CHP'den '2018 Basın Özgürlüğü Karnesi'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle ‘2018 yılı basın özgürlüğü karnesi’ çıkardı.

CHP'den '2018 Basın Özgürlüğü Karnesi'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle ‘2018 yılı basın özgürlüğü karnesi’ çıkardı.

CHP milletvekili Utku Çakırözer’in basın özgürlüğü raporu ise medyadaki içler acısı tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre aralık ayı itibariyle cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısı 145’e ulaştı.

MİLYONLUK TAZMİNAT, MÜEBBET HAPİS

Gazetecilerin yaptıkları gazetecilik faaliyetleri nedeniyle “Örgüt üyeliği”, “Örgüt Propagandası”, “Cumhurbaşkanına hakaret” gibi iddialarla yargılanıyor, tutuklanıyor, ve mahkum ediliyor. Gazetecilere ilişkin baskılar devam ederken 2018 yılının ilk 11 ayında 112 gazeteci gözaltına alındı. 2018 yılının ilk 10 ayında yüzlerce gazeteci, köşe yazarı, yayın sorumlusu ve çizer haklarında ağırlaştırılmış müebbet, müebbet, hapis cezaları ile birlikte adli para ve tazminat cezaları istemiyle yargılanmıştır ya da yargılanıyor. 2018 yılının ilk 11 ayında 74 gazeteciye verilen toplamda 400 yılı aşan hapis cezası kesinleşti. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçuyla 53 gazeteci hakkında mahkumiyet kararı verildi. Gazetecilere bu davalar kapsamında toplamda 75 yıl hapis cezası ve milyonları bulan tazminat cezaları verildi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre, Türkiye’de darbe girişiminden sonra 170’e yakın gazete, dergi, radyo, TV kanalı kapatıldı, yüzlerce gazeteci cezai kovuşturmalara tabi tutuldu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü raporuna göre Basın Özgürlüğü alanında Türkiye 180 ülke içerisinde 157’inci sıraya geriledi.

Etiketler
Eskişehir İnsan hakları Milletvekili Utku Çakırözer