Çorlu davası yine ertelendi: 'Bu facianın sorumlusu ve yargılamanın uzamasının nedeni AK Parti'dir'

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında yaşanan tren kazasına ilişkin açılan davanın 10'uncu duruşması başladı. Duruşmada aileler mahkeme salonunu terk etti. Dava duruşması 5 Ekim 2022 tarihine ertelendi.

Çorlu davası yine ertelendi: 'Bu facianın sorumlusu ve yargılamanın uzamasının nedeni AK Parti'dir'

Tekirdağ Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin açılan davanın 10'uncu duruşması Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

4 yıldır ilerleme olmadan süren ve 4 kişinin tutuksuz yargılandığını davanın 10'uncu duruşması öncesi Santral Parkı'nda buluşan aileler, adalet talebiyle yürüdü. Yürüyüşe Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da katıldı.

Mahkeme heyeti, Gezi Davası kapsamında tutuklanan dava avukatlarından Can Atalay'ın davaya SEGBİS ile katılması talebini reddetti.

KAZADA HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI SÖZ ALDI

Duruşmada ayrıca Çorlu tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları da söz aldı.

Serhat Şahin'in babası Hüseyin Şahin, "4 yıl geçti ama hala sanık koltukları boş. Suçlu olmayana ceza verirken kolay veriyorsunuz, asıl suçlulara ceza vermek için ne bekliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Mısra Öz ise "Adaleti bekliyoruz. Talepleri reddediyorsunuz. Savcılığın iddianameyi geciktirmesinin sebebi bize karşı tutumunuzdur. Çorlu için adalet bekliyoruz" dedi.

Zeliha Bilgin, "Daha fazla bu adaletsizliğe gücüm kalmadı" şeklinde konuştu.

Mehmet Öz, "Bu davanın uzamasına anlam veremiyorum. İstenen kişiler 2 saatte yargı önüne çıkarılıyor. Sürecin hızlandırılması için yapılması gereken ne varsa sesimizi yükselteceğiz. Bu facianın sorumlusu AK Parti'dir. Bu yargılamanın uzamasının nedeni de AK Parti'dir" dedi.

'EVLADIMIN KANI VAR BURADA'

Kazada 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i, kız kardeşleri ve 5 aylık yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, "Evladımın kanı var burada kanı. Ben dört yıldır bu pantolonla yaşıyorum. Neyin kafasını yaşıyorsunuz siz? Adaletiniz batsın. Bizi insanlıktan çıkardılar" mahkeme karalarına tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti dava duruşmasını 5 Ekim 2022 tarihine erteledi.

AİLELERDEN PROTESTO

Kazada yakınlarını kaybeden aileler, sorumluların ceza almamasına tepkili. Duruşmayı takip eden aileler "Muhatabımız savcılıktır" diyerek salonu terk etti.

Gazeteci Mustafa Hoş'un aktardığına göre, Çorlu tren kazasında yakınlarını kaybeden aileler, iddianamenin hazırlanmamasını protesto etmek için mahkeme salonunu terk ederek duruşma salonundan ayrıldı. Aileler alkışlarla protesto etti.

Çorlu davası yine ertelendi: 'Bu facianın sorumlusu ve yargılamanın uzamasının nedeni AK Parti'dir' - Resim : 1

Duruşma salonu çıkışında, tren kazasında 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i, kız kardeşleri Emel Duman ve Derya Kurtuluş’u ve 5 aylık yeğeni Beren Kurtuluş’u kaybeden Zeliha Bilgin fenalaştı. Bilgin'e ilk müdahaleyi Canan Kaftancıoğlu yaptı.

Çorlu davası yine ertelendi: 'Bu facianın sorumlusu ve yargılamanın uzamasının nedeni AK Parti'dir' - Resim : 2

Çorlu davası yine ertelendi: 'Bu facianın sorumlusu ve yargılamanın uzamasının nedeni AK Parti'dir' - Resim : 3

CAN ATALAY'IN MESAJI OKUNDU

Duruşma sonrası, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan tutuklu avukat Can Atalay'ın bugün Çorlu tren katliamı davasına gönderdiği metin okundu.

Çorlu davası yine ertelendi: 'Bu facianın sorumlusu ve yargılamanın uzamasının nedeni AK Parti'dir' - Resim : 4

Atalay'ın mesajı şöyle oldu:

"Değerli Basın Emekçileri ve Sevgili adalet arayan aileler; Çorlu’da insanlarımızı göz göre göre ölüme gönderen, Binali Yıldırım dönemi ile başlayan demiryolu altyapısının aşama aşama piyasa koşullarına teslimi ve bu gerekçeyle güvencesizleştirilmesidir. Savcılık aşamasından itibaren biliyorduk ama mahkeme aşamasında alınan bilirkişi raporuyla gizlenemez hale geldi. Ölümlerin nedeni sistemiktir ve sorumluluk alt düzey çalışanlara yıkılamaz; siyasiler ve başta TCDD Genel Müdürü olmak üzere üst düzey bürokratlar yargılanmalıdır. Şu ana kadar ısrarlı bir takip sonucunda ortaya çıkan bu acı gereceğe karşın üst düzey sorumlularla ilgili iddianame düzenlememiş; iddianame düzenlemeyen Çorlu Cumhuriyet Savcısı hakkında suç duyurusunda bulunulması talebimiz Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edilmiştir. Aradan aylar geçmesine rağmen iddianame düzenlemeyenler hakkında hiçbir işlem yapılmamış ve en acısı, üst düzey sorumlular hakkında düzenlenmesi hukuken zorunlu olan ek iddianame düzenlenmemiştir. Biz, insanlarımızın acılarına acı katan benzer sosyal cinayetlerin de cezasız kalması için organize bir faaliyet sürdürdüğü anlaşılanların adil yargılanmasının takipçisi olacağız. Her hal ve şartta Çorlu için adalet! Bu sosyal cinayet düzenini aşmak için mücadele! Birimiz hepimiz için hepimiz birimiz için! - Silivri 9'nolu Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan, Ş. Can Atalay."

Etiketler
Tekirdağ Mahkeme Çorlu