8 Mart'ta kadınlardan korktular: Taksim sokakları abluka altına alındı, kadınlar barikatları yıka yıka yürüdü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenecek olan Feminist Gece Yürüyüşü İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Kadıköy'den Taksim'e geçmek isteyen kadınlar ise gözaltına alındı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl kadına yönelik şiddet ve kadın haklarında gerilemeyi protesto niteliğinde etkinlikler, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte gece yürüyüşleri düzenleniyor.

İstanbul'daki kadınların buluşma adresiyse her yıl olduğu gibi Taksim. Ancak eyleme valilik ve kaymakamdan yine izin çıkmadı. Yürüyüş öncesi alınan 'önlemler' kapsamında dün itibariyle emniyet birçok noktayı polis bariyerleri ile çevirdi.

Kadınlar yasaklara rağmen Taksim'e ulaşarak Feminist Gece Yürüyüşü'nde haklarını talep etmek için mücadelelerini sürdürüyor. Taksim'deki yürüyüş nedeniyle metrolarda Taksim ve Şişhane duraklarında durulmayacağına dair anons geçildi.

İşte dakika dakika yaşananlar:

20.30 - Kitle Cihangir'de toplandı. Kadınlar yaptıkları açıklamada "vazgeçmiyoruz" dedi.

20.07 - Bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı: Coşkumuzla isyanımızla bütün sokakları yürüdük. Her yer 8 Mart her yer direniş

19.57 - Polisin müdahalesine direnen kadınlar barikatları yıktı

19.53 - Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde çevik kuvvet, kadın ve LGBTİ+'ları kalkanlarıyla sıkıştırıyor, eylemciler bir polisin kalkanını ele geçiriyor.

19.43 - Taksim'de polisin sert müdahalesi devam ediyor.

19.35 - Polisin biber gazlı ve kalkanlı saldırısının ardından İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarında yürüyüş gerçekleştiriliyor

19.23- Polisin biber gazıyla müdahalesi sonrası bir kişi baygınlık geçirdi.

19.19 - Taksim'de "barikata yüklen" sesleri. Polis kadınlara gazla müdahale etti.

19.11- Feminist Gece Yürüyüşü için Tel Sokak'ta toplanan kadınların önü polis tarafından kapatıldı. Taksim ve Sıraselviler Caddesi'ne çıkan tüm yollar abluka altında.

19.05 - Cihangir'de yüzlerce kişi Taksim'e çıkmak bir araya geldi. Kitle sloganlarla Taksim'e doğru ilerlemeye çalışıyor.

18.38 - 8 Mart yürüyüşü öncesi polisler tarafından gazetecilerin görüntü alması engelleniyor

18.36 - Kadınlar Günü için yürümek isteyen kadınlar, Cihangir ve Taksim sokaklarında polis tarafından engelleniyor.

TERS KELEPÇE İLE GÖZALTI

Kadıköy'den vapura binerek Taksim'e ulaşmak isteyen Kadın Savunma Ağı üyeleri vapura binmeden gözaltına alındı. Kadınlara ters kelepçe uygulandığı görüldü.

Kadınların çok sayıda polis tarafından abluka altına alındığı görüldü. Polisler toplu bir şekilde vapura binemeyeceklerini söyleyerek kadınlara müdahale etti.

Kadınlara yönelik gözaltılara Feminist Gece Yürüyüşü'ne otobüs ile ulaşmak isteyenler 'İnadına isyan, inadına özgürlük' sloganlarıyla tepki gösterdi.

Etiketler
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadıköy İstanbul 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü