'Ukrayna' konulu görüşme: Erdoğan 'acil ateşkes' çağrısı yaptı, Putin şart koştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmenin detayları ortaya çıktı. Erdoğan 'acil ateşkes' çağrısı yaparken, Putin Ukrayna'nın savaşmayı durdurması ve Rusya'nın taleplerinin karşılanmasını istedi.

'Ukrayna' konulu görüşme: Erdoğan 'acil ateşkes' çağrısı yaptı, Putin şart koştu

Rusya'nın Ukrayna işgalinin on birinci gününde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Önceden planlanan görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya’nın operasyonu ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi. Erdoğan, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

'HEP BİRLİKTE BARIŞIN YOLUNU AÇALIM'

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi.

Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.

Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

PUTİN'İN ŞARTI: 'UKRAYNA SAVAŞMAYI DURDURSUN VE RUSYA'NIN TALEPLERİNİ KARŞILASIN'

Görüşmeye ilişkin Kremlin'den de bir açıklama geldi. Açıklamaya göre; Putin Erdoğan'a Ukrayna ve yabancı müttefikleriyle diyaloğa hazır olduğunu söyledi. Putin ayrıca askeri operasyonun bitmesi için Ukrayna'nın savaşmayı durdurması ve Rusya'nın taleplerinin karşılanmasını istedi.

Yarın üçüncüsü yapılacak barış görüşmelerine de değinen Putin, "Umarım Ukraynalı müzakereciler daha yapıcı bir tutum sergiler ve gerçeği göz önünde bulundurur" dedi.

İSRAİL DE ARABULUCULUK YAPMAK İSTİYOR

Öte yandan, İsrail'in de arabuluculuk çalışmaları sürüyor. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile son 24 saatte üçüncü kez telefon görüşmesi yaptı.

Bennett, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında arabuluculuk çalışmaları için dün sürpriz bir ziyaretle Moskova ve Berlin turuna çıkmıştı. Bennett, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ardından Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Putin'le yaklaşık 3 saatlik bir görüşmenin ardından Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda konuşmuştu.

İsrail Başbakanı, ardından Berlin'e geçerek Almanya Başbakanı Scholz ile bir araya gelmiş, görüşme yaklaşık 1,5 saat sürmüştü. İsrailli siyasi bir kaynak, Bennett'in ABD, Almanya, Fransa ile koordinasyon halinde olduğu, Ukrayna ile diyaloğunun devam ettiği bilgisini paylaşmıştı.​​​​​​​

Etiketler
Ukrayna Rusya Ağrı