Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya istifa etti: Krizin perde arkasında yaşananları anlattı

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, 8 kişinin işten çıkarılması kararından geri dönülmediği için görevinden ve gazeteden istifa ettiğini duyurdu. Küçükkaya, sendika krizinin perde arkasında yaşananları da detaylıca anlattı.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya istifa etti: Krizin perde arkasında yaşananları anlattı

GERÇEK GÜNDEM - 1924'teki kuruluşuyla Türkiye'nin en eski ulusal gazetesi unvanını taşıyan Cumhuriyet gazetesinde, sendika üyesi sekiz çalışanın işten çıkarılmasına tepki gösteren Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya istifa ettiğini duyurdu.

Dün Cumhuriyet Vakfı tarafından görevden alınarak 'yayın baş danışmanlığına' atanan Küçükkaya, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda "28 yıllık gazetem Cumhuriyet’e, 'veda' zamanı. İşten atılan 8 arkadaşımla ilgili karardan geri dönülmediği için gazetemden ve 3 buçuk yıldır büyük bir onurla yürüttüğüm genel yayın yönetmenliğinden istifa ediyorum. Cumhuriyetçiler hepinizi çok seviyorum. Sen çok yaşa Cumhuriyet" ifadesini kullandı.

(Aykut Küçükkaya)

YERİNE VEKALETEN ATANAN SERKAN OZAN DA İSTİFA ETTİ

Küçükkaya'yla birlikte, dün yerine vekaleten atanan yayın koordinatörü Serkan Ozan da istifa etti: "Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’nun böyle bir gerekçeyle görevden aldığı yayın yönetmeninin yerine vekaleten bile olsa beni düşünmüş olması, Küçükkaya’nın görevden alınış biçimi kadar yaralayıcı olmuştur. 8 arkadaşımızın işe iadesi konusunda ise herhangi bir adım atılmamaktadır."

KRİZİN PERDE ARKASINDA NELER YAŞANDI?

Aykut Küçükkaya, istifasını duyurduğu paylaşımında yaşananların perde arkasını da anlattı. Gazeteci, şunları söyledi:

"4 ay önce (29 Temmuz 2021) Cumhuriyet Vakfı Başkanı ALev Coşkun ve şirket yönetiminin 'Cumhuriyet'te sendikaya son verme girişimini' istifamla önlemiştim. Cumhuriyet çalışanlarının, emekçilerinin büyük desteğiyle genel yayın yönetmenliğinden, gazeteden istifam vakıf yönetim kurulu tarafından işleme konulmadı. 3 gün sonra görevimin başına döndüm.

18 yıllık aranın ardından Cumhuriyet, Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla 15 Kasım 2021 tarihinde toplu sözleşme imzaladı. Bu imzadan sadece bir gün sonra Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve şirket yönetimi tarafından 'en az 15 kişiyi' 15 Aralık 2021 tarihine kadar işten çıkarmam istendi. Böylesi bir isteği yerine getirmem, kabul etmem imkansızdı. Yazı işleri ekibim, tüm servis müdürleri ve şeflerin imzasıyla Cumhuriyet Vakfı Başkanı'na, vakıf yönetim kurulu üyelerine 'bu kararın gözden geçirilmesi, gerekirse yöneticiler olarak bizlere 2022 yılında zam yapılmaması, ekonomik kriz bir gerçek ancak başka tasarruf yolları bulunarak gazetecilerin, arkadaşlarımızın işinden olmaması' talebiyle bir mektup kaleme alındı.

'MEKTUP DİKKATE ALINMADI, İŞTEN ÇIKARILANLARIN GERİ ALINMASI İÇİN BAŞVURDUM'

Ne yazık ki bu mektup dikkate alınmadı. Genel yayın yönetmeninin iradesi çiğnenerek 8 meslektaşım 29 Kasım 2021 şirket yönetim kurulu kararıyla gazeteden kovuldu. Aynı gün bu kararın geri alınması için Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun'la odasında görüştüm, 'işten atılmaların ivedilikle iptal edilmesi için' yazılı olarak başvurdum.

'HERHANGİ BİR OLUMLU GELİŞME YAŞANMADI'

Tüm bu gelişmelerin ardından Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, Alev Coşkun'un başkanlığında dün toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından yayın yönetmenliğinden alındığım, yayın başdanışmanlığına atandığım yazılı olarak bildirildi. Vakıf toplantısında işten atılan sekiz meslektaşım, çalışma arkadaşımla ilgili herhangi bir olumlu gelişmeyse yaşanmadı.

'İLHAN SELÇUK GİBİ 'BİR GÜN' DÜŞÜNDÜM'

Cumhuriyet'in simge ismi İlhan Selçuk gibi 'bir gün' düşündüm. Cumhuriyet Vakfı'nın yeni görevlendirmesini kabul etmiyorum. 28 yıldır çalıştığım gazetemden, genel yayın yönetmenliğinden istifa ediyorum."

NE OLMUŞTU?

Gazetede 8 sendika üyesi gazetecinin işine 'ekonomik problemler' gerekçe gösterilerek son verilmişti. Küçükkaya ekibinin kendinden habersiz şekilde işten çıkarıldığını söylemiş, işten çıkarılan arkadaşları dönene kadar onlara destek vereceğini belirtmişti.

Etiketler
Sendika