Alzheimer ve demans tedavisinde yeni umut: Elektrik akımları hafızayı geliştiriyor

Yapılan araştırmaya göre beyne 20 dakika boyunca elektrik vermek hafızayı en az bir ay güçlendiriyor. Çalışmanın alzheimer ve demans tedavisinde olumlu sonuç verebileceği ifade ediliyor.

Alzheimer ve demans tedavisinde yeni umut: Elektrik akımları hafızayı geliştiriyor

GERÇEK GÜNDEM -

Dünyada milyonlarca kişiyi etkileyerek yaşamı zorlaştıran Alzheimer ve demans hastalıkları için tedavi bulunamamış olsa bile yapılan yeni bir çalışma umut yarattı.

Yaşları 65 ile 88 arasında değişen gönüllülere hem kısa süreli hem de uzun süreli hafıza yeteneklerine yönelik testler uygulandı. Bu testler, elektrik akımını beyne iletmek üzere yerleştirilmiş elektrotlarla yapıldı.

Elektrik akımını beynin belirli bölgelerine iletmek üzere başlık takılan gönüllülere testler sırasında elektrik akımları verildi.

Arka arkaya dört gün boyunca kontrollü şekilde elektrik akımı verilen gönüllülerden 20 kelimenin bulunduğu bir listeyi ezberlemeleri ve bir ay sonra listeyi hatırlamaları istendi.

Boston Üniversitesi'nde psikolojik ve beyin bilimleri bölümünde profesör olan çalışma yazarı Robert Reinhart, katılımcıların bir ay boyunca hafızalarının geliştiğini söyleyerek, “Her geçen gün zamanla hafızadaki gelişmelerin biriktiğini izledik” ifadelerini kullandı.

Çalışmada kullanılan cihazın sadece deneysel bir araç olduğunu belirten Reinhart, “Aracın kaşıntı ve karıncalanma dışında çok az yan etkisi var. Eğer bu tür araştırmalar hafıza gibi şeyler için yararlı olduğunu göstermeye devam ederse, doktor kontrolündeki hastalar için kullanılabileceğini hayal etmek mümkün” açıklamalarında bulundu.

Boston Üniversitesi'nde bilişsel bir sinirbilim araştırmacısı olan çalışma yazarı Shrey Grover, elektriksel uyarının beynin büyümesini ve bellek için önemli olan alanlardaki değişimini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini söyleyerek, “ Beyinlerimiz plastik ve yeni şeyler öğrendikçe değişebilirler” dedi.

Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan bu deney, “araştırmada en yüksek performansı alanların çalışma başlamadan önce en kötü bilişsel yeteneklere sahip olduğunu” ortaya koydu.

Etiketler
Elektrik