Diyarbakır'da Newroz kutlamaları: Binlerce kişi alana akın etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı

Diyarbakır'da Newroz Bayramı kutlamaları başladı. Diyarbakırlılar kutlamalar için erken saatlerde alana akın etti. Kutlamalarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da Newroz kutlamaları: Binlerce kişi alana akın etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı

Diyarbakır'da Newroz bu yıl "Şimdi kazanma zamanı" sloganıyla kutlanıyor. Binlerce Diyarbakırlı erken saatlerde meydana akın etti.

Yurttaşlar kontrol noktasında aranarak alana alındı. Çevre kentlerden çok sayıda konvoy ise Diyarbakır'a gitti. Kutlamaların 17.00'de sona ermesi bekleniyor.

Diyarbakır'da Newroz kutlamaları: Binlerce kişi alana akın etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı - Resim : 1

(Fotoğraflar: Evrensel Şerif Karataş)

Newroz sahnesine, Kürtçe'nin lehçelerinde, Türkçe, Ermenice, Arapça, İngilizce “Newroz kutlu olsun” yazılı pankartlar asıldı. HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz'ın posteri de alanda yer aldı.

Newroz alanına girişte bekletilen çok sayıda yurttaş ile polis arasında gerginlik yaşandı. Halk arama noktalarında bekletilmelerini protesto etti. Polisin biber gazı ve copla müdahalede bulunması ise tepkilere neden olarak gerginliği artırdı.

Newroz'da yapılan anonsta dışarıda bekleyen halk alana girene kadar kutlamaların başlamayacağı belirtilerek Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'ne çağrı yapıldı. Anonsta "Bütün arkadaşlarımız alınana kadar bekliyoruz." denildi. Halka suküneti koruma çağrısı da yapıldı. Alanın dolmasıyla kutlamalar başladı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

6 bin polisin görev yaptığı nevruz etkinliğinde 136 bin metrekarelik alanın çevresinde 5 kilometrelik bariyer kuruldu. Gelenler, 3 ayrı girişten ve 2 arama noktasından geçerek alana alınmaya başladı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de katıldığı kutlamada çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da Newroz kutlamaları: Binlerce kişi alana akın etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı - Resim : 2

(Fotoğraf: DHA)

SANATÇILAR SAHNE ALDI

Kutlamalarda sanatçılar Rojda, Azad Bedran, Servet Kocakaya, Kazo ve Elenora sahne aldı.

HDP'DEN POLİSİN MÜDAHALESİNE TEPKİ

HDP'den polisin müdahalesi üzerine yapılan açıklamada "Amed Newroz alanına gelişleri engellemek için TOMA'lı, biber gazlı saldırılara rağmen, girişlerdeki ince arama dayatmalarına rağmen yüz binler Newroz alanına akıyor. Bu iradeyi yenemeyeceğinizi göreceksiniz! Amed halkı öğretecek." ifadeleri kullanıldı.

NEWROZ'DA KIYAFET YASAĞI

Evrensel'in aktardığına göre; polis çakmakları alana almazken bazı arama noktalarında şal u şepik giyenlerin (bir çeşit yöresel kıyafet) girişine de izin verilmedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan da kıyafeti gerekçe gösterilerek alana alınmadı. Polislerin gerekçesi ise "Talimat öyle" oldu. Polis bu yıl sahnenin önüne kurulan bariyerlerinin üzerine tel örgüler kurarak bariyeri de yükseltti.

Etiketler
Diyarbakır Gözaltı