Twitter'da 'Rusya karantinası': Gazetecilerin kişisel hesaplarına 'Rus devletine bağlı medya' ibaresi ekleniyor

Avrupa Birliği'nin Rusya medyasına yönelik kısıtlama kararının ardından Twitter, bazı gazetecilerin kişisel sosyal medya hesaplarına ‘Rusya devletine bağlı medya’ ibaresi ekledi. Sputnik, durumu 'cadı avı' olarak niteledi.

Twitter'da 'Rusya karantinası': Gazetecilerin kişisel hesaplarına 'Rus devletine bağlı medya' ibaresi ekleniyor

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat düzenlemesinin ardından Avrupa Birliği ülkelerinin Moskova'yı hedef alan yaptırım kararları Rusya merkezli medya organlarının yanısıra sosyal medyada da etkisini göstermeye başladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Kremlin’in medya makinesini AB’de yasaklayacağız” diyerek Rusya devletinin yayın organları Russia Today, Sputnik ve yan kuruluşlarının yasaklanacağını bildirmişti.

Yasaklama kararının ardından ABD merkezli popüler sosyal medya ağı Twitter da bazı kişisel sosyal medya hesaplarına "Rusya devletine bağlı medya" ibaresi ekledi.

Uygulamanın Türkiye ayağında Sputnik'te halen çalışanların yanısıra geçmişte çalışmış gazetecilerin de hedef alındığı görüldü. Twitter'da 'Rusya karantinası': Gazetecilerin kişisel hesaplarına 'Rus devletine bağlı medya' ibaresi ekleniyor - Resim : 1

Yaklaşık bir yıl önce Sputnik Türkiye'den ayrılan gazeteci Anıl Can Tuncer, duruma "Twitter dört seneye yakın çalışan olduğum Sputnik Türkiye nedeniyle profilimi etiketlemiş. Yollarımız sekiz ay önce ayrılmıştı. O tarihten beridir başka bir kurumda çalışıyorum. Tabii bunları yapılanların saçmalığını vurgulamak için söylüyorum. Yoksa 'demokratik' AB'nin internet sitelerini yasakladığı bir dönemde bu durum ancak mesleğe dair şevkimizi artırır" sözleriyle tepki gösterdi.

Twitter'da 'Rusya karantinası': Gazetecilerin kişisel hesaplarına 'Rus devletine bağlı medya' ibaresi ekleniyor - Resim : 2

SPUTNİK'TEN AÇIKLAMA: CADI AVIDIR

Sputnik Haber Ajansı'nın basın ofisinden yapılan açıklamada Twitter’ın, Sputnik çalışanlarının hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ şeklinde etiketlemeye başlaması ‘cadı avı’ olarak değerlendirildi.

ÇGD TEPKİLİ: DERHAL SON VERİN

Çağdaş Gazeteciler Derneği de uygulamaya derhal son verilmesi çağrısında bulundu:

"Rusya merkezli haber ajansı Sputnik’te çalışan, aralarında Türkiye’den gazetecilerin de olduğu meslektaşlarımızın sosyal medya hesapları, 'Rus devletine bağlı medya' ibaresiyle etiketlenmiştir. Olağanüstü zor şartlarda gazeteciliğin yapıldığı savaş günlerinde, bu tür kararlar ‘barış’ taraftarlığı değil, zaten kirli olan savaşın daha da kirli yollarla sürdürülmesinden başka bir şey değildir. Twitter’ı kınıyor, uygulamaya derhal son verme çağrısı yapıyoruz."

Etiketler
Sputnik Twitter Avrupa Birliği Rusya