‘Lafun Aykirisi’ yayında: ‘‘Bu Türkiye’nin saati durdu evladım; buna pil lazım, pil lazım’’

Eren Dağıstanlı, ‘‘Lafun Aykırısı’’ adını verdiği bir video-röportaj serisini Youtube üzerinden yayınladı. Seride, Karadeniz'de doğasına sahip çıkmak için mücadele eden kadınlar yer aldı.

‘Lafun Aykirisi’ yayında: ‘‘Bu Türkiye’nin saati durdu evladım; buna pil lazım, pil lazım’’

GERÇEK GÜNDEM - Maden ocaklarından hidroelektrik santrallere Doğu Karadeniz’deki çevre mücadelelerini yakından takip eden gazeteci, çevreci ve aktivist Eren Dağıstanlı, ‘‘Lafun Aykırısı’’ adını verdiği bir video-röportaj serisini Youtube üzerinden yayınladı.

Dağıstanlı’nın video röportaj serisinde konuştuğu dört isim de kadın. Artvin’de Cengiz İnşaat’ın maden ocağı faaliyetine karşı Cerattepe direnişini örgütleyen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, Rize’nin İkizdere’de yine Cengiz İnşaat’ın taş ocağına karşı mücadele veren Ayşe Baş, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yaylaları yok eden Yeşil Yol yapılmasın diye iş makinelerinin önüne yatan Rabia Özcan, Rize’nin Fındıklı vadileri HES’lerle dolmasın diye gecesini gündüzüne katan Melahat Ertaş, Eren Dağıstanlı’nın röportajlarında yer alan isimler oldu.

DAĞISTANLI: ‘‘BU MÜCADELELER YALNIZ DOĞU KARADENİZ İÇİN DEĞİL, TÜRKİYE İÇİN DE ÇOK KIYMETLİ MÜCADELELERDİ’’

Gerçek Gündem’in sorularını yanıtlayan Eren Dağıstanlı, kadınların kendi doğalarını ve yaşam alanlarını korumak için verdiği mücadelenin unutulmayacak bir zenginlik ve önemli bir hafıza mirası olduğunu söyledi.

Dağıstanlı, “Bu uzun zamandır hayalini kurduğum bir çalışmaydı. Umarım devamını da gelecek. Lafun Aykirisi, ekoloji mücadelesi içerisinde ön alan bu dört güçlü kadın karakterin hayatlarına, mücadele tecrübelerine kamerasını fokusluyor. Onların bu süreç içinde nasıl evrildiklerini, şu an neyle ve nasıl uğraştıklarını anlatmaya çalışıyor. Bu mücadeleler yalnız Doğu Karadeniz için değil, Türkiye içi

n de çok kıymetli mücadelelerdi. O günler belki bu video-röportajla biraz daha hatırlanır olursa ne mutlu bana” dedi.

LAFUN AYKİRİSİ KADINIYLA ERKEĞİYLE KOLEKTİF EMEĞİN ÜRÜNÜ

Eren Dağıstanlı bu çalışmada Caner Odabaş, Dilan Şahinbaş, Ayşenur Kolivar, Hatice Hacısalihoğlu, Funda Başaran, Gamze Topuz, Selçuk Cem Ulutürk, Adem Güngör, Sıla Ertaş, Bülent Bekar, Şendoğan Yazıcı, Gökmen Turna ve Dursun Baş’ın kendisine önemli destekler verdiğini söyledi.

Hopalı gazeteci ve aktivist Dağıstanlı, bu video röportajda Volkan Cebeci, Harun Topaloğlu, Selim Bölükbaşı'nun müzik arşivini Yeşil Artvin Derneği, Fırtına İnisiyatifi, İkizdere Çevre Derneği, İkizdere Dernekleri Federasyonu ve Karadeniz İsyandadır Platformu’nun mücadele arşivini kullandığını dile getirdi.

MELAHAT ERTAŞ: ‘‘TOPRAĞA GİRİNCEYE KADAR MÜCADELE VERECEĞİM. BU DERELERİ DE KİMSEYE VERMEYECEĞİM’’

İlk programda konuşan Rize Arılı Deresi sakinlerinden 90 yaşındaki Melahat Ertaş, HES yapılmasın diye direnirken güvenlik güçlerinin mücadelesiyle karşı karşıya kaldığını söylüyor.

Ertaş, ‘‘O binadan indik, yerde uzandım. ‘Yok, kimseyi geçirmem, hiç kimseyi buradan geçirmem’ dedim. Ah çocuklar bizi rezil rüsva etiler. Alacakları olsun. Hakkımı hukukumu dünyada onlara helal etmem. Pişman değilim. Hapse de atsınlar. Ben elemişim zaten elemişim ben. Hiç pişman değilim. Biz hak hukuk olmayınca evladım biz niçin mahkemelere gidiyoruz. Aha Pazar’a gittim. Niçin mahkemelere gidiyoruz. Allah’ın verdiği dereler nedeniyle bizim mahkemelerde ne işlerimiz var? Onu söyleyin de ne işimiz var. O gün polis vurdu, jandarma vurdu ama hiç çekinmiyorum. Toprağa girinceye kadar mücadele vereceğim. Bu dereleri de kimseye vermeyeceğim’’ dedi.

‘‘BU TÜRKİYE’NİN SAATİ DURDU EVLADIM; BUNA PİL LAZIM, PİL LAZIM’’

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçilmesi için oy verdiğini söyleyen 90 yaşındaki çiftçi kadın, Türkiye’nin bir süredir saatinin durduğunu ifade etti.

Melahat Ertaş, ‘‘Ben Tayyip Erdoğan’a açık açık söylüyorum. Bu sağ elim var ya. Allah bunu günahı bana soracak ki ‘sen kimseyi dinlemedim Melahat ona niçin verdin reyini’ diye. Ama allah (CC) affetsin. Ben çok üzülüyorum. Memleketin yükünü kadın çekiyor. Erkekler çekmiyor. Eşek gibi nelerle büyütüyoruz bu çayları? Eskiden araba da yoktu. Eşek gibi taşıyoruz da bir teşekkür bile etmiyor ya. Bizim çayımızı böyle böyle millete dağıtıyor. Bu Türkiye’nin saati durdu evladım. Buna pil lazım, pil lazım” diye konuştu.

Etiketler
Karadeniz Türkiye YouTube