Gürsel Tekin: Boğaziçi Başkanlığından vaz mı geçildi?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'den Boğaiçi Kanunu açıklaması.

Gürsel Tekin: Boğaziçi Başkanlığından vaz mı geçildi?

Kamuoyunun gündemini günlerce meşgul eden, İstanbul için hayati öneme sahip Boğaiçi Kanunu’nda, İBB’nin yetkilerini gasp edecek düzenleme hakkında CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Meclis Başkanlığına bir önerge vermişti.

CHP’li Tekin konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

Hatırlanacağı üzere 2019 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Boğaziçi Yasası’nda köklü değişiklikler içeren bir yasa teklifi hazırlaması sert tartışmalara neden olmuştu.

Kamuoyunun gündemini günlerce meşgul eden, İstanbul için hayati öneme sahip Boğaiçi Kanunu’nda, İBB’nin yetkilerini gasp edecek düzenleme hakkında Meclis Başkanlığına bir önerge sunmuştum. Önergeme bugün gelen cevapta, Bakanlık “bu düzenleme hakkında bir çalışma yürütmediklerini ifade etmiş.” Öncelikle bundan çok memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.

Şayet teklif yasalaşmış olsaydı, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak Boğaziçi Başkanlığı oluşturulacak. Üyeleri de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanacak olan kurul, İstanbul Boğazı’nın her iki yakasındaki tüm imar işlerinden sorumlu olacak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm yetkileri gasp edilmiş olacaktı.

İBB Meclisi’nin de hiçbir işlevi kalmayacak. Sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi olarak tanımlanan ve yapılaşmanın önlenmesi için yasa ile korunan alanların geleceği Ankara’nın iki dudağı arasına bırakılacaktı.

Bu taslakla birlikte fiilen İstanbul’a kayyım atanmış olacaktı. Soru önergemize verilen yanıtta, yürütülen herhangi bir çalışmanın olmaması sevindirici ama tamamen rafa kalktığı gün daha çok sevineceğiz.

Etiketler
İstanbul Boğazı yetki gaspı Gürsel Tekin Milletvekili