Kalp krizi ve panik atak belirtilerini karıştırmayın: Dr. Sinan Ababay, Sedat Ergin'i hatırlatarak uyardı

Kalp krizi ve panik atak belirtilerinin karıştırılmasına karşı uyarıda bulunan Dr. Med. Sinan Ababay, iki rahatsızlıkta meydana gelen göğüs ağrıları hakkında bilgi verdi.

Kalp krizi ve panik atak belirtilerini karıştırmayın: Dr. Sinan Ababay, Sedat Ergin'i hatırlatarak uyardı

GERÇEK GÜNDEM /

Kalp ve damar hastalıkları dünyada ölüme yol açan önemli rahatsızlıklar arasında yerini koruyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre; dünyada yılda 18 milyon, ülkemizde de 2019 Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre; yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Koronavirüs pandemisi sürecinde ise pek çok kişinin bulaş korkusuyla hastanelerde takip ve tedaviden kaçınması endişeleri artırıyor.

Öte yandan yapılan çalışmalar Türkiye'de 30 yaş üzerindeki her 100 kişiden 6’sının kalp krizi geçirdiğini ortaya koyuyor.

Kalp krizi; kalbe oksijen ve besin taşıyan koroner damarlarda oluşan aşırı daralmaya veya tıkanıklığa bağlı olarak kan akışının kalp kasına kesilmesi durumu olarak tanımlanırken aniden gelişmesi ve hastanın hayatını tehdit etmesiyle korkuları artırıyor.

KALP KRİZİ VE PANİK ATAK BELİRTİLERİNİ KARIŞTIRMAYIN

Kalp krizi denildiğinde aklımıza genellikle göğsün tam ortasında basınç veya ağırlık hissi şeklinde gelişen ve bazen kollara da yayılabilen şiddetli ağrı geliyor. Oysa kalp krizi, hastaların yüzde 20-30’u gibi yüksek bir oranında göğüs ağrısı olmadan ve ‘atipik’ adı verilen ‘sinsi’ sinyallerle gelişiyor. Çarpıntı, bayılma ve bilinç bulanıklığı da yine tek başına kalp krizinin habercisi olarak karşımıza çıkıyor.

Kalp krizinin belirtilerinin diğer hastalıklarla karıştırılması da tehlike yaratan diğer unsurlar arasında yerini alıyor. Kalp krizinin en fazla karıştırıldığı rahatsızlıklar arasında ise panik atak yaratıyor.

Tanımlanması zor olan kalp atışı veya göğüste rahatsızlık hissi, keskin veya sapan ağrı panik atağın kalp krizi ile karıştırılan belirtileri arasında yerini alıyor.

DR. MED. SİNAN ABABAY'DAN UYARI

İç hastalıklar ve göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Med. Sinan Ababay sosyal medyada yaptığı paylaşımda kalp krizi ve panik atak belirtilerinin karıştırıldığına dikkat çekti.

Ababay, "Dedem Dr. Meşhut Ababay kalp hastalıkları üzerine 50 yıl
çalıştı. Önemli bir sözü vardı; Kalp krizi ağrısı öyle farklı bir ağrıdır ki hiç birşeyle karışmaz." ifadelerini kullandı.

Ababay, "Babam Rıfat Ababay bu sözleri bir sohbet sırasında gazeteci Sedat Ergin’e aktarmış. Sedat Ergin, Ankara’da Hürriyet Gazetesi binasındaki odasında kalp krizi geçirip atlatıktan sonra babama şunu söylemiş; “Göğüsümde hiç tanımadığım türden, başka ağrılara asla karışmayacak öyle farklı bir ağrı vardı ki aklıma hemen babanın o sözleri geldi” Buradan yola çıkarak şunu söyleyeceğim; Panik atak ile kalp krizinin arasındaki fark göğüs ağrısının şeklinde gizlidir" ifadeleriyle ağrının hissediliş biçimine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"DOKTORA GİDİN"

Dr. Med. Sinan Ababay, "Krizdeki ağrı göğse bıçak gibi saplanır ve çok şiddetlidir. Panik ataktaki ağrıysa göğüse iğneler batması şeklinde olur ve sıkıntı hissi verir. Panik atakta kişi sakinleyince ve dikkati bedeninden başka yere kayınca ağrı gider. Kalp krizindeyse genelde tıbbı müdahaleye kadar acı, ağrı sürer. Ama siz yine de göğüsünüzde ağrı hissedince doktora gidin!" sözleriyle göğüs ağrısında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Etiketler
Ağrı Rahatsızlık