Kiev’de kalan Türk öğrenciler anlatıyor: 'Konsolosluğa ulaşabiliyoruz ama sadece beklememizi söylüyorlar'

Ukrayna’da yaşayan Türk öğrenciler yaşadıklarını Gerçek Gündem’e anlattı. Sabah saatlerinden itibaren konsolosluktan dönüş bekleyen öğrenciler bir an önce Türkiye'ye dönmek istiyorlar.

Kiev’de kalan Türk öğrenciler anlatıyor: 'Konsolosluğa ulaşabiliyoruz ama sadece beklememizi söylüyorlar'

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK/

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal harekatından en çok etkilenen kentlerden biri de başkent Kiev. Kiev’de sabah saatlerinde patlama sesleri duyulurken, vatandaşlar hem kendi evlerindeki sığınaklara hem de metrolara sığınıyor.

MARKET VE İSTASYON ÖNLERİNDE KUYRUKLAR

Bununla birlikte kenti terk etmeye çalışanlar kent çıkışlarındaki otoyollarda uzun araç trafiği oluşturdular. Vatandaşlar ayrıca benzin istasyonları, bankamatikler ve marketler önünde kuyruklar oluşturdular.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Ukrayna’daki Türk vatandaşlarını evlerinden veya güvenli yerlerde çıkmamaları konusunda uyarırken, gerekli desteğin ve yönlendirmenin sağlanacağı belirtildi.

“SABAHTAN BERİ KONSOLOSLUKTAN HABER BEKLİYORUZ”

Ukrayna’nın hava sahası kapalı olduğundan dolayı Türk öğrenciler, Kiev ve başka illerde mahsur kalmış durumdalar. 6 aydır Kiev’de öğrencilik yapan Ozan Barış*, Gerçek Gündem’e konuştu ve “Kaldığımız yurttaki danışmanımız konsolosluğa bilgi verdi. Sabahtan beri bekliyoruz dönüş olmasını bekliyoruz. Saat 5,30-6 civarı haber verildi. Pasaport bilgilerimiz de alındı bir an önce dönmek istiyoruz, uçak olacaksa ismimizi yazdırmak istiyoruz” dedi.

YURT BOŞALDI…

Barış, sabah saatlerinde şehir merkezine yakın yerlerde üç bomba patladığını söylerken son durumu şöyle özetledi: “Buradaki herkes panik halinde, telaşlı. Sabah saatlerinde telefon hatları da kilitlendi ve herkes birbirine ulaşmakta sıkıntı yaşadı. Şu anda ise herkes erzak toplamaya çalışıyor. Marketlerin önü insanlarla dolu, uzun kuyruklar var. Ben kaldığım yurttan söyleyeyim; kaldığımız yurttaki tüm Ukraynalılar yurdu terk etti, ailelerinin yanına gittiler.”

ODESSA’DA SÜREKLİ FÜZE ATIŞLARI YAPILIYOR

Odessa’da yaşayan Mert Öksüz ise kaldığı bölgenin yakınına çok fazla füze atışı yapıldığını söyleyerek kentteki son durumu şöyle özetledi: “Çok kez füze atışları yapıldı, hala da devam ediyor. Rusya tamamen ele geçirmedi. Kent merkezinde Ukrayna tankları geziyor. Ancak Rus tanklarının ve askerlerin de şehre girdiği söyleniyor. Çatışmaların da yaşandığını söyleyebilirim.”

“KONSOLOSLUĞA ULAŞABİLİYORUZ AMA SADECE BEKLEMEMİZİ SÖYLÜYORLAR”

“Bir an önce ülkemize dönmek istiyoruz” diyen Öksüz, “Konsolosluk bence süreci acayip yavaş ilerletiyor. Hiçbir bilgi alamıyoruz. Kaldığım yerin yanına füze geldiğini söylediğimde orada kalmaya devam et, dediler. Ulaşabiliyoruz fakat sadece beklememizi söylüyorlar. Kendilerine bir bilgi gelmediğini iletiyorlar” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERE SİLAH DAĞITILIP GÖTÜRÜLÜYORLAR”

Öksüz ayrıca çok çarpıcı bir bilgi daha paylaştı. Öksüz’ün öğrenim gördüğü askeri okulda 18 yaşından büyük olan öğrencilere silah dağıtıldı ve tamamı sıcak çatışmanın olduğu, ihtiyacın olduğu yerlere götürüldüler. Öksüz, okulda sürekli birlik oluşturularak onlarca öğrencinin götürüldüğünü vurguladı.

İşte silah dağıtılarak götürülen öğrencilerin görüntüleri:

Kiev’de kalan Türk öğrenciler anlatıyor: 'Konsolosluğa ulaşabiliyoruz ama sadece beklememizi söylüyorlar' - Resim : 1

Kiev’de kalan Türk öğrenciler anlatıyor: 'Konsolosluğa ulaşabiliyoruz ama sadece beklememizi söylüyorlar' - Resim : 2

*Öğrenci, ismini paylaşmak istemediği için müstear olarak kullanılmıştır

Etiketler
Kiev Öğrenci Türkiye Ukrayna