Sevilay Yılman: Bazı tarikat ve cemaatler AKP'ye rest çekmişti, Aleviler fazlasını beklemesin

Gazeteci Sevilay Yılman, iktidar partisinin yeni adımını değerlendirirken bazı tarikat ve cemaatlerin zamanında AKP'ye rest çektiğini hatırlatarak "Aleviler fazlasını boşuna beklemesin" dedi.

Sevilay Yılman: Bazı tarikat ve cemaatler AKP'ye rest çekmişti, Aleviler fazlasını beklemesin

Habertürk gazetesi yazarı Sevilay Yılman, iktidarın Alevilere yönelik 'adımını' değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulacağını açıklamış; bu başkanlığın cemevlerinin tamamının yönetimini yürüteceğini söyledi.

Söz konusu hamlenin yeni planlanmadığını, yıllar evvel dönemin Devlet Başkanı Faruk Çelik başkanlığında bir 'Alevi Çalıştayı' başlatıldığını, ancak bunun bir yıllık sürenin ardından devam ettirilemediğini hatırlatan Yılman, şöyle devam etti:

"Bizzat içinde olduğum sürecin bir tanığı olarak o yüzden çok şaşırdım Erdoğan’ın bir yeni açılım daha başlatmasına… Çünkü Faruk Çelik ve akademisyen Necdet Subaşı o sürece o kadar özverili, samimi ve içtenlikle sahip çıkmışlardı ki…

Neredeyse tamamlanmak üzereyken, o dönem Başbakanlık görevinde olan Erdoğan tarafından bir anda nokta konulmuş ve yapılan tüm çalışmalar, Alevilerin talepleri, Hükümetin önerileri falan bir Word dosyasında rafa kaldırılmıştı.

Neden peki?

Çünkü Alevilerin; 'Cemevleri Anayasa ile ibadethane statüsüne alınmalı' taleplerine hükümetin karşılık vereceği endişesi Erdoğan üzerinde etkisi çok büyük olan AK Parti’nin değişime kapalı dindar/muhafazakarlarını isyan ettirmişti.

Daha açık yazayım…

Açılımın karşılık bulacağını gören bazı tarikat ve cemaatler; 'Ya bu açılım son bulur ya da aramız bozulur!' mealinde üstü örtülü tehdit ve baskılarla AK Parti’ye rest çekmişti.

'HALA O REST DEVAM EDİYOR'

Ve ne yazık ki AK Parti de yüzde 20’den fazla seçmeninde etkili olan bu cemaat ve tarikatların restini görmek zorunda kalmıştı. Hala o rest devam ediyor. O nedenle de Alevilerin çok fazla şey beklememesi lazım. Evet... Haklı olarak AİHM'in; "Cemevleri de bir ibadet mekanıdır" kararının uygulamaya alınmasını istiyorlar ama çok zor...

Erdoğan'ın ve dolayısıyla iktidarının cemevlerini ibadethane statüsüne kavuşturması imkansız. Tatmin etmiyor biliyorum... Hatta Alevilerin bir kısmı çok kızgın Kültür Bakanlığı'na bağlı bir birimin oluşturulmasına.

'BOŞUNA BU İSYANLAR'

'Cemevleri sosyal tesis mi? Bir araya gelme, toplaşma mekanı mı? Neden Kültür Bakanlığı çatısı altına alınıyor? Bunu yaparak iktidar Aleviliği İslam dininin bir parçası, bir yorumu, yolu olarak görmediğini ortaya koyuyor! Alevileri bir kez daha dışlayarak, ötekileştirerek incitiyor' diyerek isyan ediyor. Ama boşuna bu isyanlar...

2010 yılındaki Alevi Açılımı'nı başından sonuna kadar takip etmiş ve hatta içinde yer almış bir gazeteci olarak net olarak söylüyorum... Erdoğan'ın da partisinin de Alevilik ile ilgili yapabilecekleri ancak bu kadar."

Etiketler
Sevilay Yılman Alevi Tarikat