TTB, pandemiyle geçen 18 ayı değerlendirdi: İstenilen seviyeden uzağız

Pandemiyle geçen 18 ayı değerlendiren TTB Pandemi Çalışma Grubu, aşılama oranlarında istenilen seviyeden uzak olunduğunu vurguladı.

TTB, pandemiyle geçen 18 ayı değerlendirdi: İstenilen seviyeden uzağız

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu, pandeminin 18 ayını değerlendirdi. Aşıya rağmen günlük 200-200 ölüm yaşandığına dikkat çeken TTB, "Bu aynı zamanda aşılama ve ilaç dışı halk sağlığı önlemlerinin nasıl uygulandığı bakımından da düşündürücü" dedi.

Toplantıda konuşan TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, salgının başından beri Sağlık Bakanlığı'nın, verileri kamuoyu ve bilimsel çevreleriyle paylaşmadığının altını çizdi. Şenol, "Salgın döneminde bilgi kirliliğinin yaratmış olduğu tereddüdü gidermek özellikle aşı ve tedavi sürecine dair vatandaşların zihninde oluşan soru işaretlerini giderebilmek çok değerliydi. Ama iktidar bu konudaki yetersiz ve çekinik bir tutum sergiledi" diye konuştu.

Şenol, son 7 günde vaka sayıları dünya genelinde azalma eğilimindeyken Avrupa’da sınırlı sayıda ülke ile Türkiye’de vakaların artış gösterdiğini belirterek, "Bütün pandemi kısıtlamalarının ortadan kaldırıldığı günden bugüne adeta kanıksanmış/kanıksattırılmış bir biçimde her gün 200 ile 300 arasında değişen sayılarda insanımızı kaybediyoruz. Bu sayılar, yaklaşık 10 aydır elinde aşı bulunan bir ülke için aşılama süreci bakımından da ilaç dışı halk sağlığı önlemlerinin nasıl uygulandığı bakımından da düşündürücüdür” dedi.

'ERTELENMİŞ SAĞLIK HİZMETİ FAZLADAN ÖLÜMLERE YOL AÇTI'

Özel sağlık kurumlarına başvuru sayısında kısmi bir azalma, kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerine başvuru sayılarında ise ciddi bir düşüş meydana geldiği bilgisini veren Şenol, "Kovid-19 ile ilgili veri ve bilgilerin saklanması konusunda öyle bir noktaya gelinmiştir ki yayımlanan sağlık istatistikleri yıllığı 2020 haber bültenine göre 2020 yılında hekime müracaatın yüzde 42,2’si birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlara yapılırken, yüzde 57,8’i ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılmıştır. Kişi başı hekime müracaat sayısı 2019 yılında 9.8 iken; yüzde 26,5 azalarak 7.2 olmuş, özel merkezlere olan başvuru sayısı 6 milyon azalırken (yüzde 7,5), devlet ve üniversitelere başvuru 163 milyon (yüzde 37,6) azalmıştır. Ertelenmiş sağlık hizmetleri fazladan ölümlere, geciken tanılara, komplike hale gelen hastalıklara yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre uygulanan toplam aşı miktarının 110 milyon dozu aştığını söyleyen Şenol, “Gerek ilk doz gerekse ikinci doz ve tanımlanmış gruplarda takviye doz için günlük aşılanma oranlarındaki azalma kaygı vericidir. Aşılanma oranlarının bakanlığın tablolarda sunduğu gibi 18 yaş üzerini değil tüm nüfusu dikkate alır oranlarla sunulması gerçekçi değerlendirme için şarttır” dedi.

'İSTENİLEN SEVİYEDEN UZAK OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

Tam aşılı olarak sayılan iki doz aşısını olmuş yurttaşların bir kısmının süreler dikkate alındığında ‘tam aşılı’ tanımından çıkmış olduğunun hesaplara dahil edilmediğinin görüldüğüne vurgu yapan Şenol, "Aşı takvimini tamamlamış nüfus yüzdemizin, istenilen seviyeden uzak olduğunu biliyoruz. Dünyada aşının uygulamaya geçmesi sonrasında dolaşımda egemen varyant olarak bildiğimiz Delta varyantı, koşullarında aşı takvimini tamamlamış nüfus oranının en az yüzde 85 olması gerektiği öngörülmektedir. Bu katetmemiz gereken mesafenin ne kadar fazla olduğuna da işaret etmektedir” dedi.