RTÜK üyesinden RTÜK'e Okçular Vakfı'na 'ayrıcalık' uyarısı

Bilal Erdoğan'ın mütevelli heyeti arasında olduğu Okçular Vakfı'nın kamu spotları televizyonlarda yayınlanıyor. RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, kamu spotundaki usulsüzlüğe dikkat çekti.

RTÜK üyesinden RTÜK'e Okçular Vakfı'na 'ayrıcalık' uyarısı

Malazgirt Savaşı'nın yıldönümünde Bilal Erdoğan'ın mütevelli heyeti arasında olduğu Okçular Vakfı'nın kamu spotları televizyonlarda yayınlanıyor. RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, duruma karşı çıkarak siyasi iktidara yakın vakıfların etkinlik duyurularının kamu spotu niteliği görmesini eleştirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Faruk Bildirici, Malazgirt Savaşı’nın yıldönümü için Okçular Vakfı’nın hazırladığı kamu spotlarının televizyonlarda gösterildiğini söyledi. Bildirici durumun, televizyonlarda yayınlanması zorunlu olan kamu spotları yönergesini ihlal ettiğini belirtti.

Bildirici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın vakfın mütevelli heyeti arasında olduğunu hatırlatırken Malazgirt Savaşı’nın bir vakıf veya siyasi parti tarafından sahiplenemeyeceğini belirtti. RTÜK Üyesi ve medya ombudsmanı Bildirici, “Böyle bir kutlamanın spot filmi hazırlanacaksa da bunu yapacak olan bir vakıf değil, kamu kurumları, üniversiteler Türk Tarih Kurumu’dur” dedi.

İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin bu spot filmleri bir etkinlik duyurusu olarak nitelendirmesini dile getiren Bidirici, “Kamu spotlarının amacı etkinlik duyurusu olamaz. Halbuki bu spotlarda faaliyet tanıtılıyor. Okçular Vakfı’nın etkinliklerini duyurmasının yolu ücretsiz yayınlanacak ve siyasi iktidarla yakınlığı nedeniyle ayrıcalıklı işlem görecek kamu spotları olmamalıydı. Okçular Vakfı, böyle bir etkinliği duyuracaksa, müzik ve film festivallerinin tanıtımlarında olduğu gibi reklam kuşağında ve bedelini ödeyerek duyurmalı. Yarın başka vakıflar da düzenleyecekleri etkinliklere kamu spotları hazırlayıp ücretsiz yayınlanması için RTÜK’e başvurabilirler” dedi.

Tanıtım filmlerinin içeriğine de değinen Bildirici, “Okçular Vakfı spotlarında ok olmaması ve kılıcın başrolü oynamasının garipliğini bir yana bırakırsak, kamu spotlarında siyasi figür ve mesaj da olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

‘ALELACELE YAYINA ALINDI’

Yönergeye karşı durumu yineleyen Bildiri, “RTÜK yönergesine göre kamu spotları başvurusunun RTÜK’e en az 15 gün önce yapılması gerekir. Okçular Vakfı’nın başvurusu ise Üst Kurul toplantısından bir gün önce yani 20 Ağustos’ta yapılmış, alelacele Üst Kurul gündemine alınmış ve 22 Ağustos’ta yayınlanmaya başlamıştır” dedi.

RTÜK üyesinden RTÜK'e Okçular Vakfı'na 'ayrıcalık' uyarısı - Resim : 2

Etiketler
Bilal Erdoğan Faruk Bildirici RTÜK