hedefinde.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in dün yaptığı açıklamanın ardından bugün de partinin Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu, bütün vekillere Bağbuğ’a dava açma talimatı verdi.

'FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI YOK DERSEK...'

Başbuğ, geçen hafta katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

“FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunun yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009'da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran'ı 26'sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok, biz bundan 26 Haziran sabahı 2009'daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AK Parti ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri'de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı'nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009'da 'FETÖ ile mücadele edeceğim' dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın.”

'PARLAMENTONUN ONURU...'

Erdoğan partisinin Meclis Grup toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Eski bir genelkurmay başkanı, kendisini gayet iyi tanırım. Meclisimizi itham altında bırakan açıklamalar yaptı. Süratle hepiniz dava açmalısınız. Anayasa buna amir. Meclis'in yasama yetkisini bir kişinin yere çalmaya hakkı yoktur. Bu açıklamalara CHP ve diğer partilerden kimileri destek vermiştir. Daha önce aksi karar almalarına rağmen. FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması Meclis'e saygısızlıktır. Vesayet döneminin hevesi olan bu yaklaşımın desteklenmesinin anlaşılabilir hiçbir tarafı yoktur. Bu boru göstermeye benzemez.

CHP'lilerin bu konu göğüslerini gere gere savunabilecekleri meseledir. 2009 yılında Meclis'te görev yapmış tüm arkadaşlarımızın hemen dava açarak, parlamentonun onurunu savunacaklarına inanıyorum.”

İLK TEPKİ AKP SÖZCÜSÜ'NDEN

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, dün yaptığı açıklamada, AKP’li isimleri Başbuğ’a dava açmaya çağırmıştı. Çelik, şunları söylemişti:

“FETÖ'nün siyasi ayağı var mıdır yok mudur tartışması devam ediyor. Emekli Orgenaral yasal düzenlemede altında imzası olanların FETÖ mensubu olduğunu iddia etti. Emekli bir askeri bürokratın TBMM üyelerini terör örgütünün üyesi olarak değerlendirmesi, kanun teklifini kim hazırladıysa yasamanın üyelerini suçlaması son derece vahim yaklaşımdır. Elinde bilgi belge olan varsa bu araştırılsın. Şunu bunu suçlamak bu mücadeleyi sulandırmaktan başka bir işe yaramaz.

Aslında bu tutum FETÖ'nün temizlenmesine mi hizmet etmektedir başka bir şeye mi? Kim ki yüce Meclis'i aşağılamaya çalışıyorsa bunun altında iyi niyet yoktur. Türkiye darbelerden çok çektiği için, darbelere zemin yaratan yasal düzenlemelerin mevzuatımızdan çıkarılması en önemli gündemdi. O dönem önerge satır satır okunup tüm partiler tarafından kabul edildi. 30 gibi suçu kapsayan askerlerin yargılanmasının sağlanması bir devrimdir.

FETÖ, Türkiye'nin kabul ettiği terör örgütlerinden biridir. FETÖ'nün gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi milletimizin iradesiyle def edilmiştir. FETÖ ile ilgili olarak devletin bütün organlarından hayatın tüm kılcal damarlarından kesilmesi için mücadele devam edilmektedir. Elinde belge olmaksızın devletin sahip olmadığı birtakım iddialar üzerinden şunu bunu suçlayarak bu mücadele desteklenemez. Arkadaşlarımız, kendilerini FETÖ terör örgütü mensubu gibi etiketleyen bu yaklaşıma karşı yasal haklarını kullanacaklar.”

(BirGün)

Etiketler
İlker Başbuğ FETÖ Ömer Çelik