Türkiye'de işçilerin durumu: Başkanlık sistemini istemiyorlar, en büyük sorun düşük ücret

DİSK-AR'ın yaptığı araştırmada, işçilerin yüzde 44,5’i başkanlık sistemini olumsuz değerlendirdi. İşçilerin 93,5’i düşük ücret almalarını çalışma hayatının en büyük problemi olarak belirtti.

Türkiye'de işçilerin durumu: Başkanlık sistemini istemiyorlar, en büyük sorun düşük ücret

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan ve Türkiye işçi sınıfının görünümünü ortaya koyan araştırmanın sonuçları kitap olarak yayımlandı. Araştırmaya göre, işçilerin yüzde 44,5’i başkanlık sistemini olumsuz değerlendirdi.

DİSK-AR tarafından yayımlanan ve Türkiye işçi sınıfının durum ve görünümünü ortaya koyan araştırma, işçilerin politik, sosyal, ekonomik ve çalışma yaşamlarına dair dikkat çeken bazı sonuçlar ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre; işçilerin çalışma yaşamında karşılaştıkları ilk üç problem düşük ücret, çalışma saatlerinin uzunluğu ve ücretin düzenli olarak alınamaması.

EN BÜYÜK PROBLEM DÜŞÜK ÜCRET

Araştırmaya göre, işçilerin yüzde 93,5’i düşük ücret almalarını çalışma hayatının en büyük problemi olarak belirtti. İşçilerin yüzde 67’si çalışma saatlerinin uzun olmasını, yüzde 26’sı ise ücretin düzenli olarak alınamamasını çalışma yaşamının en büyük sorunları arasında ifade etti.

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 60’a yakını çalışma saatlerinin uzun olduğunu ifade ederken, işçilerin yüzde 56,6’sı ise iş yerinde terfi alma ve yükselme şansının olmadığını söyledi.

İŞÇİLER BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN MENNUN DEĞİL

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 44,5’i başkanlık sistemini olumsuz değerlendirirken, eğitim düzeyi yükseldikçe başkanlık sistemini olumsuz bulanların oranının da arttığı gözlemlendi. İşçilerin ise yalnızca yüzde 26,9’u başkanlık sistemini olumlu değerlendirdi.

HÜKÜMETİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLMESİ OLUMSUZ BULUNDU

Kadınları her türlü şiddet ve ayrımcılıktan koruyan, kadın ile erkek arasındaki eşitliğin sağlanması ve bu amaçlar doğrultusunda politika ve tedbirlerin sağlanması hedeflenen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Araştırmanın sonuçlarına göre, kadınların yüzde 56’sı, erkeklerin ise yüzde 44,5’i hükümetin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını olumsuz değerlendirdi.

İŞÇİLER PANDEMİDE HÜKÜMETİN DESTEKLERİNİN YETERSİZ OLDUĞUNU BELİRTTİ

Pandemi sürecinde çok zorlandıklarını ve borçlarının arttığını ifade eden işçiler, salgın boyunca hükümetin desteklerinin yetersiz olduğunu söyledi. İşçilerin yüzde 55’i borçlarının arttığını, yüzde 27’si faturalarının, yüzde 25’i ise kredi kartı borcunu ödeyemediklerini söyledi. Ayrıca araştırmaya katılan işçilerin yüzde 66,4’ü pandemide harcamalarını azalttığını, yüzde 49,6’sı ise ucuz besinlere yöneldiğini belirtti.

İşçilerin pandemi boyunca yardım aldıkları ana kaynağın aile veya akrabalar olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, İŞKUR tarafından destek gören işçilerin oranı sadece yüzde 32.

Etiketler
Başkanlık Sistemi DİSK İşçi Türkiye