Muhalif medyaya ambargo Meclis gündeminde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta THY olmak üzere bazı kamu kurumu ve kuruluşlarında tarafsız yayın yaparak, iktidarın yanlışlarına yer veren bazı gazetelerin bulunmamasını, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

Muhalif medyaya ambargo Meclis gündeminde

Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, kamu kurum ve kuruluşlarının alacakları gazeteleri kendi ihtiyaçlarına göre belirlediğini ve bu konuda bir yasaklama bulunmadığını iddia etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Bazı kamu kurumları, kuruluşları, KİT ve THY'de yasal satış izni bulunan gazetelerin kurum tarafından alınması bir talimata mı bağlıdır? Sözcü, Birgün, Cumhuriyet, Evrensel, Aydınlık, Yeniçağ, Yeni Mesaj, Yurt, Anayurt, Korkusuz, Yeni Asya ve diğer muhalif olarak adlandırılan gazeteler yer almamaktadır. Bu konuda bir yasaklama var mıdır? Kamu kurum, kuruluş, KİT ve THY'de yıllık gazete giderleri ne kadardır? Alınan gazeteler hangileridir ve ne kadar alınmaktadır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Muhalif medyaya ambargo Meclis gündeminde - Resim : 1

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaçlarına ve bütçe imkânlarına göre alacakları gazeteleri, kendileri belirlemekte olup bu konuda herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır” iddiasında bulundu.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına göre ticari faaliyet gösteren bir özel hukuk tüzel kişiliği olduğunu belirten Turhan, ortaklığın 23.01.2014 tarihli ve 28891 uymakla yükümlü olup halka açık bir şirket olarak tüm açıklama yükümlülüklerini mevzuat çerçevesinde yerine getirdiğini ifade etti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Turhan’ın kamu kurumlarına alınan gazetelerle ilgili herhangi bir yasaklama getirilmediği yönündeki iddiasının uygulamada anlam ifade etmediğini belirterek, “Ülkemizin en çok satan gazetesinden, en köklü gazetesine değin tarafsız yayın yapan gazetelere ciddi bir ambargo söz konusudur. Bu açıklama topu taca atmaktan ibarettir. Kamu kurum kuruluşları, THY, DDY gibi tüm yurttaşlara açık alanlarda gazeteler yer alıyorsa okuyucu adına tercih ve belirleme yapma hakkı kullanılamaz. Bu hak vatandaşındır. Vatandaşın talebi varsa o karşılanmalıdır. Çifte standart kabul edilemez. İktidar yasal yayınına izin verdiği gazeteler arasında ayrım yapamaz. Basının nasıl haber yapacağına karışarak özgür basının varlığından söz edilemez” dedi.


Gürer, “İktidarın, kamu kurumlarına hem aboneliklerde hem ilan ve reklamlarda iktidar yanlısı medya kuruluşlarına kesenin ağızını açarken, tarafsız gazetelere baskı uygulaması ve farklı yollarla onları engelleme çabaları kabul edilemez. İktidar yanlısı olmayan, tarafsız yayın yapan gazetelere bırakın reklamı, kurumlara alınmasına bile izin vermiyorlar. Bakan yasak yok dese de alınması talimatı verdiği an bu sorun ortadan kalkar” diye konuştu.


Etiketler
Niğde Milletvekili Para THY Ömer Fethi Gürer