Müvekkili ile görüştürülmeyen avukat meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan müvekkili ile görüşmesi kamu görevlisi tarafından engellenmeye çalışan Avukat Tuğba Talu’nun yaşadığı hukuksuz muameleyi Meclis gündemine taşıdı.

Müvekkili ile görüştürülmeyen avukat meclis gündeminde

11.02.2022 tarihinde Avukat Tuğba Talu, müvekkilinin çağrısı üzerine İstanbul Üsküdar Bulgurlu’daki Şehit Altuğ Verdi Polis merkezine giderek, avukat kimliğini ibraz etmiş ve müvekkili ile görüşmek istediğini söyledi fakat karakol polis şefi tarafından tehdit edilerek müvekkili ile görüştürülmedi. Bunun üzerine İstanbul Barosu devreye girmiş polis şefi hakkında suç duyurusunda bulundu. Talu müvekkili ile ancak 6 saat sonra görüşebildi. Konuyla ilgili bugünkü Korkusuz'da bir yazı kaleme alan Barış Yarkadaş, yaşananlara tepki göstermişti. CHP’nin hukukçu milletvekillerinden İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan avukatın müvekkili ile görüşmesinin engellenmeye çalışılmasını TBMM gündemine taşıdı.

SOYLU'YA ZOR SORULAR

Konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıyan Aydoğan, “Hukukun geldiği yer açısından önemli bir olay ile karşı karşıyayız. CMK Madde 154 müdafi ile görüşmeyi düzenlemektedir ve gerekçesi avukatın, vekâletnamesinin bulunup bulunmadığının araştırılmasına gerek olmadan yakalanan, gözaltına alınan, muhafaza altına alınan veya tutuklu bulunan şüpheli veya sanık ile her zaman görüşebileceği ilkesini içerir. Çok bilinen bir kanun maddesidir. Bunu bilmek için hukukçu olmaya da gerek yok. Burada kasti bir tavır olduğu net biçimde ortada. Çok keyfi uygulamalarla karşılaşıyoruz. Ne yazık ki bu olay münferit bir olay da değildir. Bu ülkenin doğusunda bu tür hukuksuzluklar çok daha sık yaşanıyor. Bu keyfi uygulamaların sorumlusu elbette bu başına buyruk iktidardır. Kendileri de oturdukları yerden hukuku ihlal edip ‘Siz yapın hukuk arkasından gelir’ mantığı ile hareket ediyorlar. Biz bu hukuksuzluğun takipçisi olacağız. Söz konusu tavrı takınan polis memuru hakkında yürütülecek soruşturmayı yakından takip edeceğim ve sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağım” dedi.

4 SORU

Aydoğan Soylu’a şu soruları yöneltti:

1. Karakolda yaşanan bu hukuksuz muamele karşısında sorumlular hakkında işlem başlatmış ya da başlatılacak mıdır?

2. Bu tür hukuksuz uygulamalar başka avukatların da başına gelmiş midir? Bu tarzda uygulamalar bağlamında başka şikayetler var mıdır?

3. Tuğba Talu’nun yaşadığı olayın ispatını içeren kamera kayıtları savcılığa teslim edilmiş midir?

4. Kamu görevlilerinin yasal sınırlar dışına çıkmasını ve keyfi hareket etmesini engellemek adına bir çalışmanız ya da yaptırımınız olacak mıdır?

Etiketler
İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan