Gerçek mi şehir efsanesi mi: Alkol tüketmek koronavirüsü öldürüyor mu?

Salgının ilk günlerinde ortaya atılan “içki virüse karşı etkili” iddiası, bugünlerde yine gündeme geldi.

Gerçek mi şehir efsanesi mi: Alkol tüketmek koronavirüsü öldürüyor mu?

Koronavirüs salgını devam ederken, insanlar virüsten korunmak için farklı arayışlar içerisine de giriyor.

Salgının ilk günlerinde ortaya atılan “içki virüse karşı etkili” iddiası, bugünlerde yine gündeme geldi.

İçki kültürü yazarlığı da yapan Dr. Burkay Adalığ’ın, konuyla ilgili kaleme aldığı “İçki Koronavirüse Karşı Etkili Midir” başlıklı yazısı yeniden paylaşılmaya başlandı.

Adalığ söz konusu yazısında “İçki içmek, sigara kullanmak, antibiyotik kullanmak, maske takmak, ağzınıza burnunuza tuzlu su sıkmak, gargara yapmak sizi hastalıktan KORUMAZ” ifadelerini kullandı.

"ENFEKSİYON UZMANLARININ UYARILARINI DİNLEYİN"

Dr. Burkay Adalığ’ın yazısı şöyle:

“Gündem koronavirüs.

Koronavirüs ailesinin yeni bir üyesi (COVID-19) tüm dünyada panik havası yaratan bir salgına neden oldu ve herkes koronavirüs konuşuyor. Özellikle sosyal medyada iş kontrolden çıktı ve maalesef herkes koronavirüs uzmanı gibi davranıyor. Delilik öyle bir noktaya ulaştı ki Corona birasının tüketimi azaldı (Bu arada corona Latince ‘taç’ anlamına geliyor, sadece isim benzerliği yani) Salgınlara Latince “pandemi” adını veriyoruz, Dünya Sağlık Örgütü başkanı sosyal medyada yanlış bilgilerin virüsten daha hızlı yayılmasına dikkat çekmek için “infodemi” kelimesini kullandı. İran’da “virüsten korunmak için içki içmek gerekir” söylentisine inanıp kaçak alkol içen pek çok kişinin hayatını kaybettiği haberini okuduk. Uzmanlık alanı alkol olan bir doktor olduğum için bu tıp bayramını bilgilendirici bir yazıyla kutlamak ve içki koronavirüse karşı etkili midir gibi sık aldığım soruları bu yazıda toparlamak istedim.

Bu yazının en kısa özeti: İçki içmek, sigara kullanmak, antibiyotik kullanmak, maske takmak, ağzınıza burnunuza tuzlu su sıkmak, gargara yapmak sizi hastalıktan KORUMAZ. Enfeksiyon uzmanlarının uyarılarını dinleyin ve elinizi su ve sabunla sık sık yıkayın. Yalan yanlış bilgilere ve işin uzmanı olmayan kişilerin tweetlerine, youtube videolarına itibar etmeyin.

Buyurun bana ulaşan alkolle ilgili sorular ve bilimsel yanıtları:

ALKOL CORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ

%60 ve üstü alkol içeren sıvılar virüsü öldürür. Zaten %70-80 alkol içeren kolonyaların, yüksek miktarda etil alkol ve izopropanol gibi alkoller içeren el dezenfektanlarının önerilmesinin nedeni de budur.

CORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRMEK İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM ALKOL MÜ

Hayır. Herhangi bir sabunla 20-30 saniye elinizi ovalayarak ve sabun her yere değecek şekilde yıkamak yeterlidir. Sabun virüsün yağ tabakasını parçalar ve sabun değdiği anda virüsler, iskambil kağıdından yapılmış bir kale dağılır gibi parçalanır. Su ve sabuna ulaşamıyorsanız, sık sık elinizi yıkamak mümkün değilse (mesela dün bir taksi şoförüyle bu konuyu konuştuk) yüksek alkol içeren dezenfektanları veya kolonyayı kullanabilirsiniz.

İÇKİ DEZENFEKTAN MIDIR

Dezenfektan diye satılan jel ve sıvıların pek çok türü bulunuyor. Bir dezenfektan jelin virüsü öldürmesi için %60-80 düzeyinde alkol içermesi gerekir. Basit ve ucuz jeller yerine alkol içeriği yüksek jellerin kullanımı mümkündür. Ancak su ve sabun gibi müthiş uygun fiyatlı ve kolay bir çözüm varken o jellere ne kadar gerek var bu da tartışılır.

İçkilerin alkol oranı değişmekle birlikte maksimum %40-50 etil alkol içerir ki bu da virüslerden korunmak ve temizlik için yeterli değildir. Su ve sabuna ulaşamıyorum, jelim de yok derseniz içkilerinizi dezenfektan olarak kullanabilirsiniz ancak müthiş pahalı ve işe de fazla yaramayan bir çözüm olacaktır.

İÇKİ KORONAYA KARŞI ETKİLİ MİDİR

Hayır. “Alkol virüsleri öldürüyorsa viski cin votka gibi içkilerin içinde de yüksek oranda alkol var” mantığı işlemiyor. Koronavirüs olsun diğer virüsler olsun ağzımıza burnumuza girip orada beklemiyor, hemen kana karışıyor. İçkiyi ağzımızdaki virüsleri öldürmek için kullanmak bu yüzden anlamsız. Ayrıca alkol bağışıklık sistemimizi zayıflatıcı bir özelliğe sahip.

İÇKİ DİŞ FIRÇALAMAK VE BOĞAZA SIKMAK İÇİN UYGUN MUDUR

Evet komik ama böyle bir soru var. Stephen Colbert şov programında espri olarak dişlerini Jack Daniels’la fırçaladı, pek çok ünlü içki markasının üstüne sprey ağızlıkları takılmış fotoğraflar Whatsapp’ta her gün önümüze düşüyor.

Bu sorunun yanıtı da: Elbette ki hayır! Ağzımız, diş etlerimiz ve boğazımız mukoza adı verdiğimiz ıslak ve çok ince bir deriyle kaplı. Yüksek alkol içeren bir sıvıyla gargara yapmak, sıkmak, diş fırçalamak mukozayı zedeler ve asla yapılmamalıdır.

Bu soru o kadar çok gelmiş ki Dünya Sağlık Örgütü de sitesinde yayınladı. (birebir çevirmedim ama yukarıda yazdıklarıma benzer şeyler yazıyor)

İÇKİ DE KANA GEÇİYOR ORADA VİRÜSLERİ ÖLDÜRMEZ Mİ

Hayır. Alkol elbette ki emiliyor ve kana karışıyor ve hatta kan yoluyla da beyne ulaşıyor (sarhoşluk dediğimiz şey) Kandaki alkolün virüsleri öldürebilmesi için insanüstü miktarlarda içilmesi gerekir ki zaten virüslerden önce siz komaya girersiniz. Sakın denemeyin.

Sorular bazılarınıza çok basit ve komik gelmiş olabilir ama maalesef espri amaçlı yapılmış videolara, photoshoplu yazılara, yalan haberlere çok sık denk geliyorum ve maalesef bunlara inananlar olabiliyor.”

Etiketler
Salgın