HDP'li başkana etkinlik sorusu: Kimin talimatıyla katıldın?

Tutuklanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin'e, partisinin Diyarbakır Valiliği'nin izniyle düzenlediği etkinliklere hangi amaçla ve kimden talimat alarak katıldığı soruldu.

HDP'li başkana etkinlik sorusu: Kimin talimatıyla katıldın?

Diyarbakır’da 20 Aralık’ta gözaltına alınan Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir ile Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Eken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ndeki işlemlerinin ardından dün adliyeye çıkarıldı. Buluttekin ve Özdemir, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanırken, Eken ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında görevinden alınarak yerine kayyum atanan eşbaşkan Filiz Buluttekin'e, polis sorgu tutanağında sorulan 51 sorunun 46'sı, haber sitelerinden alınan haberler ve partisinin düzenlediği etkinliklerden oluştu.

Buluttekin'e Diyarbakır Valiliği'nin izniyle gerçekleştirilen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 3 etkinliğine "katılma amacı ve kim veya kimlerden talimat alarak katıldığının” sorulması ise dikkat çekti.

Aydın Atay'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, sorgu tutanağında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, başlatılan soruşturma kapsamında arama kararını ne zaman verildiği belirtilmezken, 20 Aralık günü saat 05.30-15.00 saatleri arasında Buluttekin'in evinde, kendisine ait araç, Sur Belediyesi makam odası ve makam aracında arama yapıldığı belirtildi.

GİZLİ TANIK BEYANLARI 15 AY SONRA SORULDU

Sorgu tutanağında, Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü'nde Cumhuriyet Başsavcılığı huzurunda 21 Eylül 2018'de ifade veren gizli tanık Firar'ın, "TJA içinde faaliyet yürüttür. Bu faaliyetleri daha çok siyasi parti üzerinden yapmaktadır. Şu anda HDP içerisinde il başkanlığı yapmaktadır. İl başkanı olduğu için kadın hareketinin yapacağı eylem ve etkinliklerin hazırlanmasıyla basına duyurulmasını sağlar. KCK içinde kadro faaliyeti yürüten şahıslardan talimat alır ve aldığı talimatları yerine getirir" şeklindeki beyanının 1 yıl 3 ay sonra Buluttekin'e sorulduğu ortaya çıktı.

Gizli tanık beyanlarını kabul etmeyen ve düzmece olduğunu vurgulayan Buluttekin, kadın aktivist olduğunu belirterek, HDP genel merkezinin çalışmaları doğrultusunda partisi adına çalıştığını kaydetti.

'VALİLİĞİN İZİN VERDİĞİ ETKİNLİKLERE NEDEN KATILDIN?'

Buluttekin’e, PKK/KCK güdümünde yayın yaptığı ileri sürülen haber sitelerinde yapılan çağrılar üzerine HDP Diyarbakır İl Örgütü’nün Diyarbakır Valiliği'nin de izniyle İstasyon Meydanı'nda düzenlediği 19 Ocak'taki "Demokrasi, özgürlük ve adalet" ve "1 Eylül Dünya Barış Günü" mitingleri ile 21 Mart Newroz kutlamasına "katılma amacı ve kim veya kimlerden talimat alarak katıldığı" soruldu. Buluttekin, etkinliklerin yasal olduğuna dikkat çekerek, kimseden talimat almadığını ve siyasetçi kimliğiyle etkinliklere katıldığını ifade etti.

'SUR BİZİMDİR' KONUŞMASININ DETAYLARI SORULDU

Buluttekin'in belediye eşbaşkanlığı adaylığının ardından seçim irtibat bürolarında kayyımların atandığı belediyelere ilişkin yaptığı, "Bizim olanı, bizim elimizden zorla gasp edileni, kayyım atanan belediyelerimizi almaya hazırız. Güçlü bir şekilde yola çıkmaya devam edeceğiz. Bunu halkın iradesiyle, yüreğindeki öz güvenle yapacağız. Sur bizimdir. Amed bizimdir. Bunu kimseye bırakmaya niyetimiz yok" şeklindeki sözlerine açıklık getirilmesi istendi. Buluttekin, bahse konu konuşmada suç unsuru bulunmadığını ve Sur ilçe belediye başkan adayı olduğu sırada seçim çalışması kapsamında konuşmasını yaptığını dile getirdi.

'VEDAT AYDIN'IN ANMASINA NEDEN KATILDIN?'

Buluttekin'e 2017, 2018 ve 2019 yılları arasında düzenlenen, “HDP'nin seçim irtibat bürosu açılışı, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridi protesto etmek için yaşamına son veren Zülküf Gezen'in taziyesi, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevine ilişkin yapılan açıklamalar, HDP'nin 'Gençlik ve Halk Buluşması’ mitingi, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yürüyüşü, Kürt Dil Çalıştayı, JİTEM’in katlettiği HDP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın anması, cenaze törenleri, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü açıklaması, DBP Diyarbakır 5. Olağan Kongresi, HDP kadın belediye eşbaşkanları adaylarının tanıtımı, Kadın Konferansı, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan'ın da olduğu etkinliklere katılması” suç olarak yöneltildi.

'KAMUOYU ALGISI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILDI'

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde savunma yapan Buluttekin’in avukatı Sertaç Buluttekin, dosyada kısıtlılık kararına rağmen müvekkilinin gözatlındayken, basında dosyayla ilgili haberler yapıldığını ve soruşturma dosyasının gizliliğini etkileyecek mahiyette belgeler paylaşılarak bir kamuoyu algısının oluşturulmaya çalışıldığına işaret etti. Avukat Buluttekin, "Müvekkilimin yaptığı çalışmaların tamamı siyasi parti bünyesinde olan çalışmalardır. Müvekkilime sorulan 50 adet sorunun 45 tanesi siyasi faaliyetleri kapsamında yaptığı çalışmalara dairdi. Bunlardan 3 tanesi valilik izniyle yapılan faaliyetlerdir. Valilik izniyle yapılan faaliyetlere katılma bile talimatla yapıldığı iddia edilmiştir. Valilik izni de mi örgüt talimatıyla gerçekleşmiştir? Firar gizli tanığının beyanları müvekkilin faaliyetine dair somut hiçbir delil taşımamaktadır. Müvekkilin katıldığı cenaze törenleri ve taziyelere ilişin TCK'de bir suç maddesi söz konusu değildir. Savcılık söz konusu eylemlerde atılan sloganları müvekkilimiz atmış gibi belirtmiştir" diye kaydetti.

Mevcut delil durumu, gizli tanık ifadesi, evde bulunan yasaklı kitaplar, katıldığı cenaze törenlerini gerekçe gösteren hakim, Buluttekin'in "örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Etiketler
Diyarbakır HDP