Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'satranç' göndermeli dış politika eleştirisi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündemi değerlendirdi: “Keşke birileri Erdoğan’a satranç nasıl oynanır, ‘üç hamle sonra neler olur’u anlatabilse”

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'satranç' göndermeli dış politika eleştirisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun yanında Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM Grup Başkanvekili Engin Özkoç da hazır bulundu.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; “Keşke ülkemizin gündemi bu kadar yoğun olmasa da fıkra da anlatabilsek” diyen Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin şu çarpıcı açıklamaları yaptı.

ATEŞTEN UZAK DURALIM

İranlı general Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesi, Ortadoğu'da yeni ve büyük sorunların başlangıcı olabilir. Ortadoğu'daki her olay Türkiye'yi etkileyecektir. Bizim Erdoğan'dan beklentimiz Ortadoğu politikalarında daha itidalli bir tutum takınması, Türkiye'yi Ortadoğu'daki ateşten uzak tutmasıdır. Çünkü Ortadoğu 10 yıllardır kan gölüne dönüştü, vekalet savaşlarının yapıldığı bir alan. Umarız Ortadoğu onarılmaz bir uçuruma sürüklenmez.

SICAK ÇATIŞMA OLURSA…

Türkiye, BM'ye başvurarak, Lib- ya'da barış gücü oluşturulması talebinde bulunması gerekiyor. En doğru olanı bu. BM olaya el koyduğunda sıcak çatışmanın önüne geçilmiş olur. Sıcak çatışma olursa ne olur? Öngörüsü olmayan bir dış politika, üç adım sonrasını görmeyen bir dış politika var. Keşke birileri Erdoğan'a satranç nasıl oynanır üç hamle sonrasını düşünerek nasıl taşlarla oynanır anlatabilse.

SARAYDA PARALEL DEVLET

Tezkerenin parlamentoya gelmesi, enflasyonun kaç olması gerektiğini söyleyen Erdoğan, tek parti rejiminin getirdiği doğal bir sonuç. Bir kişinin yönettiği bir tabloyu Türkiye, tarihinde hiç yaşamamıştı. FETÖ için kullanılan ‘paralel devlet' yapılanması vardı. Şimdi sarayda paralel devlet var. Biri yasal, diğeri sarayınki. Kararları bakanlar, bürokratlar değil, saray ve onun bürokratları alıyor ve aşağıya dikte ettiriliyor.

MUTFAKTA YANGIN VAR

Türkiye'nin gerçek gündemi ekonomidir. Mutfaklarda yangın var. Milyonlarca ailenin aybaşını nasıl getireceğiz diye düşündüğü bir süreci yaşıyoruz. Düşük gelirlilerin primleri yatmadığı için sağlık hizmeti verilemeyecek 5 milyonu aşan bir kitle oluştu. Kişi başına gelirin 10 bin dolar olduğu ifade edilen ülkede, 8 milyon kişi ayda 673 lira ile geçinmek zorunda.

VATANDAŞ HESAP SORMALI

Sarayın mutfağı sıfır ama vatandaşın enflasyonu yüzde 30-35'lerde. 18 yılın yarattığı acı tablonun sorumlusu kim? 18 yıl tek başına yöneteceksiniz önünüzde hiçbir engel yok. İstediğiniz yasayı, kararnameyi çıkarıyorsunuz, atama yapıyorsunuz o zaman bu tablonun sorumlusu kim? Vatandaş da, sendikalar da bu soruyu sorsun. Sanayicinin gelecek öngörüsü yok. Böyle bir acı tablo.

Hakimler tarafsız karar veremiyor

Türkiye'de yargı var mı? Özellikle Adalet Bakanlığı'nın yeni seçip atadığı hakimlerin yüzde 99'u saraya bakıp karar veriyor. Daha deneyimli olanlar, objektif ölçülerle yargı dünyasında yerini alanlarsa daha sağlıklı karar veriyorlar. Erdoğan, şehir güvenliğinin artık polisle sağlanamacağını dile getiriyor. Büyük ihtimalle SADAT liderinin telkinleri üzerine bu demeci verdi. Belki İstanbul'a bir tabur silahlı kuvvet gönderebilirler. Polise ve bekçilere rağmen güvenlik sağlayamıyorsa sebebi ne? Akli melekelerini yitirmiş birini savunma danışmanı olarak bir insan istihdam eder mi? Mehdiye ortam hazırlıyorlar büyük ihtimalle.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu