İhraç edilen akademisyen hakkında 6 yıl sonra gelen karar: Göreve iade edildi ama şimdi de sürgünle karşı karşıya

İstanbul Üniversitesi'nden 2016'da ihraç edilen akademisyen Ozansü hakkında göreve iade kararı verildi. Ancak, Ozansü, İstanbul Üniversitesi'nde görev yapamayacak, başka şehirlerdeki üniversitelerden birinde görevlendirilecek.

İhraç edilen akademisyen hakkında 6 yıl sonra gelen karar: Göreve iade edildi ama şimdi de sürgünle karşı karşıya

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi doktora araştırma görevinden 29 Ekim 2016 tarihinde 675 sayılı KHK ile ihraç edilen Mehmet Cemil Ozansü, tam altı sene sonra hakkında göreve iade kararı verildiğini öğrendi. Ozansü, yaşadıklarını Gerçek Gündem’e anlattı.

Adının Resmi Gazete’de “terör iltisaklısı” olarak anılıp kendisinin ve meslektaşlarının haysiyet haklarının ihlal edildiğini söyleyen Ozansü, Resmi Gazete’de düzeltme beyanlarının yayınlanmasını talep etti.

“ÜNİVERSİTELERİ YOK ETME PAHASINA TÜM ÜNİVERSİTELERİ SOLDAN TEMİZLEME OPERASYONU GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

2008-2009 senelerinde İstanbul Üniversitesi’nde YÖK’e karşı verdikleri asistan mücadelesinde görev alan tüm fakülte temsilcilerinin ihraç edildiğini söyleyen Ozansü, bunun tüm üniversiteleri soldan temizlemek için alınmış bir karar olduğunu ifade etti:

“Tüm fakülte temsilcilerini ihraç ettiler. Demek ki İstanbul Üniversitesi’ni ve diğer tüm üniversiteleri soldan temizleme operasyonu gerçekleştirildi. Amaçları olağanüstü hali vesile etmek suretiyle solcuları, Cumhuriyetçileri, sosyalistleri bütün üniversitelerden temizlemekti ve üniversiteleri yok etme pahasına bunu başardılar.”

OHAL LİSTELERİNİ HAZIRLAYAN KAMU PERSONELLERİ KİM?

OHAL listelerini hazırlayan kamu personellerinin açıkça görevi ihmal suçu işlediklerini belirten Ozansü, bu listelerin kimin tarafından hazırlandığının da meçhul olduğunu ifade etti. Bu listeleri hazırlayan kişilere OHAL kararnamesi ile yargısal bağışıklık verildiğini söyleyen Ozansü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“OHAL kararnamesi ile listeleri hazırlayan kişilere yargısal bağışıklık verildi yani herhangi bir cezai veya tazminat sorumluluğu olmadığını kanunlaştırdılar. Bu kesinlikle anayasaya aykırıdır. Hiç kimseye hele de suç işlemiş birine yargısal bağışıklık verilemez, bu kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır.”

“RESMİ GAZETE’DE DÜZELTME BEYANLARININ YAYINLANMASINI TALEP EDİYORUZ”

Resmi Gazete’de adı “terör iltisaklısı” olarak anılan Mehmet Cemil Ozansü, kendisinin ve meslektaşlarının tamamının adının Resmi Gazete’de düzeltme beyanıyla yayınlanmasını talep etti:

“Resmi Gazete’de bizim adımız terör iltisaklısı olarak anıldı, bunun aynı usulle düzeltilmesini istiyoruz. Resmi Gazete’de düzeltme beyanlarının yayınlanmasını talep ediyoruz. Bunlar her şeref ve haysiyet sahibi insanın anayasaya dayalı bir devlet idaresinden bekleyip talep edebileceği şeylerdir.”

“BİZİ SÜRGÜN EDİYORLAR”

İhraç edilen akademisyenlerin bir daha aynı yere görevlendirilemediğini belirten Ozansü, “Bir liste yayınlıyorlar ve o listede çeşitli büyük üniversiteler var, bizleri onların haricindeki üniversitelere mecburi göreve gönderiyorlar yani kısacası sürgün ediyorlar. Hukukta temel kaide, eğer idare bir hata yaptığını düşünüyorsa o zaman eski hale iade olur ama biz ikinci defa yaptırıma maruz kalıyoruz. Hem hata yaptım diyorlar hem de daha sonra bize tekrar yaptırım uyguluyor” açıklamalarında bulundu.

“KAMPÜSLERİN HALİNE BAKIN, HİÇBİRİ ÜNİVERSİTEYE BENZEMİYOR”

Üniversitelerin soldan temizlenme operasyonunun kısmen başarılı olduğunu belirten Ozansü, “Bazı arkadaşlarımız iade edildi ama bazılarımız reddedildi. Mesele şu ki; bu bir temizlikti. Üniversiteleri soldan arındırma operasyonuydu. Bu operasyonun kısmen başarılı olduğunu düşünüyorum, kampüslerin haline bakın, hiçbiri üniversiteye benzemiyor artık” dedi.

“MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Sola eğilimli olan personellerin dosyalarının sona bırakıldığını söyleyen Ozansü, kendisinin ve meslektaşlarının dosyalarının en sona bırakıldığını ifade etti:

“Ben ilk kararnamelerden biriyle üniversiteden atılmıştım, üçüncü kararnameyle ihraç edildim. Aralık ayında komisyonun süresi doluyor ve bugüne kadar 132 bin kişiye bakıldı ama bizim dosyalar en sona bırakılmış. Bahsettiğim unsurların hepsinin mücadelesinin takibini yapacağız.”

Etiketler
Akademisyen İstanbul İstanbul Üniversitesi Üniversite