Uçakta koronavirüsten korunmak için neresi tercih edilmeli?

Amerika’nın Georgia eyaletine bağlı Atalanta kentindeki Emory Üniversitesi uzmanları, 3-5 saatlik uçuşlardaki uçak yolcularının hareketlerini inceledi.

Uçakta koronavirüsten korunmak için neresi tercih edilmeli?

Koronavirüs, global korkuya dönüştü. Yakın temasın olduğu tüm mekanlarda aynı korku yaşanıyor: Ya yanımdakinde koronavirüs varsa ve bana bulaşırsa… En çok konuşulan yerlerden biri de havalimanları ve uçaklar… Amerikalı bilim insanları, uçakta koronavirüsten korunmak için en doğru koltukları tavsiye etti: Cam kenarı…

Amerika’nın Georgia eyaletine bağlı Atalanta kentindeki Emory Üniversitesi uzmanları, 3-5 saatlik uçuşlardaki uçak yolcularının hareketlerini inceledi. Araştırmaya göre, yolcuların yüzde 38’i bir kez koltuktan kalkıyor. Yüzde 24’ü birkaç kez kalkıyor. Ancak cam kenarındakilerin yerlerinden neredeyse hiç kalkmadıklarını tespit ettiler.

Koridor tarafında oturup, yerlerinden kalkanlar 64 yolcuyla temasa geçerken; cam kenarındakiler en fazla 12 kişiyle temasa geçiyor. Virüslü kişilerle temasa geçmek, uzun süre yanlarında durmak, virüsü kapma riski o kadar artıyor. Araştırmaya imza atan Howard Weiss “Koridorda oturanların yanlarından virüslü birinin geçme riski daha fazla” diyor…

KORONAVİRÜSTEN KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüs ilk olarak Aralık sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. 8 Ocak 2020’de 7’si kritik durumda 59 vaka oldu. O hafta virüsten bir kişi öldü… 16 Ocak’ta ölü sayısı 2 oldu; 41 vaka kayıtlara geçti. Nir gün sonra bilim insanları “Virüsü kapan kişi sayısı korkarız 1700 civarı” diye ilk korkutucu açıklamayı yaptı.

Bir hafta sonra sadece Wuhan’da 4000-9700 hasta olduğu açıklandı. Ne yazık ki o gün 26 kişinin öldüğü açıklandı. Takvimler 27 Ocak’i gösterdiğinde kayıtlı virüslü hasta sayısı 2800’e çıktı. 81’i öldü. Bilim insanları “Sadece Wuhan’daki vaka sayısı 100.000-350.000 arası” dediler. 3 Şubat'ta ölü sayısı 361’e çıktı.

(Berna Jolliffe/spacemagturkiye.com)

Etiketler
Üniversite Atalanta