Barış Terkoğlu anlattı: Amerikalı savcı kimlerin telefonlarını çaldırıyor?

Gazeteci Barış Terkoğlu, Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'de görülen davasında kritik gelişmeler yaşandığını ve Türkiye'de bazı isimlerin Amerikalı savcılar tarafından arandığını dile getirdi.

Barış Terkoğlu anlattı: Amerikalı savcı kimlerin telefonlarını çaldırıyor?

Türkiye'de hakkında kara para aklama davası bulunan, ancak ABD Hazinesi'ni dolandırmak suçlamasıyla bu ülkede tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki davada kritik gelişmeler yaşandığı öğrenildi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, asıl olayın perde arkasında yaşandığını belirterek "Hani, hükümetten gelen 'ABD’deki yargılama bizi ilgilendirmiyor' diye özetlenebilecek açıklamalar var ya... ABD yargı kaynaklarından öğrendiklerimiz, 'pek de öyle değilmiş' dedirtecek türden" ifadesini kullandı; ardından şunları kaydetti:

"Önce şunu söyleyeyim...

ABD’deki yargı sistemi bizimkinden biraz farklı. Suçluyu cezalandırmaktan çok, suçu açığa çıkarıp tazmin etmeye dayalı bir sistem var. Savcılar, sanıklarla anlaşabiliyor. Pazarlık da edebiliyor. Hatta, ABD devletinin çıkarları adına adımlar da atabiliyor.

Meğer son dönemde, Türkiye’de bazı telefonlar, ABD’deki savcı tarafından aranıyormuş. Savcı kimlerle mi görüşüyor? SBK’nin mallarına ortak olanlarla, mallarına ipotek koyanlarla, 'alacakları' nedeniyle mallarına haciz getirenlerle... Yani SBK ile ticari ilişki kuranlarla... Aradıklarına 'şu an için haklarında bir soruşturma olmadığını' da söylüyor.

SATIŞ PAZARLIĞI

Neden mi arıyor?

Malum, ABD hazinesi, SBK’den alacaklı olduğunu söylüyor. Haliyle SBK’nin varlığında kendisinin de pay sahibi olduğunu iddia ediyor. İşte bu durumda, SBK hapisteyken, mallarının satılarak servetinin kaçırılmasını engellemeye çalışıyor. Kendisinin onayı olmadan hiçbir adım atılmamasını isteyen savcılık, aksi bir satış durumunda, bunu yapacak olanlara da 'ABD adaletinden mal kaçırma suçlaması' sopasını gösteriyor.

Bu kadar mı diyeceksiniz...

Hayır, bu aşamadan sonra malların satışıyla ilgili pazarlık başlıyor. ABD savcılığı, olası satışlardan ABD hazinesine pay alacağı bir protokol yapıyor.

MEŞHUR UÇAK MASADA

'Örnek var mı' derseniz verebilirim. SBK’nin meşhur uçağını hatırladınız mı? Hani şu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da Mehmet Ağar’ın da bindiği uçaktan bahsediyorum. SBK’nin ABD’de tutuklanmasının ardından borçları nedeniyle satışa çıkarılmıştı. İşte o uçağa ABD’li bir işadamı talip oldu. Tam bu sırada devreye giren ABD’deki savcılık, uçağın satışından pay bekleyenleri arayarak masaya oturdu. ABD’deki savcılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre anlaşmaya da varıldı. Uçağın önümüzdeki günlerde satışıyla, gelirin bir kısmı ABD hazinesine kaydolacak. Söz konusu satışın ardından, belgesi de muhtemelen dava dosyasına girecek. (...)"

Etiketler
Avcılar Barış Terkoğlu Savcı Sezgin Baran Korkmaz