T24'ten 'ABD'nin fonladığı gazeteler' haberine tepki: 'Varakpârelere kötü bir haberim var'

T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah ve Star gazetelerinde çıkan 'T24, Gazete Duvar, Medyascope ve Binaet yurtdışından fonlanıyor' adlı haberine tepki gösterdi.

T24'ten 'ABD'nin fonladığı gazeteler' haberine tepki: 'Varakpârelere kötü bir haberim var'

T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah ve Star gazetelerinde çıkan 'T24, Gazete Duvar, Medyascope ve Binaet yurtdışından fonlanıyor' adlı haberine tepki göstererek mal varlığını açıkladı.

Akın "T24, kurulduğundan bugüne kadar geçen yaklaşık 11 yılda; hiçbir şirket, kurum, kuruluş, kişi, dernek, vakıf, örgüt, oluşum, hareket ve yerli ya da yabancı herhangi bir fondan tek kuruş almadı, tek kuruş kabul etmedi" dedi.

T24'ün kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni olan Doğan Akın, yandaş Sabah ve Star gazetelerinde çıkan "ABD'nin ünlü düşünce kuruluşu Center for American Progress'ın 'Türkiye'nin Değişen Medya Ortamı' ismiyle yayımladığı raporda, T24, Gazete Duvar, Medyascope, ve Bianet gibi haber siteleri yurt dışı kaynaklı fonlanıyor.' iddialarına dair bir yazı kaleme aldı.

Söz konusu iddialar hakkında birçok kez açıklama yaptıklarını dile getiren Akın, "Bugün bir kez daha bu açıklamayı yineleyecek, ancak T24'ün kurucusu ve sahibi olarak kişisel mal varlığımı da paylaşacağım. Son olarak, varakpârelerin alıntı yaptıkları raporu nasıl çarpıtarak yalan söylediklerini göstereceğim." dedi.

Doğan Akın'ın T24'te "Varakpârelere kötü bir haberim var; T24 bu gezegende kimseden para almadı, kişisel mal varlığımı da artık şuraya koyayım" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısımları şöyle:

...

Bu nedenle, yaklaşık 11 yıl önce, 1 Eylül 2009'da yayına başlayan T24 için bu açıklamayı, onlarca kez yaptık. Bugün bir kez daha bu açıklamayı yineleyecek, ancak T24'ün kurucusu ve sahibi olarak kişisel mal varlığımı da paylaşacağım. Son olarak, varakpârelerin alıntı yaptıkları raporu nasıl çarpıtarak yalan söylediklerini göstereceğim.

SORUŞTURMA VE DAVALARDA DA İNCELENEN T24'ÜN DURUMU

Bir kez daha T24'ün durumuyla başlayayım:

- T24, kurulduğundan bugüne kadar geçen yaklaşık 11 yılda; hiçbir şirket, kurum, kuruluş, kişi, dernek, vakıf, örgüt, oluşum, hareket ve yerli ya da yabancı herhangi bir fondan tek kuruş almadı, tek kuruş kabul etmedi.

- T24, bugüne kadar kendisinin üretmediği hiçbir kaynağı tüketmedi. Dünyanın belli başlı fon ve vakıflarının destek / kaynak tekliflerinin hepsini reddetti.

- T24'ün bugüne kadar geçirdiği çok sayıda dava, soruşturma, inceleme vesilesiyle didik didik incelenen mali kayıtları ve banka hesaplarında "bağımsızlığımızı / bağlantısızlığımızı" gölgeleyecek tek bir veriye rastlanmadı. Söz konusu soruşturma ve davalarda bu konularda herhangi bir kuşkuya dair tek bir soruya muhatap olmadık.

- T24; geliri, çalışanların ücret/vergi/SGK primleri, hosting/yazılım/kira ve diğer ofis giderlerine ancak yeten, bu giderleri karşılamakta da zorlanan, yazarlarına ve çizerlerine hiçbir düzenli ödeme yapamayan bir yoklukla mücadele ederek habercilik yapmaya çalışan bir mecra.

Evet, yıllar içinde T24'e çok sayıda fon desteği teklif edildi. Gazetecilik yaygın bir saldırı karşısındayken fon kullanan mecraları yargılamıyorum, onlar kendi açıklamalarını yaparlar. Ancak biz, gazeteciliğin "finansal" olarak da "ideolojik takıntılardan" da bağımsız olması gerektiğine inandığımız için bugüne kadar T24'e dışardan tek kuruş kabul etmedik. Habercilikte hiçbir ideolojinin takipçisi, hiçbir mahallenin yayını değiliz. Yayın politikamızın temelini, "gazeteciler için hiçbir görüş ve inancın gazetecilikten daha kıymetli olamayacağı" düşüncesi oluşturuyor.
Elbette hatalarımız, eksiklerimiz oluyor; olmaması düşünülemez ama durum bu.

KİŞİSEL MAL VARLIĞI BEYANIM

Bugüne kadar söz konusu etmeye değecek bir toplamı olmadığı için gündeme getirmeye gerek görmediğim kişisel mal varlığıma gelince... T24'ün kurucusu ve sahibi olarak, tamamını aşağıda paylaşıyorum.

- Ankara'da iki adet kooperatif evi. (İkisini toplam 400 bin liraya satmakta zorlanıyorum, talibi varsa daha altında bir fiyata devredebilirim).

- İstanbul Başakşehir'de bir kooperatif evi, kiracısı yok.

- İstanbul Taksim'de 70 metrekarelik bir evin üçte iki hissesi. Aylık kira geliri 1.800 TL.

- İstanbul/Silivri/ Çanta köyündeki 'Cumhuriyet Mahallesi' kooperatifinde, Cumhuriyet gazetesinde çalıştığım yıllarda alınmış, üzerine konut yapılamamış 544 metrekarelik bir arsa.

- Yıllardır kullanmadığım, 1999 model Opel marka otomobil.

- Günlük ihtiyaçlar dışında döviz/TL cinsinde nakit veya kıymetli maden vs. türünde herhangi bir varlığım bulunmuyor.

- Hiçbir kişi, şirket, kurum, kuruluş ve bankaya ya da herhangi bir yere borcum yok. T24'ün de herhangi bir vergi ve/veya prim, kredi vs. borcu bulunmuyor.

Yıllardır T24'e aktardıklarım olmasaydı, daha uzun bir liste paylaşabilirdim biliyorum. Ama Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdiğim 1987 yılında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda başladığım, yönetici olarak Milliyet gazetesi ve Doğan Burda Dergi Grubu'ndan geçen, 11 yıldır da T24'te süren 33 yıllık gazeteciliğin sonunda bütün varlığım, müteveffa anne ve babamızdan kalanlar da eklendiğinde, bu kadar.