AKP'nin üzerinde çalıştığı teklif ortaya çıktı: 'Alevilik bir müze işletmesi gibi yönetilmek isteniyor'

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulacak Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'yla ilgili teklifin detaylarını ilk kez paylaştı.

AKP'nin üzerinde çalıştığı teklif ortaya çıktı: 'Alevilik bir müze işletmesi gibi yönetilmek isteniyor'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi yurttaşların sorunları ve taleplerinin tespit edilebilmesi amacıyla kurulacağını açıkladığı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na dair detaylar ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, kişisel Twitter hesabında "Üzerinde çalışacak bir şey olmadığı için doğrudan kamuoyu ile paylaşıyorum" tepkisiyle teklifin metnini paylaştı.

"Yine seçim geliyor ve yine AKP buna dönük girişimlerini artırdı. 'Alevilerin ağzına bir parmak bal çalabilir miyim?' düşüncesiyle yapılan bu düzenlemelerin hiçbir kıymeti ve karşılığı yoktur" ifadesini kullanan Taşçıer, şöyle devam etti:

Aleviliği 'kültürel bir faaliyet', Alevileri 'kültürümüzün bir parçası' biçiminde gören anlayıştan yarar gelmez. İktidar kendi 'makbul Alevi’sini üretme, Aleviler arasında bölünme yaratma amacında.

'ALEVİLİĞİ HÜKÜM ALTINA ALMANIN GİRİŞİMİDİR BU'

Milyonlarca insanın inanç özgürlüğünü seçim malzemesi haline getiren, süslü bir paketle pazarlanan ama aslında Aleviliği hüküm altına almanın girişimidir bu. Cumhurbaşkanının oluşturacağı Danışma Kurulu ve Bakan'ın kurula başkanlık edebilmesi bunun çok net bir göstergesi.

'ALEVİLERİN TALEBİ NET, HİÇ DEĞİŞMEDİ'

Alevilerin talebi net, hiç değişmedi. Erdoğan'ın duruşu ve tutumu da hiç değişmedi. Seçim geliyor diye girişilen göz boyama çabalarından da, yan yollardan '-mış gibi' yapmalardan da gına geldi. Alevilik bir müze işletmesi gibi yönetilmek isteniyor."

AKP'nin üzerinde çalıştığı teklif ortaya çıktı: 'Alevilik bir müze işletmesi gibi yönetilmek isteniyor' - Resim : 1

AKP'nin üzerinde çalıştığı teklif ortaya çıktı: 'Alevilik bir müze işletmesi gibi yönetilmek isteniyor' - Resim : 2

İKTİDARIN ALEVİLERE YÖNELİK ADIMLARI

Alevi Bektaşi Federasyonu’na göre Türkiye’de tahmini 20 milyon, Avrupa’da ise 1 milyon Alevi yaşıyor. Türkiye’deki Aleviler, nüfusun yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor. Bazı tahminlere göre ise Aleviler nüfusun yaklaşık yüzde 15’lik kesimini oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 4 bin 800 cemevi bulunuyor.

Temmuz 2022’de Aleviler için ‘matem ayı‘ olan ‘Muharrem Orucu’nun ilk gününde beş ayrı cemevine saldırı düzenlenmişti.

Erdoğan da 8 Ağustos akşam saatlerinde Ankara Mamak’taki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etmişti. Cemevi, Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı ve Hüseyin Gazi Derneği tarafından yönetiliyor.

Alevi kamuoyunun tepkisini çeken ziyaret öncesi dernek yönetimi yazılı açıklama yayınlayarak ‘dayatmacı’ olarak tanımladıkları ziyaretin bilgileri dışında olduğunu kaydetmişti: “Dergâhımızı siyaset oyununa alet eden vakıf başkanını protesto ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”

Erdoğan’ın ziyaretinden önce cemevinin duvarına asılı bazı görsellerin değiştirilerek yerlerine başka görsellerin asılması tepki çekmişti.

Daha sonra Alevi örgütleri ortak bir açıklamayla, Erdoğan’ın Hacı Bektaş Veli Dergâhı’na ziyaretini samimi bulmadıklarını belirterek “Yol yakınken kararından dönmesini istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, dergaha yine de gitmişti.

'CEMEVLERİNE İBADETHANE STATÜSÜ' KONUSUNDA SESSİZ

AKP’nin seçim öncesi cemevlerine ibadethane statüsü verebileceği öne sürülmüştü fakat Erdoğan’dan bu konuda hiçbir açıklama gelmedi; Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir başkanlık kurulacağını açıklamakla yetindi.

Etiketler
Gamze Taşçıer Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi Ankara