Tartışma programlarının yüzde 77'sinde kadın konuk yok

KA.DER, tartışma programları konuklarının 10’da 1’inden azının kadın olduğunu, incelenen 2089 programın yüzde 77’sinde hiç kadın konuk olmadığını tespit etti.

Tartışma programlarının yüzde 77'sinde kadın konuk yok

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), medyada cinsiyet eşitliğine ilişkin araştırmasını kamuoyuyla paylaştı.

13 televizyon kanalında 1 Temmuz 2020 – 1 Ocak 2021 arasında prime time’da yayınlanan haber ve tartışma programlarına konuk edilenlerin cinsiyet dağılımını inceleyen KA.DER, 2089 programın izlenmeye alındığını belirterek, 6114 konuktan sadece 582’sinin kadın olduğu, programların yüzde 77’sinde konuşanların tamamının erkek olduğu tespitini aktardı.

Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Barış Gencer Baykan ve öğrencilerinin hazırladığı KA.DER araştırmasına göre incelenen 2089 programda kadın temsil oranı kanallara göre şu şekilde gerçekleşti:

Bloomberg HT yüzde 2; CNN Türk'te yüzde 4; TVNET, Ulusal Kanal ve Haber Global'de yüzde 6, Ülke TV'de yüzde 8, A Haber'de yüzde 9; NTV ve Tele 1'de yüzde 10, Habertürk TV'de yüzde 11, TRT Haber yüzde 13, TV 24'te yüzde 16, Halk TV'de yüzde 21.

“Eşitsizliğin medyaya yansıması”

Araştırmaya ilişkin KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu şunları dedi:

“Gözün gördüğünü araştırma sonuçlarıyla da belgeledik, bu ekrandaki eşitsizliğin belgesidir. Toplumun her alanındaki eşitsizliğin medyaya yansımasıdır.

“Topluma ayna tutan, her akşam evlerimize konuk olan ekranları yöneten tüm medya kurumlarını bu araştırma sonuçlarını dikkate almaya, eşit temsile davet ediyoruz. Eşit bir toplum için önce ekranlarda eşit temsili sağlamalıyız, buradan sesleniyoruz, eşitlik sağlanana dek mücadelemiz sürecek.

“Kadın konuk bulamıyoruz”

“Araştırma sonuçlarına göre en çok kadın konuğa yer veren Halk TV’de bile her 5 konuktan sadece 1’inin kadın olduğunu, 4’ünün erkek olduğunu üzülerek görüyoruz.

“Bu toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar tarafından kabul edilemez bir sonuçtur. Biz başta parlamento olmak üzere her alanda eşit temsil ve yüzde 50 için mücadele ederken medyadaki bu uçurum elbette üzücü.

“Bu sonuçları kanallarla paylaştığımızda kanallar ya duymuyor ya da kadın konuk bulamıyoruz diyorlar.

“Bu siyasi partilerin kadın aday arıyoruz ama bulmakta zorlanıyoruz sözleri gibi erkek egemen zihniyetin dile dökülmüş halidir.

“Kadın uzman havuzu”

“Oysa ekonomi, savunma, çevre, siyaset, sağlık, hukuk, iletişim, eğitim, mühendislik gibi her alanda uzman çok kadın var. Mesele, gerçekten kanalların uzman kadın bulamaması ise, biz her siyasi partiye, her görüşe eşit mesafede duran bir örgüt olarak diyoruz ki, bir kadın uzman havuzu hazırlıyoruz. Herhangi bir konuda aradığınız uzman yorumu için biz KA.DER olarak size kılavuz olalım.

“Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıkları her alan için bize başvurabilirler. Her alanda uzman olarak çalışan, başarılı pek çok değerli kadın yorumcu için havuzumuzdan faydalanabilirler. Eşitsizliğin giderilmesi için çözüm önerilerimizden biri budur. KA.DER olarak harekete geçtik, üniversite ve meslek kuruluşlarımızın katkılarıyla kadın uzman listeleri hazırlamaya başladık. Bizden talepte bulunan tüm TV kanallarına bu konuda destek olmaya hazırız.” (EKN)