İBB 'Ulaştırma Bakanlığı’nı sübvanse etmemiz isteniyor' dedi; Marmaray'dan yanıt geldi

İstanbul'da toplu taşımaya yapılan zammın öğrencilere yansıyan kısmının belediye tarafından karşılanmasına ilişkin kararın yankıları sürüyor. İBB Sözcüsü Murat Ongun ve Marmaray Twitter'da tartıştı.

İBB 'Ulaştırma Bakanlığı’nı sübvanse etmemiz isteniyor' dedi; Marmaray'dan yanıt geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi nisan ayı oturumunda, toplu ulaşıma yapılan yüzde 40'lık zammın öğrencilere yansıyan bölümünün belediye tarafından karşılanması oy çokluğuyla kabul edildi.

Kararı veto edeceğini açıklayan İmamoğlu, "Çünkü, siz hizmet mi yapmak istiyorsunuz? Gençlere yardımcı mı olmak istiyorsunuz? Ankara'dan gençlere, üniversite öğrencilerine, aldıkları burslardan dolayı mağdur olmuş olan gençlere ya da ya da ekonomik kriz altında kırılmasınlar, bükülmesinler diye onların burslarını, onlara yapılan yardımları 2 katına çıkartın" dedi.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, öğrenci abonmanlarına yapılan zam farkının İBB tarafından karşılandığı takdirde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından işletilen Marmaray’ı sübvanse edeceklerini söyledi.

İBB Sözcüsü Murat Ongun da sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "İBB olarak Ulaştırma Bakanlığı’nı sübvanse etmemiz isteniyor. İstanbulluların takdirine sunarız" ifadesini kullandı.

Ongun'un paylaşımına Marmaray'ın Twitter hesabından yanıt geldi. Paylaşımda, "Yalancılıkta zirve yaptılar! Öğrenci tarifesi kararı yürürlüğe girerse Marmaray kendi sübvansiyonunu yapacaktır" denildi.

Marmaray’ın açıklamasına yanıt veren İBB Sözcüsü Ongun, “İBB yıllık 500 milyon lirasını sübvansiyon olarak Marmaray'a aktarıyor. Bakmayın Twitter'da hava atmasına. Marmaray'ı yönetenlerin %40 indirim talebini 48 saatte uygularız. Marmaray'ın yürürlüğe girecek bir kararı beklemesine gerek yok. Hazır mısınız?” dedi.

"YALANIN BOYUTUNU DA SİZ HESAPLAYIN"

Marmaray’dan Ongun’a verilen yanıtta şöyle denildi:

"Yalanda sınır tanımıyorlar. İşin aslı; 1. Marmaray’a İstanbulkart ile ödeme yapılır, 2. Bu ödemenin TAMAMI İBB’nin havuzuna gider, 3. İBB bu paradan hizmet bedeli alır.

Marmaray’a buradan gelen 2021 yılında 385 Milyon TL'dir. Yalanın boyutunu da siz hesaplayın."

Ongun da Marmaray’ın paylaşımına verdiği cevapta “Ulaştırma Bakanlığımıza, İBB olarak 385 milyon lira aktarmışız, KDV hariç. Marmaray'da %40 indirim için hazır mısınız? Asıl soru buydu… Yanıtınızı bekler, 48 saatte indiriminizi sisteme entegre ederiz” ifadelerini kullandı.

"MECLİSE GELEN TEKLİF ÖYLE DEĞİL"

Sözcü'ye konuşan İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, Marmaray'ın açıklaması ile ilgili “Çok güzel. O zaman UKOME'ye ‘Marmaray'da öğrenci için yüzde 40 indirim yapacağız' teklifi sunacağız. İyi güzel ama meclise gelen teklifleri öyle değil. Meclisi gelen teklif herkesin sübvanse edilmesi yönünde. ‘Marmaray dışında bırakılacaktır' yazmıyor. Biz bunu söylediğimiz için bir aksiyon aldılar. Sonradan vazgeçeceklerse iyi olur tabi. Hükümetten beklerken bizim onları sübvanse ediyor olmamız zaten garip kaçardı. Doğru karar vermişler” dedi.

“FİYAT BELİRLEME YETKİSİ UKOME'DE”

Bilet ücretlerinin UKOME'de belirlendiğini, konunun mecliste tartışılmasının yanlış olduğunu belirten Cihan “İBB öğrenci indirimini ekonomik olarak karşılayabilir bir sorun yok, ama mantık garip. Bir hafta önce hükümet yetkililerinin çoğunlukta olduğu UKOME'de oybirliği ile öğrenci fiyatı belirlendi. Bir hafta sonra aynı hükümetin temsilcileri ‘bunu beğenmedik indiriyoruz' diyorlar. Mecliste tartışılıyor ama konu yine UKOME'ye gelecek” dedi.

“ÖTV VE KDV İNDİRİLSE SÜBVANSİYON KARŞILANIR”

Cihan, öğrenci indiriminin İBB'ye yıllık maliyetinin 520 milyon lira olarak hesapladıklarını söyleyerek “İçinde Marmaray da İETT de deniz şirketleri de var. Meclis kararı bu yönde. Aylardır ulaşımda kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV'nin kaldırılması talebi var. 20 liralık mazotun 5 lirası ÖTV-KDV, 5 liranın yarısını alıp yarısını almasalar, yüzde 50 indirim yapılsa 500 milyon civarına geliyor zaten. Bu sadece İBB'yi değil esnafı da memnun eder. Esnaf da sübvanse edilmiş olur. Bu yöntem varken kendi işlettiği Marmaray'ın öğrenci sübvansiyonunu bile İBB bütçesine teklif etmek ne kadar doğru?” diye sordu.

“ISRAR KARARINI YÜRÜRLÜĞE KOYMAK ZORUNDAYIZ”

Cihan, meclisten çıkan karar sonrası yasal sürecin nasıl işleyeceğini de anlatarak “Meclis kararı İBB Başkanı'nın imzasına gidecek. Başkan veto edecek. Bir sonraki ay ısrar kararı olarak çoğunluk oyları ile tekrar geçecek. Sonrasında ısrar kararını yürürlüğe koymak zorundayız. Yürürlüğe girdikten sonra dava açılır, büyük ihtimalle açılacaktır. Yürürlüğe girdikten sonra UKOME'ye gelecek. Biz yönetim olarak getirmesek bile UKOME üyeleri ek gündem sunabiliyor. Bakanlık ek gündem olarak oylatabilir. Çoğunluk olduğu için kabul edilecektir indirim. Ama UKOME kararları da İBB Başkanının imzasına gidiyor. Başkan imzalamazsa ne olacağına ilişkin ise bir mevzuat yok. Orası havada kalan bir durum” diye konuştu.

Etiketler
Marmaray Murat Ongun Twitter