TOKİ'nin ihalelerini alan olmadı: Teker teker iptal edildi

İnşaat maliyetlerinin geçen yıla oranla yüzde 114 artması, kamu ihalelerini ateş topuna çevirdi. YİD modelli projeler ertelendi. TOKİ’nin son 2 ayda açtığı 13 ihale, teklif veren istekli bulunmaması nedeniyle iptal edildi.

TOKİ'nin ihalelerini alan olmadı: Teker teker iptal edildi

Giderek derinleşen ekonomik kriz ve iktidarın tartışmalı ekonomi politikaları, Türkiye’de hemen her alanda olduğu gibi inşaat alanında da öngörülemezliği beraberinde getirdi. TÜİK’in açıkladığı veriye göre, ekim ayında inşaat maliyetleri yıllık yüzde 117 aylık ise yüzde 3,4 oranında arttı. Muhalefetin, “İktidara yakın çevreleri zenginleştirme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirdiği, “Yap-İşlet-Devret” modelli projeler birer birer ertelenirken TOKİ, kasım ve aralık aylarında gerçekleştirdiği 13 ihalede istekli bulamadı.

OKUL İHALESİ DE VAR

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, 2022 yılının 11 ayında millet bahçeleri için 6 milyar TL’ye yakın para harcayan TOKİ’nin, aralarında okul inşaatlarının da bulunduğu açtığı 13 ihaleye teklif veren şirket çıkmadı. İdarenin İstanbul Başakşehir’in iki mahallesinde inşasını planladığı iki ortaokul ile iki ilkokula yönelik 21 Kasım’da açtığı ihaleye ise teklif dahi sunulmadı. İdare, okul inşaatlarına yönelik istekli şirket çıkmayınca ihaleleri iptal etmek zorunda kaldı.

İNŞAATA TALEP YOK

Kasım ve aralık aylarında istekli çıkmaması nedeniyle iptal edilen 13 TOKİ ihalesinden bazıları şöyle:

•Eskişehir Mihalgazi İlçesi 71 Konut ve Bir Adet Sosyal Tesis İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

•Ankara Nallıhan İlçesi 116 Adet Konut ve Hacıbey Mahallesi 83 Adet Konut İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

•Aydın İli Çine İlçesi Dutluoluk Mahallesi 228 Adet Konut, Üç Adet Dükkan ve Bir Adet Cami İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

•Rize Çamlıhemşin İlçesi Merkez Mahallesi 49 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

•Konya İli Karatay İlçesi Tapu ve Kadastro Hizmet Binası İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi.

İNŞAAT MALİYETLERİ KATLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nca ekim ayına yönelik yayımlanan İnşaat Maliyet Endeksi verileri, dramatik tabloyu ortaya koydu. Buna göre, ekim ayında inşaat maliyetleri yıllık yüzde 117,07 aylık ise yüzde 3,44 oranında artış kaydetti. Eylül ayına göre ekimde malzeme endeksi yüzde 3,88, işçilik endeksi ise yüzde 3,94 oranında artış eğilimi gösterdi.

Etiketler
Ekonomik kriz Türkiye ekonomisi TOKİ