Kübra Par uyardı ama... AKP’li Akbaşoğlu matematiği ağlattı: 'Fransa’da 150 euroya dolan poşet şimdi 750-800 euroya doluyor'

Habertürk TV programcısı Kübra Par, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nu canlı yayında enflasyon hesabı konusunda uyardı ama AKP'li isim yanlış hesap yaptığını kabul etmedi.

GERÇEK GÜNDEM

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüleri, Türkiye’nin yaşadığı derin ekonomik krizin başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyada pandemi sonrası çoğu tedarik ve enerji kaynaklı ekonomik sorunlarla eşitlemek için büyük çaba gösteriyor.

Bu çabaya son ve belki de en dikkat çekici katkı dün akşam Habertürk’te yayınlanan ve Kübra Par’ın sunduğu ‘‘Açık ve Net’’ programına katılan Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grup Başkan Vekili ve Çankırı milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’ndan geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre yüzde 48,69 olan ancak bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’na göre yüzde 114,8 olan enflasyon oranın makul olduğunu izah etmeye çalışan Akbaşoğlu, Fransa ve Almanya’nın enflasyonun Türkiye’den kötü olduğunu rakamlarla ispata çalıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili, ‘‘Türkiye’de yaşadığımız Avrupa ile Amerika ile kıyas etmek gerektiğini sonuç itibariyle Türkiye’yi etkileyen Türk insanını etkileyen kriz olmadığını dolayısıyla bugün 150 euroya dolan bir poşet Fransa’da Almanya’da 750-800 euroya doluyor. Dolayısıyla yüzde 6-7 oranında, yani yüzde 1’ler dolayındayken altı yedi kat artış oldu’’ dedi.

KÜBRA PAR ‘‘BU AÇIKLAMALAR SOSYAL MEDYADA ÇOK KULLANILIR’’ DİYE UYARDI AMA AKBAŞOĞLU SÖZLERİNDE ISRAR ETTİ

Akbaşoğlu’nun bu sözleri sonrası programı sunan Kübra Par’ın ‘‘Yüzde altı yedi enflasyonda o kadar fark olmaz. 150-200 eurodan oraya çıkmaz. Bu açıklamalar sosyal medyada çok kullanılır o yüzden sizi uyarıyorum’’ demesine rağmen AKP’li siyasetçi ‘‘Fransa’da yaşayan yakınlarımızdan hareketle, daha önce 150 euroya doldurduğum poşeti 750 euroya doldurduğum noktaya geldiğim noktası çok önemli’’ ifadelerini kullanarak sözlerinde ısrar etti.

Bunun üzerine program sunucusu yeniden devreye girerek Akbaşoğlu’nu matematiğe davet etti:

‘‘Bu dediğinizin olması için bahsettiğiniz enflasyonun yüzde 7 değil yüzde 200-300 olması lazım.’’

‘‘AVRUPA’DA DOĞAL GAZ VE ENERJİ FİYATLARINDA SIKINTI SÖZ KONUSU, BUNUN TÜRKİYE’YE YANSIMASI SÖZ KONUSU’’

Ancak iktidar partisinin avukat milletvekili yaptığı yanlış hesapta ısrar etmeyi sürdürdü.

Akbaşoğlu, ‘‘Hayır yüzde 7 ile çarptığınız zaman o rakamı alırsınız. Yani yüzde beşle çarptığınızda da alırsınız onu. Yüzde 7’lere enflasyon, yani birin altında iken yüzde yedilere varan bir enflasyonun yedi misli artış olarak karşınıza çıkıyor. Hakikaten bu konuda fiyat dengesi yönünden bakıldığında hem Avrupa’da sıkıntı söz konusu, doğal gaz ve enerji fiyatlarında. Büyük bir yükseliş söz konusu bunun Türkiye’ye yansıması söz konusu’’ diye sözlerine devam etti.

GAZETECİ GÜNDOĞLU: ‘‘AKBAŞOĞLU ÖZEL BİR CAHİLLİK İÇİNDE DEĞİL, GENELİMİZ BU SEVİYEDEYİZ’’

Akbaşoğlu’nun bu sözleri üzerinde sosyal medyada çok sayıda tepki geldi.

Gazeteci Ozan Gündoğdu, ‘‘Şu zamana kadar gördüklerim, gazetecilik tecrübem, bana, halkımızın matematiğinin zannedilenden çok daha kötü olduğunu gösterdi. Akbaşoğlu özel bir cahillik içinde değil, genelimiz bu seviyedeyiz’’ derken Deva Partisi’nden Hüseyin Kurt ‘‘Kübra Par, M.Emin Akbaşoğlu'na şöyle sorsaydınız %7 artış yedi kat artış ise ocak ayında açıklanan %48 enflasyon kırk sekiz kat mı oluyor? Matematik seviyesi ilkokul birinci seviyede olan birini hem vekil hem de grup başkan vekili yapmışlar’’ ifadelerini kullandı.

BİNALİ YILDIRIM DA AYNI HATAYI YAPMIŞTI

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da enflasyon hesabında aynı hataya düşmüştü. Yıldırım, geçtiğimiz yıl kasım ayında partisinin Erzincan İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısına katılmış, burada yaptığı konuşmada, "Amerika, Avrupa denen ülkeler bunlar enflasyon diye bir şey bilmiyor. Bugün Amerika’da sıfırdan yüzde 7’ye çıkmış enflasyon. Bu ne demektir, 7 kat artış. Bizde 10'lardan 20’ye çıkmış, 2 kat artış. İyi mi, değil." ifadelerini kullanmıştı. Yıldırım, hatalı enflasyon hesabıyla sosyal medyada gündem olmuştu.

Etiketler
Fransa Enflasyon Habertürk Poşet