Deniz Zeyrek: CHP'de delege mi yaman Genel Merkez mi?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, CHP'deki kurultay sürecini yazdı. Zeyrek, mahalle delege seçimlerine ilişkin "Üyeler işin içinde olduğu için en hararetlisi mahalle seçimidir." dedi.

Deniz Zeyrek: CHP'de delege mi yaman Genel Merkez mi?

Deniz Zeyrek bugünkü yazısının ilgili bölümünde, Kılıçdaroğlu'nun"tek isimde uzlaşılsın diye Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'a “Sen Ağabey olarak Ankara Milletvekillerini ve Belediye Başkanlarını topla, kurultay meselesini enine boyuna konuşun” demiş." diye aktardı.

"Öyle görünüyor ki Ankara gibi önemli şehirlerde delegeyi görmezden gelip adayı teke indirmek zor olacak." ifadelerini kullanan Zeyrek'in yazısı şöyle:

Bir CHP klasiği: Delege mi yaman Genel Merkez mi?


CHP, parti içi mücadelenin, yarışların çok olduğu bir partidir.

Yaratılan kargaşa ve kakofoni nedeniyle herkes bu durumu olumsuz bir şeymiş gibi yansıtır ama doğrudan demokrasiye katkısı nedeniyle benim hoşuma gider.

Kurultay süreci, üyelerin mahalle delegelerini belirlemesiyle başlar. Üyeler işin içinde olduğu için en hararetlisi mahalle seçimidir.

Mahalle, ilçe, il derken büyük kurultaya kadar sürer hararetli seçimler.

CHP'de üyelere erişemiyorsanız delegeniz olmaz. Delegeniz yoksa parti yönetimi oluşturulurken, yerel ve genel seçimlerde aday listeleri yazılırken esaminiz dahi okunmaz. Delegeler Genel Başkanların MYK'ya almayı planladığı isimleri Parti Meclisi'ne dahi sokmayacak güçtedir. Bir örnek vereyim:

Ankara CHP'de, ilçe kongreleri tamamlanmış, sıra il kongresine gelmiş.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, büyük ihtimalle tek isimde uzlaşılsın diye Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'a “Sen Ağabey olarak Ankara Milletvekillerini ve Belediye Başkanlarını topla, kurultay meselesini enine boyuna konuşun” demiş. Yaşar, gerçekten de CHP'de büyük saygı gören “ağabey” diye çağrılan biridir. 13 Ocak'ta Ankara milletvekilleri ile dört başkanı yemekte buluşturdu. Kendisine son durumu sordum.

“Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde Genel Başkan'ın işaret ettiği aday önemlidir. Sonuçta hangi aday il başkanı olursa olsun bana Ağabey diyecek, bizim ‘şu olsun, bu olsun' dememiz söz konusu değil” yorumunu yaptı.

Başka CHP'liler ise CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener'in Ankara'yı kazanan il başkanı olarak devam etmek istediğini, Tekin Bingöl gibi bazı eski yöneticilerin desteğini aldığını anlattılar. Diğer taraftan ilçelerde seçimleri genelde Ali Hikmet Akıllı'yı destekleyen listeler kazanmış. Akıllı'yı destekleyenler, (kendisi net bir şekilde aksini söylese de) Yaşar'ın da Güvener'i desteklediğini iddia ediyor ve bu nedenle “yerel yönetimlerden sorumlu yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı dururken, taraf olan Fethi Ağabey'i görevlendirmesi doğru değildi” sözleriyle Kılıçdaroğlu'nu eleştiriyorlar.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin yaygın olarak başvurduğu “Kurultaylara tek adayla gitme” yöntemini uygulayacağını açıklamıştı. Öyle görünüyor ki Ankara gibi önemli şehirlerde delegeyi görmezden gelip adayı teke indirmek zor olacak.

İzleyip göreceğiz: Delege mi yaman Genel Merkez mi?

Etiketler
Deniz Zeyrek Seçim Kurultay