Boğaziçi'nde kayyum yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü'yü görevden aldı

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü, kayyum yönetimi tarafından görevinden alındı.

Boğaziçi'nde kayyum yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü'yü görevden aldı

Boğaziçi Üniversitesinin kayyum yönetimi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü’yü görevinden uzaklaştırdı. Gerekçe olarak Akşam ve Yeni Şafak gazetelerinde Sütlü’yle ilgili yer alan iki haber gösterildi.

Diken'de yer alan habere göre, her iki haberde yer alan iddiaya göre, Sütlü "Karolinska Enstitüsü’nde yapay organ nakli vaadiyle hem akademi dünyasını hem de hastaları dolandıran Paolo Macchiarini isimli dolandırıcı cerrahın çalışmalarının Türkiye ayağını yöneten akademisyen." Konuyla ilgili enstitü kendisinin sadece bir doktora öğrencisi olarak katıldığı ve makale olarak yayımlanan çalışmayla ilgili 2011’de soruşturma başlatmış, 2018’de soruşturma tamamlanmıştı.

Sütlü soruşturmada ifade vermiş, savunmasını yapmış, suçlu bulunmamış ve herhangi bir ceza almamıştı.

Sütlü haberler üzerine rektörlüğe resmi bir yazıyla başvurup, söz konusu soruşturmanın dökümanlarını iletti. Haberlerin tekzip edilmesini istedi. Ancak rektörlük bu konuda herhangi bir geri dönüş yapmadığı gibi hiçbir adım atmadı.

Bunun üzerine Sütlü gazetelere tekzip davalarını açtı. Ancak İstanbul 7’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurusu reddedildi.

Sütlü’ye sözleşmenin yenilenmediği yani görevinden uzaklaştırıldığı ise Rektör Prof. Dr. Naci İnci imzasıyla bildirildi.

Yazıda, gazetelerde yer alan haberler üzerine 22 Temmuz’da Sütlü hakkında inceleme başlatıldığını, Karolinska Enstitüsü’nde soruşturmayı üniversitenin yetkili kurul ve makamlarından ve jüri üyelerinden sakladığını, bu durum bilinmeden değerlendirildiğini ve buna dayanarak atamasının yapıldığını, ilk atama sürecinin sakatlandığı belirtildi.

Tolga Sütlü sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı: "Boğaziçi kayyımlığı tarafından üniversitedeki görevimden uzaklaştırılıyorum. Elbette hukuksuzca ve etik dışı uygulamalar neticesinde. Dava süreci sonunda geri döneceğim görevime."

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Üniversite