IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf: Zaho'daki saldırıyı Türkiye yapmadı

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf, Zaho'daki saldırıyı Türkiye'nin yapmadığını ifade ederek PKK'yı işaret etti.

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf: Zaho'daki saldırıyı Türkiye yapmadı

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) Duhok vilayetinin Zaho ilçesindeki saldırıilgisının ardından tv42'de yayınlanan Sümenaltı programına katıldı. Bakan Aydın Maruf, “Zaho'da 9 sivilin ölümü 26'sının yaralanmasıyla sonuçlanan "menfur" saldırının amacı Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğini baltalamaktır” ifadelerini kullandı.

"Yasadışı gruplar ve terör örgütleri Irak'tan çıkartılmalı"

Irak Kürdistan Bölgesi kabinesindeki insanların tutumlarının net olduğunu aktaran Bakan Aydın Maruf, "peşmerge ve sivillere yönelik birçok saldırıya şahit olduk" diyerek Irak'ta varlığını sürdüren PKK'yı suçladı. Maruf, saldırının zamanlamasını da ilginç bulduğunu söyledi.

Maruf şöyle devam etti:

"Zaho'da sivillerin hedef alındığı bu saldırı çok üzücü bir olaydır. Ne yazık ki 9 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi de yaralandı. Dediğim gibi saldırıyı düzenleyenlerin arkasındakiler PKK'dır. Sadece bu değil, daha önce de benzeri birçok saldırı gerçekleşti. Terörden ziyade bu siyasi bir amaç için yapılmıştır. Olayın çözülmesi lazım. Bağdat hükümeti ülke içindeki yasadışı ve terörist grupları çıkarmalı ve bunun için ciddi adımları atması şarttır. Bağdat bu sorunu çözmeli. Bunlar sadece Türkiye için değil, Irak ve Kürdistan bölgesi için de bir tehdittir. Erbil'e kaç defa füze saldırısında bulunulduğunu hepimiz biliyoruz. Her seferinde siviller hedef alındı. Erbil-Bağdat-Ankara ve uluslararası güçler güvenlik konusunda işbirliği içerisine girmesi şarttır."

"AMAÇ TÜRKİYE VE IRAK ARASINDA İSTİKRARSIZLIK YARATMAKTIR"

Bölgede sivillere yönelik olan bu tür saldırıların PKK tarafından yapıldığına dikkat çeken Maruf, " Türkiye sivilleri hedef alan hiçbir saldırı düzenlemez. Olayın arkasında siyasi emeller var. Amaç, Türkiye ile Irak arasında istikrarsızlık yaratmaktır" dedi.

Olayın arkasında siyasi emellerin olduğunu ifade eden Maruf, "Amaç, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin baltalamaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak için önemli bir konumda olduğunu ve geçmişten beri Irak halkının yanında yer aldığını vurgulayan Maruf, " Ankara-Bağdat ilişkileri bölge dengeleri açısından çok önemlidir. Özellikle Ankara-Erbil ilişkileri çok önem arz ediyor ve bölge için çok olumludur. Türkiye, Ortadoğu için de önemlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı tüm harekatta sivillerin can güvenliğini göz önünde bulundurarak operasyon yapmıştır. Türkiye hiçbir zaman Şiileri hedef almamıştır. Bölgede barış olmalı. Bu sebeple çok dikkatli adım atılmalı" ifadelerini kullandı.

"BAYRAĞIN YAKILMASI KABUL EDİLEMEZ"

IKB Etnik ve Dini oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, "Sosyal medyada Irak'ta yapılan gösteriler sırasında protestocular tarafından Türk bayraklarının yakılması hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusuna şu cevabı verdi:

"Türk bayrağı kutsaldır. Her milletin bayrağı önemlidir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Yanlış bir harekettir. Türk milleti her zaman Irak'ın yanında olmuştır. Her zaman barıştan yana olmuştur "

Saldırının hemen ardından Bağdat merkezi hükümet yetkililerinin Türkiye'ye yönelik suçlamada bulunmalarını doğru bulmadığını belirten Aydın Maruf, şöyle devam etti:

"Taraflar dikkat etmeliler. Hem Türkiye hem de Irak Ortadoğu ve bölge için önemli iki ülkedir. Sorun olabilir ama nihayetinde çözmek için gayret sarf etmek gerekir. Bölgedeki tüm sorunların ana kaynağı PKK'dir. PKK'nin bölgedeki varlığını sonlandırmak Irak hükümetinin sorumluluğundadır. Bu çok önemli bir konudur. Çünkü PKK bölgedeki tüm insanlar için bir tehdit unsurudur. Dolayısıyla bu tehdidi ortadan kaldırmak için Erbil-Bağdat-Ankara'nın işbirliği çok önem arz ediyor. Sorun çözülmezse benzeri olayların yaşanması muhtemeldir."

"BAĞDAT İKB GİBİ BİR TUTUM SERGİLEMELİ"

Maruf, IKB hükümetinin PKK'nın bölgeden çıkarılması için zaman zaman çağrılar yaptığını hatırlatan Maruf, "Bağdat'ın da benzer tutumu sergilemesi gerekir. Bağdat bu konuda ciddi adımlar atmalıdır. Sadece sınır bölgesinde değil, diğer bölgeler içinde bu geçerlidir" ifadelerini kullandı.

"5. İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARINA IRAK'IN KATILMASINDAN YANAYIM"

Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOCI), Irak'ta yapılan saldırıyı protesto etmek amacıyla Konya'da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunlarından çekilme kararı aldı. Maruf, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye önemli bir ülkedir, her zaman barıştan yana olmuş ve komşuluk ilişkilerine önem vermiştir. Son dönemlerde sınır harekatlarıyla başarılı operasyonlara imza atmıştır. Bunlar yapılırken hem Bağdat hem de Erbil ile ilişkilerini de iyi tutmaya özen gösteriyor. Amaç iki ülkenin ilişkilerini baltalamak ve bozmaktır. Bu hedefleniyor. Irak böyle bir adımı atmamalı. Irak'ın katılmasından yanayım. Irak hükumeti oynanan bu oyunların içerisinde olmamalıdır.”

Etiketler
Aydın PKK Saldırı Türkiye