TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan Gezi davası çıkışı: Sorumlu vatandaşlık bunu gerektirir

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Gezi davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Turan, ''Ortak geleceğimiz için hareket edebileceğimiz alanlara sahip çıkmaktır. Uzun vadeli perspektif ancak bu alanlara yoğunlaşarak oluşabilir'' dedi.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan Gezi davası çıkışı: Sorumlu vatandaşlık bunu gerektirir

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın sorularını yanıtladı.

Gezi davasındaki cezalarla ilgili konuşan Turan, ''Seçimlerin olağan zamanına henüz vakit olsa da herkesin aklında seçim olgusu olduğunu görüyoruz. Bu dönemde demokrasi, hukuk ve özgürlük alanlarına her zamankinden fazla özen göstermeliyiz. Seçimler siyasi partiler için kısa vadede kazanılması gereken bir yarıştır. Görüş ayrılıklarının ve siyasi rekabetin uzun vadeli aksamalara yol açmaması önemlidir. Seçimlerden sonra da toplumu ortak değerler ve ortak ihtiyaçlar bir arada tutacak. Türkiye bu kritik dönemde bir kez daha yaşam tarzı ve kültürel farklılık tartışmalarının kısırdöngüsüne düşmemeli. Kutuplaşmanın yerel ve küresel düzeyde arttığı şu dönemde hiç aklımızdan çıkarmamamız gereken şey, hepimizin etrafında bir araya gelmesi gereken özgürlükler ve demokratik değerlerden uzaklaşmamaktır, ortak geleceğimiz için hareket edebileceğimiz alanlara sahip çıkmaktır. Uzun vadeli perspektif ancak bu alanlara yoğunlaşarak oluşabilir, sorumlu vatandaşlık da bunu gerektirir'' dedi.

''BEYİN GÖÇÜ ALARM VERİYOR''

''Nasıl bir Türkiye hayaliniz var?'' sorusuna yanıt veren Turan, ''Genel kurulumuzda gerçekleştirdiğim ilk konuşmamda “gençlerin hayallerini bu ülkede kurmalarını sağlayacak iklimi yaratmaktan sorumlu” olduğumuzu ifade etmiştim. Artan beyin göçü alarm verici boyutta bir problem. TÜSİAD’ın geçen yıl yayımladığı “Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa Raporu”nda kalkınmanın temel üç unsurunu, “insani gelişme ve yetkinleşme, “bilim, teknoloji ve inovasyon” ve “siyasal, ekonomik, toplumsal kurumlar ve kurallar” olarak tanımladık. Hayalimiz ekonomik istikrara, öngörülebilir yatırım ortamına, düşük enflasyona sahip, istihdam yaratan, kişi başı geliri artıran gelişmiş bir Türkiye. AB entegrasyonunu başta olmak üzere Batı dünyası ile ilişkilerini güçlendiren, uluslararası hukuka ve sözleşmelere bağlı saygın bir Türkiye'' ifadelerini kullandı.

Etiketler
TÜSİAD Gezi davası