Kılıçdaroğlu'ndan Kanal İstanbul çağrısı: Önce kaynakları açıklayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tartışılan Kanal İstanbul projesi hakkında, "Önce finansman kaynakları açıklanmalı" çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu'ndan Kanal İstanbul çağrısı: Önce kaynakları açıklayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, tartışılan Kanal İstanbul projesi hakkında, "Önce finansman kaynakları açıklanmalı" çağrısında bulundu.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre Kılıçdaroğlu şöyle konuştu;

Kanal İstanbul diye bir şey olmayacak. Önce finansman kaynaklarını açıklamalılar. Yurtdışından bulmaya çalışacaklarını söylüyorlar. Kim buraya para yatıracaksa bir lirasını dahi vermeyeceğiz. Buyursunlar, para bulsunlar. Olmayacak şeyi tartışmaya açıyorlar. Nedeni halkı Türkiye'nin gündeminden koparmak. Ekonomiyi, yoksulluğu düşünmesinler. Önümüzdeki süreçte yap- işlet- devret projelerine bütçeden çok daha fazla paralar ödeyecekler. Bizden 5 kuruş para çıkmıyor diyordu. Gördük ki vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu bütçe ile Kanal İstanbul'u yapacaklar. Buyursunlar yapsınlar.

Yerli otomobile karşı çıkılmaz

Yerli otomobile karşı çıkmak, Türkiye'nin nin çıkarları açısından doğru değil. Türkiye'de teknik, hızlı değişimi yakalar ve sürdürürse bir dünya markası yaratabilir. Ama bugünkü teknolojide üretip orada kalırsa, otomobili satamazsınız. Hacettepe Üniversitesi de elektrik ile çalışan otomobil yapmıştı. Ama kimse görmedi. Bütün mesele yaptığınız ürünü dünyaya satabilecek misiniz? Merak ettiğim, TOBB bu işe yüzde kaçla ortak olacağıdır. Hani 2019'da göklerde Türk uçağı da uçacaktı.

Doğu Akdeniz'deki diplomasi yanlış

Doğu Akdeniz'de bir şeyler kazanmak için diplomasi dediğimiz bir yol var. Bölge ülkeleri ile sıcak, samimi ilişkiler kurarsınız. Doğu Akdeniz'de petrol, doğalgaz var mı? Var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Türkiye'nin hakkı var mı? Var. ‘Birlikte çıkaralım' dersiniz, maliyeti düşük tutmak için de ‘Türkiye üzerinden geçirelim' dersiniz, konuşursunuz. Mısır ile niye kavga ediyorsunuz? Libya'ya ne olacak? Asker göndermekle oyunu bozduğunuzu düşünüyorsanız bozulmadığı görüldü. Onlar da oturdu Yunanistan ile anlaşma yaptı. Her şey saray ve kişisel çıkarlar uğruna yapılıyor.

Başkanlarla rantı aşacağız

Önce şunu kabul etmemiz lazım bir yerde plan yapılıyorsa doğal olarak rant çıkıyor ortaya. Sorun, rantı kim alacak? Halka mı, yandaşa mı vereceksiniz? İzlenen politika rantın belli kişilere verilmesi. Bunun önüne geçeceğiz, kent kültürü açısından da bu zorunlu. Mansur Yavaş Beyden de, Ekrem İmamoğlu'ndan da bu tür uygulamalara son verecek yeni bir anlayışı hayata geçireceğiz.

Etiketler
Ağrı Kemal Kılıçdaroğlu Kanal İstanbul