Yahudi toplumu Hanuka'nın son mumunu Bebek Parkı'nda yaktı

Yahudi toplumu Hannuka'nıın bugün son mumunu Bebek Parkı'nda yaktı.

Yahudi toplumu Hanuka'nın son mumunu Bebek Parkı'nda yaktı

Dünya bugün Noel yortusunu ve Yahudilerin ışık bayramı Hanuka'yı bir arada kutluyor.

Geçen hafta ilk mumun yakıldığı Hanuka bayramında bugün son mum Bebek Parkı'nda yakıldı. Etkinliğe Beşiktaş Belediye Başkanı Ruza Akpolat, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı.

Hanuka’nın 1. mumunu Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız ve İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen’le birlikte yaktı.

Hanuka’nın 2. mumunu Avi Alkaş, 500. Yıl Musevi Müzesi Başkanı Silvyo Ovadya yaktı

İlk defa 2015’te Ortaköy Meydan’ında kamusal alanda kutlanılan Hanuka Bayramı, sonraki senelerde İstanbul’un farklı meydan ve parklarında kutlanmaya devam etmişti.

Hanuka’nın 3. mumunu Laki Vingas, İnanç Masası Temsilcileri yaktı. Hanuka’nın 4. mumunu Bet-Din Üyeleri ve Ruhani Liderler, Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Beşiktaş Belediyesi Temsilcisi Rakel Keraşvili ile beraber yaktı.

Hanuka’nın 5. mumunu Bebek Parıknda; Yaşar Bildiri, Tuna Alkan, Dani Altaras ve Meri İstroti ile beraber yaktı. Hanuka’nın 6. mumunu Neve Şalom Sinagog ve Kurum temsilcileri yaktı. 7. mumu ise Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Şalom Gazetesi Yayın Koordinatörü Virna Banastey ve Şalom Yazarları yaktı.

Hanuka’nın 8. mumunu ise gençler yaktı.

HANUKA BAYRAMI NEDİR?

Milattan önce 167 yılında, Helen İmparatoru Antiohus Epifanes, Yahudiliği yok etme amacıyla uyguladıkları birtakım geleneklere yasaklamalar ve kısıtlamalar getirmişti. Şabat’ın korunması ve kutsanması, yeni ayın – Roş Hodeş’in – kutsanması ve yeni doğan bebeklerin sünnet edilmesi – Brit Milla – tamamen yasaklanmıştı. Bunun dışında Yahudi kadınların evlenmeden önce Yunan askerleriyle cinsel ilişkiye girmeleri gibi zorunluluklar dayatılmıştı. Yahudilerin Yunan askerleriyle savaşarak özgürlüklerini yeniden kazanmaları onların aynı zamanda kültürel asimilasyona karşı manevi kurtuluşlarıdır

Hanuka dini bir bayram olmadığı için Şabat günü dışındaki diğer bayram günlerinde iş yapılabilir ve hayat normal akışında devam eder.

Kaynak: Avlaremoz

.