“Rusya-Ukrayna savaşı eski uluslararası düzenin son savaşı”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Serhat Güvenç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin tarihe ‘eski uluslararası düzenin son savaşı’ olarak geçeceğini söyledi.

“Rusya-Ukrayna savaşı eski uluslararası düzenin son savaşı”

24 Şubatta Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan ve 6 ayı geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşı dünya genelinde büyük yankı uyandırdı ve bu savaş pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili Medyascope’ta makale kaleme alan Prof. Dr. Serhat Güvenç, “Rusya-Ukrayna savaşının eski uluslararası düzenin son savaşı olduğunu ve yeni düzeni şekillendirecek mücadelenin Avrupa’da değil, Asya-Pasifik’te yaşanacağını” söyledi.

"DİKKATLER ASYA-PASİFİK'E KAYACAK"

Eski düzenin vuruşarak çözüldüğünü ve hatta çöktüğünü belirten Güvenç, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan gezisine dikkat çekti.

Güvenç, Pelosi’nin Tayvan gezisinin tüm dikkatleri bölgeye yönelttiğini ve gelecekte tarihçilerin Pelosi’nin ziyaretine Ukrayna savaşından daha çok yer vereceğini belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Asya turu kapsamında Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen’le görüşmüş ve ülkesinin Tayvan’ı asla yalnız bırakmayacağını söylemişti.
Çin, Pelosi’nin Tayvan ziyaretine büyük tepki göstermiş ve ada çevresinde bugüne kadarki en kapsamlı askeri tatbikatları düzenlemişti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise Pelosi’nin Tayvan ziyareti nedeniyle Nancy Pelosi ve ailesine yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

"KRAUSE, ALMAN DIŞ POLİTİKASINDA BÜYÜK DEĞİŞİMİ HABER VERİYORDU"

2019’da Almanya’da yapılan Uluslararası Deniz Gücü Sempozyumu’nda, Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Andreas Krause’ın açıklamalarının kendisi için çok şaşırtıcı olduğunu belirten Güvenç, Krause’ın Alman dış politikasında büyük bir değişimi önceden haber verdiğini söyledi:

“Krause, konuşmasının sonlarına doğru, Almanya’nın ve Alman Deniz Kuvvetleri’nin kural temelli uluslararası düzenin korunması amacıyla Asya-Pasifik’te payına düşeni yapmak için istekli ve yeterli olduğunu ekledi. Alman Deniz Kuvvetleri de kural temelli uluslararası düzenin kurucu ilkelerinden seyir serbestisi hakkını savunmak için Pasifik’e savaş gemisi göndermeye hazırlanıyordu.”
Güvenç, iki gün önce Avustralya’da gerçekleşen Pitch Black (Zifiri Kara) tatbikatına altı Eurofighter, üç A-400M nakliye ve üç A330 tanker uçağı gönderen Almanya’nın, böylece dikkatinin Pasifik’e kaydığının teyit etmiş olduğunu belirtti.

"YA TÜRKİYE?"

Asya-Pasifik’e olan ilginin şaşırtıcı olmadığını söyleyen Güvenç, Ukrayna savaşının bitiminde ittifakın yüzünün daha doğuya döneceğinin kesin olduğunu vurgularken, Almanya’nın da buna hazırlandığını söylüyor:

“NATO zirvelerinde 2019’dan beri Çin, bir sınama olarak tanımlanıyor. Ukrayna savaşının bitiminde ittifakın yüzünü daha da doğuya döneceği kesin. Almanya buna hazırlanıyor. Ya Türkiye?”

Etiketler
Ukrayna Rusya Üniversite