Selvi: İlk tura her parti kendi adayıyla girecek

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, 24 Haziran seçimlerinde son durumu yazdı.

Selvi: İlk tura her parti kendi adayıyla girecek

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, 'Muhalefetin ittifakında son durum' başlıklı köşe yazısı şöyle:

"MUHALEFETTE FORMÜL

Muhalefet cephesindeki tabloyu özetleyecek olursak.

1- Ortak aday formülü rafa kalktı. İlk tura her parti kendi adayıyla girecek.

Geçen hafta 17 dakika süren görüşmede Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener arasında şöyle bir diyalog yaşanıyor.

Karamollaoğlu - Sizinle müzakere etmeye gelmedim. Duruşunuz devam ediyor mu onu öğrenmeye geldim.

Akşener - Evet adaylık kararım devam ediyor, değişmeyecek.

Akşener’in adaylıkta ısrarı Gül formülünü devre dışı bırakırken, muhalefette bir burukluk meydana getirdi. Ama bir projenin çökmesine de hizmet etti. Hakkını teslim etmek gerekiyor.

2- İYİ Parti’den Meral Akşener ilk andan itibaren Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmişti. Saadet Partisi’nden ise Temel Karamollaoğlu’nun aday olacağı söyleniyor. CHP’nin adayının da açıklanmasıyla birlikte muhalefetin adayları belli olacak.

3- Cumhurbaşkanlığı için ortak aday çıkaramayan muhalefet, milletvekili seçimi içinittifakı başaracak gibi görünüyor. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve BTP’den oluşan 5’li ittifakta büyük ölçüde uzlaşmaya varıldığı söyleniyor.

Kılıçdaroğlu’nun “demokrasi ittifakı” dediği sıfır baraj formülünü, 4 Nisan günü İstanbul’da bir programda birlikte olduğumuz KONDA’nın sahibi Tarhan Erdem’den dinlemiştim. Erdem, “hayır bileşenleri” tanımını doğru bulmadığını belirterek, “Adına demokrasi bileşenleri denilebilir. Sıfır baraj ittifakıyla seçime girecek muhalefet partilerinin barajı aşması sağlanıyor. Böylece oyların hesaplanmasında ittifak yapan partiler lehine olan sistemden muhalefetin de yararlanmasının önü açılır” demişti. Tarhan Erdem’in çizdiği yol haritası muhalefetin sıfır baraj ittifakında buluşmasını sağladı. Tabi i siyasette 24 saat uzun bir süre. Akşener’in ne yapacağını kestirmek mümkün değil.

Etiketler
Abdulkadir Selvi Hürriyet Seçim 24 Haziran Hürriyet Gazetesi