İBB, Maltepe'de bir parka Nihal Atsız adını vermeyi kararlaştırdı

İYİ Parti, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Nihal Atsız Parkı destekleri için teşekkür etti

İBB, Maltepe'de bir parka Nihal Atsız adını vermeyi kararlaştırdı

Gazete Duvar yazarı İrfan Aktan, geçen ay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP’nin 'muhalefet ortağı' olan İYİ Parti’nin talebi üzerine Maltepe’de bir parka 1940'lı yıllarda görülen Irkçılık ve Turancılık Davası'nın önde gelen isimlerinden Nihal Atsız'ın ismi vermeyi kararlaştırdığını duyurdu.

"Atsız’ın anti-semitizm konusunda Sebottendorf’la fikir kardeşliğini gösteren çok sayıda beyanatından sadece bir tanesi" diyerek yazısında Orkun Dergisi'nden aktardığı, “Aynı günde doğan bir Türk çocuğu ile bir Yahudi çocuğunu aynı terbiye müessesine alıp ikisine de yalnız esperanto dili öğretseler ve aynı şartlar altında aynı terbiyeyi verseler bile muhakkak ki Türk çocuğu yine yiğit, Yahudi yine korkak olacaktır. Türk çocuğu yine doğru, Yahudi yine sahtekâr yetişecektir" alıntıya yer veren İrfan Aktan, "Türk ırkçıları için 'her şey çok güzel oluyorken', Atsız da düştüğü yerden kendisini çıkarıp 'başa' koyan, bu ülkedeki devasa 'parka' adını nakşettirmeye çalışan torunlarının gayreti ve çokluğuyla ne kadar iftihar etse azdır" ifadelerini kullandı.

Maltepe ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İYİ Partili Uluer Kaya'nın, Mart 2020 tarihli İBB Meclisi toplantısında, Hüseyin Nihal Atsız'ın hayatının büyük bölümünün Maltepe'nin Köyiçi bölgesinde geçtiğini belirterek önerge vermiş, önerge oybirliğiyle gündeme alınmıştı. Önergenin İBB Meclisi'nden geçmesiyle Yalı Mahallesi'ndeki parka Hüseyin Nihal Atsız adı verilmesi kararlaştırıldı.

İYİ Parti'den İmamoğlu'na teşekkür

İYİ Parti'nin Maltepe teşkilatının sosyal medya hesabından konuyla ilgili yayınlanan videoda desteklerinden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür edildi.

Türkeş, "Irkçılığı reddettiğim için beni eleştiriyordu" demişti

Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş'in de bulunduğu 34 arkadaşı ile birlikte 1944 yılında sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. MHP lideri Alparslan Türkeş ile yolları ayrıldı. Türkeş bir röportajında Atsız için, "Irkçılığı her zaman reddettiğim, karşı çıktığım, doğru bulmadığım için beni eleştiriyordu" dedi ve kendisini dinciliğe kaymakla suçlayan Atsız'ın cenazesine de katılmadı.

"İslamcılık adı altında Türk düşmanlığı yapan soysuzlardan nefret ediyorum"

Uğur Mumcu’nun da kitabını yazdığı, 1940’lara damgasını vuran, Sabahattin Ali ile çatıştığı meşhur “Irkçılık / Turancılık Davası”nın önde gelen ismi Atsız, “Türk olmak için önce kanı Türk olmak lazımdır. Ondan sonra dili Türk olmak lazımdır. Ondan sonra dileği Türk olmak lazımdır", “Biz Avrupalı falan değiliz, buz gibi Asyalıyız ve hepsinden üstün olarak da Türk’üz", “İslamcılık adı altında Türk düşmanlığı yapan soysuzlardan nefret ediyorum", “1300 yıl önce dökülen Kür Şad’ın kanı ırkımızı yabancılar arasında erimekten kurtarmıştı" gibi ifadeleriyle anılıyor.

Etiketler
Maltepe İYİ Parti Ekrem İmamoğlu