Erdoğan IBAN ile para isterken esnaf iflasa sürüklendi: '2-3 bin lirayla geçinmeye çalışıyorum, 2 çocuğum olmasa...'

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik ve CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, pandemi sürecinde iflas eden ve elektrikleri kesilen yurttaş Uğurcan Yalçınkaya'yı ziyaret etti. Yalçınkaya, 2-3 bin lirayla geçinmek zorunda kaldığını ifade etti.

Erdoğan IBAN ile para isterken esnaf iflasa sürüklendi: '2-3 bin lirayla geçinmeye çalışıyorum, 2 çocuğum olmasa...'

GERÇEK GÜNDEM HABER MERKEZİ /

Türkiye'de AKP iktidarının ekonomi politikaları yurttaşları yoksulluğa sürüklemeye devam ediyor. 2020 yılının Mart ayında dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinin ardından AKP iktidarının aldığı ekonomik kararlar krizin etkilerini artırdı.

PANDEMİDE İFLAS EDEN ESNAF EVİNİN FATURALARINI ÖDEYEMİYOR

Konya'da yaşayan Uğur Yalçınkaya ise ekonomik krizin etkilediği yurttaşlar arasında yer aldı. Daha önce kafe sahibi olan ve pandemi sürecinde devletten destek almadığını belirten Uğurcan Yalçınkaya, ekonomik sorunlar nedeniyle intiharı düşündüğünü ifade ederek yaşanan durumu gözler önüne serdi. Evinin elektriği kesilen yurttaş su faturasını da ödeyemediği için hanesinde susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya.

KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEMEDİ

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik ve CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, Konya'da yaşamını sürdüren Uğurcan Yalçınkaya'yı evinde ziyaret etti.
Pandemi öncesinde kafe sahibi olduğunu ve koronavirüs yasakları nedeniyle işlerinin bozulduğunu Killik ve Bektaş'a aktaran Yalçınkaya, iş yerinin yüksek kirasını ödeyebilmek için kredi çekmek zorunda kaldığını da ifade etti. Uğurcan Yalçınkaya, iflasa giden sürecini ise koronavirüs yasakları sürecinde kredi borçlarını ödeyememesi ile açıklıyor.

İFLAS EDİNCE ASGARİ ÜCRETLE İŞE GİRDİ: "ÇOCUKLARIM OLMASA İNTİHARI DÜŞÜNÜYORDUM"

Uğurcan Yalçınkaya, işletmesinin uzun süre kapalı kalması sonrası iflas etmesinin ardından ailesini geçindirmek için asgari ücretle işe girdiğini dile getirirken ekonomik koşullarının pandemiden sonra bozulduğunu ifadede etti.

Elektrik faturalarını ödeyemeyen ve icralar nedeniyle maaşı da kesintiye uğrayan Uğurcan Yalçınkaya, "Devlet desteği almadım. Pandemiyle büyük bir borç üzerime kaldı. Asgari ücretle borçlarımı ödeyemiyorum. 2 çocuğum olmasa intihar etmeyi düşünüyordum. İcralar yüzünden 2-3 bin lirayla geçinmeye çalışıyorum. Devletten hiçbir destek alamadım, göz göre göre iflasa sürüklendim, psikolojim alt üst oldu." sözleriyle içinde bulunduğu durumu açıklayarak AKP iktidarına tepkisini dile getirdi.

İcralık olması nedeniyle iş yerindeki mobilyalarını da kaybeden Yalçınkaya, evini geçindirebilmek ve faturalarını ödeyebilmek için çevresinden dost aldığını söylerken, "Ama onları da o kadar bıktırdım ki kimse telefonları açmıyor artık." dedi.

Erdoğan IBAN ile para isterken esnaf iflasa sürüklendi: '2-3 bin lirayla geçinmeye çalışıyorum, 2 çocuğum olmasa...' - Resim : 1

Erdoğan IBAN ile para isterken esnaf iflasa sürüklendi: '2-3 bin lirayla geçinmeye çalışıyorum, 2 çocuğum olmasa...' - Resim : 2

PANDEMİDE YURTTAŞLAR DESTEK BEKLERKEN ERDOĞAN IBAN GÖNDEREREREK PARA İSTEMİŞTİ

Yurttaşlar dünya genelinde olduğu gibi hükümetten ekonomik destek beklerken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi sürecinde, "Biz bize yeteriz Türkiyem" kampanyası başlatarak IBAN numarası paylaşmıştı. Yurttaşlardan pandemi nedeniyle devletin yardım istemesi tepkilere neden olurken yurttaşlara verilen 2022 yılında pandemi yardımı için belirlenen tutar 1100 lira ile sınırlı kaldı. Öte yandan 3. faz ödemesi yapılacak pandemi desteğinde yurttaşlar yalnızca bir fazdan yararlanabiliyor.

ENFLASYON DURDURULAMIYOR, MERKEZ BANKASI DA BEKLENTİYİ YÜKSELTTİ

Koronavirüs pandemisinin ekonomik etkileri sürerken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi politikasının etkisiyle alınan faiz indirimi kararları ve hatalı politikalar ile verilerine yönelik tartışmaların uzun süredir yapıldığı Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mart ayı için açıkladığı enflasyon rakamı yüzde 61,14 oldu.

Öte yandan bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan Mart ayı yıllık enflasyon rakamının ise 142,63'e yükseldiği görüldü.

Bugün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise yılın ikinci enflasyon raporuna ilişkin sunumunda Merkez Bankası'nın 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 23,2'ten yüzde 42,8'e çıkarıldığını kamuoyuna duyurdu. Başkan Kavcıoğlu, Kavcıoğlu, ''10,6 puanlık güncelleme TL cinsinden ithalat enflasyon tahminini 5.5 puan, gıda fiyatları 2.8 puan etkiledi. Yönetilen yönlendirilen fiyatlar büyük ölçüde alkol tütün ve doğal gazdaki artışla 2.1 puan yukarı çekti'' ifadeleriyle de enflasyonu yukarı çıkan gider kalemlerini sıraladı.

Etiketler
Gençosman Killik Konya Elektrik Para