2. günde kontrol altına alındı: Mersin'deki orman yangınında çok sayıda kişi yaralandı, yüzlerce konut tahliye edildi!

Mersin'in Gülnar ilçesinde dün sabah başlayan ve rüzgarın da etkisiyle Silifke ilçesindeki bir mahalleye kadar yayılan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

2. günde kontrol altına alındı: Mersin'deki orman yangınında çok sayıda kişi yaralandı, yüzlerce konut tahliye edildi!

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı şantiyesinin de bulunduğu Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Karadere mevkiinde dün sabah saatlerinde başlayan daha sonra Silifke ilçesine bağlı Hırmanlı Mahallesi'ne sıçrayan yangına ikinci gününde kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, beraberinde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Büyükeceli Orman İşletme Müdürlüğünde yaptığı açıklamada, "Mersin’deki orman yangını bu saat itibariyle kontrol altına alındı” dedi. Tiryaki, yangında yaklaşık bin 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü de belirtti. Yangında soğutma çalışmaları sürüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından 25 kişinin etkilendiğini, tedavisi devam eden 8 kişiden birinin hayati tehlikesi bulunduğunu açıkladı.

Koca, "Mersin Gülnar'da dün ormanlık alanda çıkan yangından 25 kişi etkilenmiştir. 8 kişinin tedavisi devam ediyor. 1'inin durumu ağır, 3'ünün durumu orta, 4'ünün durumu iyidir. Yaralılara ve Mersin halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Yangın söndürme çalışmaları devam ediyor." dedi.

7 MAHALLEDE 93 TRAFONUN ENERJİSİ TEDBİR AMACIYLA KESİLDİ

Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu bölgede, Adana, Antalya, Karaman ve Konya'dan ekipler ile uçak ve helikopterler de söndürme çalışmalarına destek veriyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki helikopterler de Mersin Valiliği'nin talebi üzerine yangın söndürme çalışmalarına destek için gönderildi. Çalışmalara yer ekiplerinin yanı sıra AFAD, UMKE, jandarma ve vatandaşlar da destek veriyor. Türkiye'nin farklı illerinden belediyelerin itfaiye ekipleri de Mersin'e gönderildi.

Öte yandan, Silifke ve Gülnar ilçedeki 7 mahallede 93 trafonun enerjisi güvenlik amacıyla kesildi.

Şu anda da 850 personel arazözler, iş makineleriyle arazide mücadelesini sürdürüyor. Ayrıca, 20 civarında TOMA da yangına destek veriyor.

GECE KAPATILAN AYDINLIK-SİLİFKE YOLU TRAFİĞE AÇILDI

Dün gece saatlerinde yangın nedeniyle Mersin-Antalya karayolu ulaşıma kapatılmış, 303 hanedeki 790 kişi tahliye edilmişti. Yangına, gece görüş ve uçuş sistemli 3 helikopter ve karadan ekiplerle müdahale etmişti. Bugün sabah saatlerinde Mersin Valiliği orman yangını nedeniyle geçici olarak trafiğe kapatılan Aydıncık-Silifke yolu Büyükeceli mevkiinin tekrardan trafiğe açıldığını duyurdu.

YÜZLERCE EV TAHLİYE EDİLDİ

Büyükeceli'de 450 vatandaş tahliye edildi. Ayrıca yine Silifke Hırmanlı'da 20 konut ve 50 vatandaş, Yeşilovacık'ta tatil köyünü tahliye edildi Yol üstünde yine bir dinlenme tesisi tahliye edildi. Dedeler Mahallesi'nin de 20 konutluk bir Acarlı mezrasında 50 vatandaş tahliye edildi. Toplamda da 790 vatandaş tahliye edildi. Konut olarak da 185 konut, 118 de yine tatil köyündeki konut olmak üzere 303 konutu boşaltıldı.

MERSİN İÇİN TÜM EKİPLER SEFERBER OLDU

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm ekipleri ile seferber olduğu Gülnar Büyükeceli Mahallesi'nde dün sabah başlayan ve gece saatlerinde şiddetlenen yangına karşı canla başla mücadele etti.

AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü, güvenlik güçleri ve çevre illerden gelen destek itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için bölgede tek vücut oldu.

Rüzgarın da etkisiyle artarak devam eden yangın, dün akşam saatlerinde D-400 Karayoluna kadar ulaştı. Karayolları Genel Müdürlüğü, yangın nedeniyle Mersin-Antalya Karayolunu kontrol altında tutarak trafiğe kapattı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için sabaha dek tüm bölgede mücadele etti.

YARALILARIN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Bölgedeki çalışmalara destek vermek üzere, Adana ve Niğde İl AFAD’dan birer ekip ile Mobil Koordinasyon Tırı görevlendirildi. Sağlık Müdürlüğünden; 9 ambulans, 2 UMKE timi ile toplam 37 sağlık personeli görevlendirmesi yapıldı.

Yangından etkilenen 24 kişiden 7’sinin tedavilerine hastanelerde devam ediliyor. Jandarma Komutanlığından 250 personel güvenlik ve tahliye çalışmalarını gerçekleştiriyor. Gülnar ve Silifke ilçelerinde toplam 184 konut, 2 site, 2 otel, 1025 vatandaş tahliye edildi. Tahliye olan vatandaşların olası barınma ihtiyacı için toplamda 843 kişilik barınma tesisi planlaması yapıldı. Tahliye olan 41 vatandaşa Büyükeceli Ortaokulunda psikososyal destek hizmeti sunuldu.

Türk Kızılay tarafından 400 kişilik sıcak yemek, 500 kişilik ikramlık malzeme ve 400 su Büyükeceli Ortaokuluna sevk edildi. Akşam yemeği için 500 kişilik sıcak yemek ve 150 kişilik kumanya dağıtımı yapıldı. Çevre illerden 17 TOMA, 12 arazöz, 9 su tankeri ve 2 dozer yangın bölgesine görevlendirildi. Akkuyu AŞ’den; 1 itfaiye aracı, 18 su tankeri, 40 personel çalışmalara destek veriyor. Sabit ve GSM haberleşme olarak 5 ekip tespit ve ıslah için olay yerinde çalışmalara devam ediyor.

"ÖNCELİĞİMİZ İNSANLAR VE DİĞER CANLILAR"

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Bahtiyar Aydın, “7 Eylül sabahı 07.30 saatlerinde başlayan yangın, ilk etapta Büyükeceli ormanlık alanında çıktı ama ters rüzgarın etkisiyle birlikte aşırı derecede yayılmaya başladı. Çevre illerden takviye ekipler de geldi. Aşırı rüzgar var, bizi fazla etkiliyor ama elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah en kısa zamanda yangını söndürmek için çalışıyoruz. Şu anda AFAD İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, güvenlik güçleri ve bizim ekiplerimiz, helikopter ve arazözlerimizle devamlı alandayız. Farklı farklı bölgelerdeyiz. İlk önceliğimiz insan ve diğer canlılar. Hep beraber buradayız. Takviye kuvvetler de gelmeye devam ediyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, yangının başladığı ilk andan şu ana kadar, bütün ekiplerimizle birlikte buradayız. Sadece yangın değil, zarar görürmüş vatandaşlarımıza da sosyal hizmet anlamında yardımcı oluyoruz” dedi.

"TÜM BELEDİYE İTFAİYELERİ KADAR TEK YÜREK OLDUK"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet Arama ve Kurtarma Şube Müdürü Alperen Tabak ise “Yaklaşık 23 araç ve 35 personelle Mersin İtfaiye Daire Başkanlığı olarak görev yerindeyiz ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şiddetli poyraz estiğinden dolayı ekiplerimiz yangını kontrol altına alamadı. Evlere sirayet etmemesi için elimizden geleni yapmaktayız. Şu anda 3, 5 ve 8 tonluk araçlarımızla yangının evlere sirayet etmemesi için yangın araçlarımızdaki su takviyelerini yapmaktayız. Benzin istasyonlarına ve evlerin önüne konuşlandırılmış durumdayız. Kahramanmaraş’tan, Kayseri’den, Antalya’dan, Hatay’dan, Adana’dan ve sayamadığım birçok ilden arazözlerle takviye ekipler, şu anda bizimle beraber çalışmakta. Tüm belediye itfaiyeleri olarak tek yürek olduk” diye konuştu.

(İHA)

Etiketler
Mersin Konut Tahliye Silifke