Bir öneri: Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 sergisi ziyaretçilerini bekliyor

Editörümüz Melike Çapan tarafından hazırlanan Gökçeada’da Kıbrıs olaylarının ardından yaşanan kimliksizleştirme politikasının anlatıldığı dokümantasyon sergisi Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 sergisi dün akşam açıldı.

Bir öneri: Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 sergisi ziyaretçilerini bekliyor

Gökçeada’da Kıbrıs olaylarının ardından yaşananların anlatıldığı 'Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği' sergisi dün akşam açılışını gerçekleştirdi.

Serginin proje sorumluluğunu Gerçek Gündem editörlerinden gazeteci Melike Çapan üstlendi.

Açılışa, Ekümenik Patrik Bartholomeos da katılım gösterdi. Sergi, İstanbul Balat’taki Yuakimion Rum Kız Lisesi’nde 9-24 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Sergide, 1964’ün politik iklimindeki “sınır dışı” kararından etkilenen Gökçeada’da yaşayan Rumların trajik hikayelerini anlatan fotoğraflar yer alıyor. İmroz’uz 1964 belleğiyle yüzleşmeyi amaçlayan sergi, resmi tarih yazımında yer almayan İmroz’da uygulanan eritme programına karşı bir bakış açısı sunuyor.

Sergi içerisinde yer alan belgeselde İmrozlular 1964 sürecinde yaşadıklarını, adalarını nasıl terk etmek zorunda kaldıklarını anlatırken, gitmeden önce nasıl bir hayata sahip olduklarını 1964 öncesine ait fotoğraflarıyla aktarıyor.

1964'te Yunan pasaportu olan ve sayıları 10 bini aşan Rum’un sınır dışı edilmesi kararı, İstanbul'un yanı sıra Gökçeada'da yaşayan Rumlar için de zorlu bir zamanın başlangıcıydı. Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Rum olan adada 1964 yılı itibariyle başlayan ve 1974'te daha ağır sonuçlar doğuracak Türkleştirme politikaları uygulanmaya başlandı.

Sergi Adresi: Balat mahallesi, Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:10 Fener/Fatih.

Etiketler
Kıbrıs Gökçeada sergi