Fırsatçılara dikkat! Merdiven altı ürünler tehdit oluşturuyor

Kolonya ve dezenfektanlara artan talep fırsatçıları harekete geçirdi. Merdiven altı ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten KMO Başkanı Ali Uğurlu, “Sahte ürünlere çok dikkat edilmeli. Denetimler sıklaştırılmalı” dedi.

Fırsatçılara dikkat! Merdiven altı ürünler tehdit oluşturuyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüse karşı etil alkol içeren kolonya ve antibakteriyel sıvı önermesi, fırsatçıları harekete geçirdi. İllegal yöntemleriyle kolonya ve dezenfektan üretiminin halk sağlığını tehdit eden boyuta ulaştığı bildirildi.

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Başkanı Ali Uğurlu, “Sahte ürünlere çok dikkat edilmeli. Denetimler sıklaştırılmalı” dedi.

Dünyayı tehdidi altına alan koronavirüs, dezenfektan ve kolonya kullanımının artmasına yol açtı. Özellikle etil alkol içeren kolonyaların satışı, uzmanların da tavsiye etmesi üzerine yüzde 80 arttı.

Bazı işletmeler, kolonya ve dezenfektanları fahiş fiyatlarıyla satmaya başlarken merdiven altı üretimi de hız kazandı.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, “Sahte ürünlere çok dikkat edilmeli. Merdiven altında üretilen kolonya ve dezenfektanlar, işlevlerini yerine getirmeyeceği gibi sağlık açısından da tehdit oluşturur” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanların virüse karşı antibakteriyel jel, antibakteriyel sıvı ve 80 derecelik kolonyanın etkili olduğunu açıklamasının ardından bu ürünlerin satışı dörde katlandı. Yurttaşların ilgisini fırsat bilen bazı kişiler ise "merdiven altı" olarak isimlendirilen yöntemle kolonya ve dezenfektan üretmeye başladı. Ankara’da sahte dezenfektan ürettiği belirlenenlere karşı önceki gün düzenlenen operasyon kapsamında beş zanlıdan dördü tutuklandı.

TÜKETİCİ FARK EDEMEZ

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, etil alkol satışının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini söyledi. Uğurlu, sahte kolonya ve dezenfektan kullanımının cildi tahriş edeceğini ifade ederek, “Tüketici ürünlerin sahte olup olmadığını fark edemez. Bu ürünler işlevini de yerine getirmez” diye konuştu.

"Merdiven altı" bir imalathanede üretilen üründe kimyasalın fazla kullanılabileceğini vurgulayan Uğurlu, “Bu ürünleri uzun süreli kullanmak geri dönülemez zararlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI

Orijinal ürünlerin, birebir taklit edilebildiğini anlatan Uğurlu, şunları söyledi:

“Vatandaş, mümkün olduğunca güvenilir yerlerden alışveriş yapmalı. Sahte ürünlerin uzun süreli kullanımı ciltte tahrişe yol açar. Böyle bir durum yaşandığında ürünün kullanımı derhal kesilmeli. Merdiven altı üretimin önüne geçilmesi amacıyla denetimler sıklaştırılmalı. Özellikle, bu ürünlerin imalatında kullanılan etil alkol satışları ciddi şekilde denetlenmeli. Halk sağlığını hiçe sayanlara fırsat verilmemeli.”

Etiketler
Kolonya Tehdit