CHP adil yargılama için kanun teklifi hazırladı

CHP Anayasa ve Adalet Komisyonu, adil yargılanma hakkına ilişkin kanun teklifi hazırladı. Teklif Meclise sunulacak.

CHP adil yargılama için kanun teklifi hazırladı

CHP Anayasa ve Adalet Komisyonu, adil yargılanma hakkına ilişkin kanun teklifi hazırladı. Teklif Meclise sunulacak. Konuya ilişkin CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İbrahim Kaboğlu bilgilendirme yayınladı.

Kaboğlu tarafından açıklanan metin şöyle;

Adalet Bakanlığı, Meclis’i de dışlayarak hazırlayıp Cumhurbaşkanı tarafından 30 Mayıs 2019’da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRSB) ile Yürütme, bir yargı reformu gerçekleştirme niyetinde olduğunu duyurmuştu.

Yaşanan gelişmeler üzerine CHP Anayasa ve Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri ortak bir çalışma yaparak, İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu’nun öncülüğünde “Yargı Reformu İçin Öncelikle Atılması Gereken Adımlar” adlı metinle 4 Temmuz 2019 tarihinde bir basın toplantısı gerçekleştirilmiş; Mecliste komisyon kurularak konuya ilişkin Meclis tatile girmeden çalışmalara başlanılması çağrısında bulunulmuştu.

YRSB’nin, adil yargılanma hakkına yönelik yasal düzenlemeler yapılmasının acil bir gereklilik olduğu ön kabulüne dayanmasına rağmen, AKP, ana muhalefetin bu çağrısını hiçe sayıp yargı reformunu gündeme almayarak TBMM tatile girmişti.

AKP ve Adalet Bakanlığı Dâhil

CHP, YRSB’nin; yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, OHAL kararnameleriyle yaratılan kapsamlı hak ihlalleri gibi belli başlı yargısal sorunları görmezden gelmesi karşısında söz konusu belgenin; Ekim ayında Meclis açıldığında gerçek bir yargı reformu için sağlıklı bir temel oluşturamayacağını dikkate alarak, Meclis’e adil yargılanma hakkı ekseninde yasa önerileri sunmak üzere bir hazırlık yapmaya ve diğer siyasi partileri ve sivil toplum oluşumlarını bu hazırlık sürecine davet etmeye karar vermişti.

Bu çerçevede CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Muharrem Erkek ve İstanbul Milletvekili Kaboğlu eşgüdümündeki Anayasa ve Adalet Komisyonu üyeleri, adil yargılanma hakkının güvence altına alınabilmesi için başta TBMM’de temsil edilen bütün siyasi partilerin yanı sıra ‘Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, İşçi-İşveren Sendikaları ve Konfederasyonları, Sivil Toplum Kuruluşları, Baro Temsilcileri ve Adalet Bakanlığı dâhil geniş katılımlı bir toplantı çağrısında bulundu.

5 Toplantı, 5 Siyasi Parti ve 56 Uzman Katılımcı

CHP’nin öncülüğünde yapılan çağrıyla, adil yargılanma hakkının Anayasa’da öngörülen ve AİHS’nin 6. maddesi gereklerine uygun olarak düzenlenmesi amacıyla, katılımcı şekilde ve geniş bir uzlaşma temelinde yasa önerileri ortaya koymak üzere oluşturulan “Adil Yargılanma Hakkı Yasa Önerisi Çalışma Kurulu”, ilk toplantısını 18 Ağustos’ta yapmıştı. Kurul, 21 Eylül Cumartesi günü 5.sini ve sonuncusunu gerçekleştirilecek toplantı ile “yasa öneri metni” yazım işini somutlaştırmayı amaçlıyor.

7 Temel İlkeyi Ölçüt Aldık

İlk dört toplantıda, görev tanımları yasa önerilerini konulara göre somutlaştırmak olan yedi tematik çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışmaların uyumlu ve verimli işleyişi için bir genel koordinatör ve her bir çalışma grubu için ayrı ayrı koordinatörler görevlendirilmiştir. Çalışma yöntemi olarak; adil yargılanma hakkını ortadan kaldıran ve/veya zedeleyen öğeleri mevzuattan ayıklamak, değiştirilmesi gerekenleri yeniden yazmak ve gerekli yeni hükümler eklemek şeklinde kapsayıcı bir yöntem bütünü öngörülmüştür. Siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, avukatlar, yargıçlar ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan söz konusu çalışma grupları şu alanlara ilişkindir: “Anayasa”, “Olağanüstü Hal Düzenlemeleri”, “İnfaz Düzenlemeleri ve Hapishanelerdeki Durum”, “Özgürlük ve Güvenlik Hakkı”, “Düşünce ve İfade Özgürlüğü”, “Adil Yargı Hakkının Asgari Standartları” ve “Hukuk Eğitimi”.

Böylece, TBMM’nin açılacağı 1 Ekim tarihinde, insan hakları Avrupa hukuk müktesebatına uygun kapsamda, katılımcı ve demokratik meşruiyete sahip bir yöntemle ortaya koyulmuş adil yargılanma hakkına ilişkin kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunulacaktır.

Etiketler
Lise