Süt ve süt ürünleri sandığımız kadar sağlıklı mı? Uzmanlardan ezber bozan uyarılar

Uzun yıllardır sütün sağlıklı olduğu kabul olsa da uzmanlar coğrafi koşullar ve yeni araştırmalar ışığında süt ve tüketimi hakkında ezber bozan değerlendirmelerde bulunuyor.

Süt ve süt ürünleri sandığımız kadar sağlıklı mı? Uzmanlardan ezber bozan uyarılar

Pek çok kişinin beslenme diyeti süt içerir, ancak çok az kişi günlük önerilen miktarı karşılıyor. Uzmanlar bu önerileri yeniden düşünmeye tavsiye ederken sütün neden düşünüldüğü gibi sağlıklı olmadığını açıklamaya çalışıyor.

Sütün imajı zarar görürken yulaf, badem ve soya sütü çevre dostu alternatifler olarak ortaya çıktı.

Ancak her yaştan insan için inek sütü köpüklü kahveye, tahıllara arkadaş, yatmadan içilen içecek olarak favoriler arasında yer almaya devam ediyor.

www.gercekgundem.com'dan Merve Çoban'ın Medical News Today'den (MNT) çevirdiği makaleye göre, Amerika Birleşik Devletleri 2015-2020 Diyet Kılavuzları'nda, 9 yaş ve üstü bireylerin 3 fincan eşdeğeri yağsız ve az yağlı (% 1) süt ürünleri tüketmesini önermektedir. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı ve ABD Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan kılavuzda, süt, yoğurt, peynir ve takviyeli soya sütü de buna dahil edildi.

Henüz, ABD'li yetişkinlerin tükettiği ortalama süt miktarı her gün yaklaşık 1.6 olarak önerilen seviyenin çok altında.

Bu süt tüketimini artırmamız gerektiği anlamına mı geliyor?

New England Tıp Dergisi'nde yazan uzmanlar böyle düşünmüyor. Uzmanlar bunun yerine bu önerileri destekleyen kanıtları sorgulayarak sağlık için gerekli alternatif besinleri öneriyor.

Kanıtların gücü sınırlı

Süt hakkındaki tartışmalar gerçekte yeni değil.

2014'te emekli profesör ve eski adıyla West Lafayette, IN'deki Purdue Üniversitesi Beslenme Bilimi Bölümü Başkanı Connie M Weaver, Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde süt ürünleri hakkında kaliteli kanıt eksikliğini vurgulayan bir makale yazdı.

Weaver Danone Institute International tarafından finansa edilen makalesinde sütün beslenmedeki öneminin tarihsel nedenlerini anlattı.

Connie M Weaver makalesinde şu ifadeleri kullandı:

“Süt ürünleri, beslenme ile ilgili önerilerinin çoğunda merkezi bir rol oynamaktadır. Süt ürünleri kullanmama veya kısıtlama kullanmayan diyetlerde elde edilmesi zor olan temel besin maddeleri ve biyoaktif bileşenler paketini sağlıyorlar. ”

“Tarım devrimi, enerji kaynakları, avcı-toplayıcıların diyetlerinde kalsiyum bakımından nispeten yüksek bitkisel gıdalardan, düşük kalsiyum içeriğine sahip tahıl ürünlerine geçtiğinde, ana diyet kalsiyum kaynağı süt olmuştur” diye devam ediyor.

Süt ürünlerinin kullanılmadığı ya da sınırlı olduğu beslenme tiplerinde elde edilmesi zor olan temel besin maddeleri ve biyoaktif bileşenler paketini sağlıyorlar.

“Tarım devriminden beri enerji kaynakları avcı - toplayıcılara göre nispeten düşük kalsiyum içeren tahıl ürünlerine geçtiğinde ana diyet kalsiyum kaynağı süt oldu"

ABD Diyet Kılavuzlarının 1917 yılındaki ilk yayınından itibaren süt yer yenilemede yer aldı. Dietary Guidelines for Americans Advisory (Amerikalılar Danışma Komitesi) 5 yılda bir mevcut kanıtları gözden geçirerek kılavuzu güncelliyor.

Weaver, ABD tarzı bir batı diyeti bağlamında süt içermeyen bir diyetin ardından önerilen kalsiyum alımını sağlamak için mücadele eden 9-18 yaş arası ergenleri takip eden araştırmalara da atıfta bulundu.

Amerikan diyetine günlük besin alımını karşılamak için süt ve peynir % 46.3 kalsiyum,% 11.6 potasyum ve% 7.9 magnezyum katkısında bulunur.

Hala genel olarak sağlık söz konusu olduğunda “süt tüketiminin sağlık için kanıtlarının gücü uygun şekilde güçlendirilmiş kontrollü çalışmaların olmaaları ile sınırlıdır." diye yazıyor Weaver.

İnsan sağlığı ve çevre

2020'ye gelindiğinde ve New England Tıp Dergisi'nde yeni bir derleme makalesi tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Her ikisi de Harvard T.H. Boston, MA'daki Chan Halk Sağlığı Okulu ve Harvard Tıp Okulu'nda pozisyonlarda bulunan Walter C. Willett ve Dr. David S. Ludwig sütün esasını tartışıyor. Willet ve Ludwig tüketimin artırılması durumundaki olası riskler hakkında da sorular soruyor.

Hem epidemiyoloji ve beslenme profesörü olan Dr. Willett makallerinde endüstri sponsorluğu ya da çıkar çatışması olmadığını beyan etti.

Medical News Today Dr. Willett'e neden süt tüketimi ve sağlık arasındaki ilişkiyi incelemesinin nedenini sordu.

Dr. Willet, “Bu önemli bir konu çünkü süt, ABD ve diğer birçok ülkede diyet önerilerinin bir parçası olan az sayıda gıdadan biri. ABD'de önerilen miktar (günde 3 bardak veya eşdeğer miktarda peynir veya diğer süt ürünleri) genel bir beslenme diyetinin büyük bir bölümünü oluşturur" açıklamasını yaptı.

“Ancak, son birkaç on yılda yapılan çalışmalar, ana gerekçe olarak gösterilen kırıkların önlenmesi için bu kadar yüksek alım ihtiyacını açıkça desteklemedi ve zararı ilgili bazı endişeleri gündeme getirdi" dedi ve devam etti “Bu nedenle riskler ve faydalar hakkındaki delillere genel bir bakışın faydalı olacağını düşündük.”

Dr. Willett’in tek endişesi sağlık değil

Dr. Willet "Ayrıca sütün ağır çevresel ayak izi ve özellikle sera gazı üretimi var. Herkes günde 3 bardak süt tüketirse bu durum küresel ısınmadan kaçınmayı zorlaştıracak." diyerek ekledi “En azından sütün üretimi ve tüketimi hakkında karar verirken bu durum dikkate alınmalıdır.”

Çalışmaların 'ciddi' etkileri var

Profesörler makalelerinde sütün sağlığıma bir çok yönde katkı yapabileceğini vurgulamaktadır.

Kemik sağlığı muhtemelen birçok insan için en çok bilinendir.

Süt, kemik fonksiyonunu geliştirmek ve sürdürmek için merkezi bir mineral olan kalsiyumun hazır bir kaynağıdır. Bununla birlikte, ne kadar süt ve buna bağlı olarak kalsiyum tüketmemiz gerektiğine dair günlük önerileri belirleyen çalışmalar yetersizdi.

Profesörler makalelerinde “Süt tüketimi için ABD önerilerinden dengeyi korumak için gereken tahmini kalsiyum alımının günde 741 mg olduğu temeli sadece 155 yetişkinde kalsiyum alımı ve atılım dengesini değerlendiren çalışmalardan kaynaklanmaktadır” yazıyor.

“Küçük boyutun ötesinde, bu çalışmalarda kısa süre (2-3 hafta) ve yüksek alışılmış kalsiyum alımları dahil olmak üzere başka ciddi sınırlamalar vardır” diye sürdüyorlar.

Profesörler kanıtların kalça kırığı riskini azaltmak için süt tüketimini desteklediğini de açıklıyorlar.

Tam tersine süt ve kalsiyum alımının yüksek olduğu ülkelerde kalça kırığı oranlarının en yüksek olduğu belirtilmektedir. Bunun için Dr. Willett'in JAMA Pediatri'de, ergenlik yıllarında ne kadar süt içtikleri ile ilgili olarak erkeklerde kalça kırığı riskini inceleyen bir 2014 çalışmasına atıfta bulunuyorlar.

Bu sonuçlar, daha yüksek süt tüketiminin, daha sonraki yaşamda kalça kırığı riskinin artmasına neden olduğunu gösteriyor.

Ne kadar hızlı ve ne büyürken ne kadar uzadığımız ise konuya diğer iki örnektir. Araştırmalar bunlar ile süt tüketimi arasında bağlantı kursa da profesörler sonuç çıkartırken dikkatli olma çağrısı yapıyor.

"Hızlandırılmış büyümenin ve yetişkin boyunun uzamasının sağlık açısından sonuçları karmaşıktır" diyerek ekliyorlar “Uzun boyun kardiyovasküler hastalık riskleri düşüktür, ancak birçok kanser, kalça kırığı ve pulmoner emboli riski daha yüksektir.”

Kilo, kalp sağlığı ve kanser

Willett ve Dr. Ludwig daha sonra dikkatlerini süt tüketiminin sağlığımızı etkileyebileceği veya etkilemeyeceği diğer yönlere çevirdiler.

Birkaç çalışma, süt tüketiminin yetişkinlerde ve çocuklarda kilo yönetimi için yararlı olup olmadığını araştırmıştır. Profesörler bunların “net bir etki” göstermediğini savunuyorlar.

Birkaç çalışma, süt tüketiminin yetişkinlerde ve çocuklarda kilo kontrolü için yararını araştırmıştır. Profesörler bunların “net bir etki” göstermediğini savunuyorlar.

Dahası, “ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) az yağlı süt ürünlerini seçmeye yönelik tavsiyesinin aksine, az yağlı sütün kilo kontrolü için tam yağlı sütten daha avantajlı görünmediğini - mevcut kanıtlar çocuklarda kilo alımının az yağlı sütte tam yağlı sütten daha uzun süreli olduğunu- göstermektedir.

Ayrıca, sütün yüksek tansiyon ve kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkisini destekleyecek kanıtların yetersiz olduğunu ve çalışmaların sütü tip 1 veya tip 2 diyabet için bir risk faktörü olarak desteklemediğini de ileri sürüyorlar.

Kansere baktıklarında çalışmalar karmaşık sonuçlar verdi. Bazı çalışmalar, süt tüketimini, muhtemelen sütte bulunan yüksek kalsiyum seviyelerinden dolayı, kolorektal kanser gelişme riskini azalttığı bağlantısı kurdu. Bununla birlikte, diğer çalışmalar meme, prostat ve endometriyal kanser oranlarında artışa işaret etti.

Ancak kalp hastalığı söz konusu olduğunda, "düşük gelirli ülkelerde yaşayan, nişastaların beslenme diyetlerinde yüksek yer tuttuğu kişiler için süt ürünlerinin orta düzeyde alınması, besin değeri sağlayarak, glisemik yükü azaltarak kardiyovasküler hastalığı azaltabilir” dedi.

Öneriler haksız mı?

Peki, profesörlerin genel süt kabulü ne?

Ludwig ve Willet “Bizim görüşümüze göre, günlük olarak süt gıdalarının tüketimini büyük ölçüde 3 veya daha fazla porsiyona çıkarmaya yönelik öneri haklı görünmüyor,” diyorlar.

Bir insanın ne kadar süt tüketmesi gerektiğini, bireysel koşullara bağlı olacağını da ifade ediyorlar.

Willett, "Düşük gelirli nüfusta olan birisi rafine nişasta ve şeker bakımından yüksek kaliteli besleniyorsa süt bazı önemli beslenme boşluklarını doldurabilir. Bununla birlikte diyet kalitesi farklı yönden iyiyse sütün besinsel faydaları daha az olacaktır" diyor.

Peki bu durum kalsiyum ve D vitamini alımımız için ne anlama geliyor?

Profesörler, “Süt tüketimi düşük olduğunda, birincil kaygı iki besin maddesi üzerine. Kalsiyum ve D vitamini (yüksek enlemlerdeki yerleşim yerlerinde özellikle önemli olan) süt ve süt ürünlerinin potansiyel olumsuz sonuçları olmadan diğer gıdalardan veya takviyelerden elde edilebilir.” sözleriyle konuya makalelerinde noktayı konuyorlar.

Bunu başarabilmemiz için şu önerilerde bulunuyorlar:

“Kalsiyum için alternatif diyet kaynakları arasında lahana, brokoli, soya peyniri, fındık, fasulye ve güçlendirilmiş portakal suyu; D vitamini için takviyeler, takviye edilmiş sütten çok daha düşük bir maliyetle yeterli alım sağlayabilir. ” (Walter C. Willett ve Dr. David S. Ludwig)

Süt içmeli miyiz?

MNT, Dr.Willett'e insanların sütten kaçınması ya da kaçınmamasın gerekliliği hakkında ne düşündüğünü sorduğunda , “İncelememizde sütün sağlıklı bir beslenmenin önemli bir parçası olmadığı, ancak mütevazı miktarların tüketilmesinin sağlıkla uyumlu olduğu sonucuna vardık. Bu nedenle, yetişkinler için 2 porsiyona kadar bir aralık önerdik" yanıtını aldı.

Dr. Willett, “Bence esnekliğe sahip olmak iyi. Farklı insanların birçok nedenden dolayı farklı tercihleri var” diye sözlerine devam etti.

Dr. Willer konuyu “Çevresel nedenlerden dolayı, bunu günde ortalama 1 porsiyona tutmak önemli olacak. Bu aslında günde yaklaşık 1,6 porsiyon olan mevcut tüketimden çok farklı değil. Tavsiye edildiği gibi günde 3 porsiyona gitmek radikal bir değişiklik olacak ve gerekli değil." ifadeleriyle noktaladı.

“Süt, soğuk iklimlerde birçok kültüre derinden dokunmuştur. Çünkü bu, diğer gıdalar bulunamadığında yıl boyunca beslenme sağlamanın bir yoluydu. Dünyanın çoğunda insanlar sütü yetişkin olarak tüketmezler ve gerekli değildir." — Dr. Walter C. Willett

MNT ayrıca İzlanda'da kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı olan Adda Bjarnadóttir ve kurum içi beslenme uzmanı Dr. Willet ve Dr. Ludwig’in makalesi ve süt hakkındaki her şey için konuştu.

Peki, halk süt hakkındaki önerilerin ne kadar farkında?

Bjarnadóttir, “Çoğu insanın tavsiyenin farkında olduğunu ancak özümsemediğini düşünüyorum” yorumunu yaptı.Diyetisyen “Bu öneri, herkese uygulanamayacak şekilde de özeldir. Dünya nüfusunun büyük bir kısmı süt ürünlerini tolere etmemektedir ve bu nedenle süt ürünleri günlük rutinlerinin bir parçası değildir. ” diyerek devam etti.

"Doz ilaçtır"

Bjarnadóttir, süt ve sağlığımız arasındaki bağlantıları açıklığa kavuşturmak için gelecekte ne tür araştırmalar yapmak istiyor?

“Süt ve süt ürünleri konusunda zaten çok sayıda araştırma var ve araştırılması, somut sonuçlar alınması zor olacak şeylerden birisi"

Bjarnadóttir “Alışılmış süt tüketicilerinde süt alımı, süt içmeye alışkın olmayan veya sütü tolere etmeyen insanlarda süt alımı çok çelişkili ve güvenilir olmayan sonuçlar verecektir. Mikrobesin durumu ve makrobesin alımları gibi göz önünde bulundurulması gereken birçok kafa karıştırıcı faktör de var. Süt, daha düşük protein ve örneğin kalsiyum alımı olan insanlara, genellikle daha yüksek alımları olan insanlara göre çok daha fazla fayda sağlayabilir.” diyerek devam etti.

“Buna ek olarak, doz ilaçtır. Bir şeyi çok fazla veya çok az şey tüketmenin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. “

Bjarnadóttir, “Gelecekteki araştırmalarda, farklı yaş gruplarında, farklı alışkanlıkları, iyi kaydedilmiş besin durumları ile iyi kurulmuş gruplarda iyi tanımlanmış rastgele kontrollü çalışmalarda en güvenilir bilgileri alacağımızı düşünüyorum. Bu sonuçlar, sürekli alışılmış süt alımı olan iyi kurulmuş gruplarda boylamasına gözlem çalışmaları ile birleştiğinde, bize bazı iyi verileri verecektir.” dedi.

Peki, Bjarnadóttir süt içmemiz mi yoksa sütten uzak durmamız gerektiğini mi düşünüyor?

Bjarnadóttir “Süt ürünleri sağlıklı bir beslenmenin gerekli bir bileşeni olmasa da, süt ve süt ürünlerini tolere ederseniz, kesinlikle diyetinize sağlıklı bir katkı olabileceğini düşünüyor.. Süt besin açısından yoğun, protein bakımından zengindir ve kolayca elde edilebilir ” ifadeleriyle soruyu yanıtladı.

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Adda Bjarnadóttir “ Benim önerilerim, süt ve süt ürünleri alımınızı günde en fazla 2 porsiyonla sınırlamak ile birlikte şekersiz,(tatlandırılmamış) yoğurt gibi ürünlerin veya tam yağlı sütün tüketimini vurgulamak olacaktır. Bununla birlikte, sütten hoşlanmıyorsanız veya sütü tolere etmiyorsanız, sütte bulunan besinleri almanın ve çok sağlıklı bir yaşam sürmenin diğer yolları da var" ifaadelerini kullandı.